Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gyventojai skundžiasi prie „Carskoje Selo“ kylančiomis muštynėmis, tačiau restorano atstovai problemos nemato

55 restoranus ir picerijas valdanti UAB „Amber Food“, kurios pagrindinis akcininkas yra Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, laikoma viena iš maitinimo sektoriaus lyderių Lietuvoje. Tačiau šios bendrovės įvaizdį, kai kurių vilniečių akimis, ima darkyti Vilniaus Savanorių pr. veikiantis restoranas „Carskoje Selo“ – šalia jo ne pirmą kartą kyla muštynės. „Amber food“ direktorius tai neigia.
„Carskoje Selo“ restoranas
„Carskoje Selo“ restoranas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šeštadienio rytą į 15min kreipėsi vilnietis, išreiškęs pasipiktinimą tuo, kokios aistros nuolat kunkuliuoja prekybos ir laisvalaikio centre „Helios City“ veikiančiame „Carskoje Selo“ restorane ar šalia jo: „Praktiškai kiekvieną savaitgalį sulaukiam svečių. Šį kartą, spalio 28 d. apie 1 val. nakties, – trijų apsaugos ekipažų, trijų policijos automobilių ir vienos greitosios. Diskoteka kieme nenutyla. Savanorių pr. 1 gyventojams netrūksta ironijos: jie dėkingi Kauno merui už aktyvią „pramoginę veiklą“ Vilniuje.

Skaitytojo nuotr./Muštynės šalia Savanorių prospekte veikiančio restorano „Carskoje Selo“
Skaitytojo nuotr./Muštynės šalia Savanorių prospekte veikiančio restorano „Carskoje Selo“

„Amber food“ direktorius: „Incidentai ar muštynės pasitaiko visuose miestuose. Tik jei sostinės Vilniaus gatvėje kas susimuša, nėra užfiksuojamas konkretus restoranas“.

Name, esančiame Savanorių pr. 1, įsikūręs UAB „Amber food“ baras „Carskoje Selo“, kuriame kiekvieną savaitgalio vakarą renkasi rusiškos muzikos ir kultūros gerbėjai. Tie vakarai neapsieina be riksmų ir muštynių. Visi įvykiai nugula kažkur policijos stalčiuose, o Vilniaus savivaldybė bejėgė ginti miestiečių ramybę ir saugumą. Ar viešumas padės atkreipti dėmesį į bręstantį psichbario potencialų analogą?“

Trys sumušė vieną – lūžo nosis

15min ne kartą rašė apie muštynes šalia šio restorano. Neramumų neišvengta, kaip užsiminė į redakciją besikreipęs vilnietis, ir šį savaitgalį.

Skaitytojo nuotr./Prie „Helios city“ Vilniuje kilo muštynės: vienas vyras išvežtas į ligoninę
Skaitytojo nuotr./Prie „Helios city“ Vilniuje kilo muštynės: vienas vyras išvežtas į ligoninę

Vilniaus apskrities policijos žiniomis, naktį iš penktadienio į šeštadienį „Carskoje Selo“ buvo sumuštas 1991 m. gimęs jaunas vyras.

„Pranešta apie triukšmą, konfliktą bei muštynes restorane „Carskoje Selo“. Iš pradžių situaciją bandė suvaldyti vietiniai apsaugos darbuotojai. Vėliau buvo iškviesti ir policijos pareigūnai bei greitoji medicinos pagalba. Pirminiais duomenimis, vienas sumuštas asmuo buvo išvežtas į gydymo įstaigą, o jį sumušę trys asmenys pasišalino iš įvykio vietos. Nukentėjusiam lūžo nosis. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl sveikatos sužalojimo. Mušeikos ieškomi“, – 15min informavo Vilniaus apskrities policijos atstovas, pajuokavęs, jog dažniausiai maitinimo įstaigos klientai prie tualetų nepasidalija kriauklės.

„Amber food“ direktorius Gediminas Balnis kategoriškai nesutinka su tuo, kad Savanorių pr. 1 veikiantis „Carskoje Selo“ restoranas tarp klientų kylančių konfliktų statistikos grafoje yra kuo nors išskirtinis kitų maitinimo įstaigų atžvilgiu.

Gediminas Balnis.
Gediminas Balnis.

„Visiškai klaidinga informacija. Incidentai ar muštynės pasitaiko visuose miestuose. Tik jei sostinės Vilniaus gatvėje kas susimuša, nėra užfiksuojamas konkretus restoranas. Jau prieš eilę metų esame išsianalizavę situaciją – sustiprinome apsaugą. Užsiimame prevencija. Stengiamės ne šalinti konfliktų pasekmes, o iš viso išvengti tų konfliktų.

Šiame „Carskoje Selo“ restorane visuomet budi apsauga – du apsauginiai. Kad net nekiltų minties konfliktuoti. Jie tikrina klientūrą, neįleidžia akivaizdžiai girtų asmenų. Jaučia, kuris gali būti agresyvus – juk turi daugiametės patirties. Kadangi savaitgaliais restorane vyksta gyvos muzikos vakarai, imamas iš klientų papildomas mokestis, galime skirti apsaugą. Tai išimtis, o ne taisyklė. Statistiškai netgi žymiai mažiau dėl to vyksta incidentų negu kituose restoranuose. Incidentų skaičius – mažesnis nei vidurkis. Labai retai šiame restorane yra fiksuojami panašūs įvykiai.

Kiek kitų mūsų maitinimo įstaigų turi nuolatinius apsauginius? Iki 10 proc.“, – patikino G.Balnis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Uždengti reklaminiai stendai ant „Helios City“ pastato
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Uždengti reklaminiai stendai ant „Helios City“ pastato

Konfliktas įvyko ne restorane

Kalbėdamas apie konkretų atvejį – muštynes, kilusias spalio 27 d. naktį, jis pabrėžė, kad konfliktas įvyko ne restorane. O kai įvyksta ne jame, kur net konflikto įsižiebimo galimybė yra eliminuojama, sunku suvaldyti situaciją. Paklaustas, kurios bendrovės valdomos maitinimo įstaigos tuomet kelia daugiau problemų – incidentų skaičius viršija vidurkį, – „Amber food“ direktorius neatsakė. Kartais, jei tik kyla koks incidentas, tenka apsaugą samdyti laikinai – kad atbaidyt konfliktuojančią publiką.

„Mūsų restoranai nėra padidintos rizikos, nes dažniausiai veikia iki kokios 1 val. nakties. Iš mūsų didžioji dalis klientūros patraukia dar kur kitur. Savanorių pr. „Carskoje Selo“ veikia jau dešimt metų. Išsiskiria tuo, kad turi stiprią dieną (daug dienos pietų klientų – aut. past.) ir stiprius vakarus su gyva muzika. Vyrauja pastovi klientūra. Daugiausiai tie, kurie iš anksto rezervavo vietas – maža atsitiktinių lankytojų. Tad lengviau ir sukontroliuoti viską.

Jei žmogus apsilanko keletą kartų per mėnesį, dažniausiai žinoma, kad jis problemų nekels. Tiesa, daugėja ir užsieniečių skaičius, nes turizmas Vilniuje sparčia auga. Jiems įdomus rusiško restorano tipažas. Klientūra priklauso nuo metų laiko. Taip, lankosi ir nemažai rusų tautybės asmenų“, – restorano formatą apibūdino G.Balnis.

Restoranas – mažiausia gyventojų problema

G.Balnis: „Pats Savanorių pr. 1 pastatas turi eilę trūkumų, dėl kurių nenorėčiau ten gyventi, nepriklausomai nuo to, yra ten restoranas ar ne. Jis buvo įtrauktas į nekokybiškiausių pastatų dešimtuką“.

Ar pakeitus restorano koncepciją ir pavadinimą konfliktų sumažėtų? Pašnekovas pabrėžė, jog atsakymas priklauso nuo to, kokio tipažo nauja maitinimo įstaiga atsidarytų.

„Pats Savanorių pr. 1 pastatas turi eilę trūkumų, dėl kurių nenorėčiau ten gyventi, nepriklausomai nuo to, yra ten restoranas ar ne. Jis buvo įtrauktas į nekokybiškiausių pastatų dešimtuką. Prasta garso izoliacija. Didelis vėjo prapūtimas – dėl to terasą panaikinome. Neįmanoma sėdėti klientams buvo. Iš komunalinės sąnaudos yra aukštos. Tad ir gyventojai kenčia nuo tų pačių problemų. Juk kažkada nusipirko brangiai butus. Daug priežasčių jiems būti nepatenkintais dabar. Ne tik dėl restorano, į kurį įėjimas visai kitas. Juk apsigyvendami žinojo, kad kuriasi šalia maitinimo įstaigų. Apskritai nėra nė vieno tokio restorano, kur gyventojai būtų patenkinti, kad jis egzistuoja“, – patikino G.Balnis.

Viena iš maitinimo sektoriaus lyderių Lietuvoje laikoma „Amber food“ valdo 24 picerijas „Charlie Pizza“, 7 blynines „La Crepe“, 5 restoranus „Katpėdėlė“, restoranus „Pilies Katpėdėlė“ ir „Memelio Katpėdėlė“, 2 restoranus „Carskoje Selo“, 5 Azijos virtuvės restoranus „Manami“, gastrobarą „Beer Garden“, laivą-restoraną „DAS BOOT“, barų zonas „Žalgirio“ arenoje, 3 sezonines terasas „Grill terrace“. Latvijoje veikia viena „Charlie Pizza“ picerija.

Šiemet Lietuvoje žadama atidaryti dar tris naujas maitinimo vietas: sostinės Vilniaus gatvėje – „Manami“, Panevėžyje – „Katpėdėlę“, Kėdainiuose – „Charlie Pizza“.

Pernai „Amber Food“, kurioje dirba daugiau nei 1 200 darbuotojų, pardavimo pajamos siekė 26 mln. Eur.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius