Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Henrikas Daktaras lieka suimtas

Klaipėdos apygardos teismas Henriko Daktaro, kaltinamo padarius labai sunkius, sunkius ir apysunkius nusikaltimus, iš suėmimo nepaleido. Suėmimo terminas pratęstas dar trims mėnesiams.
Henrikas Daktaras
Henrikas Daktaras / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Teismas nutartyje pabrėžė, kad ikiteisminio tyrimo metu buvo surinkta pakankamai duomenų, leidžiančių įtarti H.Daktarą nusikaltimų padarymu. Jo kaltė, kaip matyti iš kaltinamojo akto, grindžiama kitų įtariamųjų, nukentėjusiųjų, liudytojų parodymais, jų parodymų patikrinimo vietoje protokolais, akistatų protokolais, procesinių veiksmų protokolais, specialistų išvadomis, kitais baudžiamosios bylos duomenimis.
 

Už kaltinamajam inkriminuojamų nusikalstamų veikų padarymą Baudžiamasis kodeksas numato griežtas laisvės atėmimo bausmes, suėmimo skyrimo pagrindai nepasikeitė, todėl kardomosios priemonės – suėmimo – terminas pratęstas.

Teismas atkreipė dėmesį į tai, kad šiame bylos etape nesprendžiamas asmens kaltumo ar nekaltumo klausimas.

Ši Klaipėdos apygardos teismo nutartis per 20 dienų gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui paduodant skundą per Klaipėdos apygardos teismą.
 

15min.lt primena, kad Lietuvos apeliacinis teismas nusprendė H.Daktaro bylą perduoti nagrinėti Klaipėdos apygardos teismui. Tokį sprendimą teismas priėmė apsvarstęs Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininko prašymą spręsti klausimą dėl bylos perdavimo kitam apygardos teismui.

Prašymas buvo grindžiamas H.Daktaro ir kitų byloje figūruojančių asmenų baudžiamosios bylos sudėtingumu ir itin didele apimtimi. Prašyme taip pat buvo pabrėžiama, kad Vilniaus apygardos teisme nuo 2009 m. gauta daugiau kaip dvi dešimtys itin sudėtingų bylų, o šio teismo Baudžiamųjų bylų skyriuje yra 19 teisėjų, iš kurių du teisėjai yra teismo bei skyriaus pirmininkai, 11 teisėjų šioje byloje sprendė procesinės prievartos priemonių klausimus, todėl jie negalės nagrinėti šios baudžiamosios bylos. Likę teisėjai šiuo metu turi po kelias itin sudėtingas baudžiamąsias bylas. Be to, Vilniaus apygardos teismo darbo krūvis yra didžiausias iš visų Lietuvos apygardos teismų.

Lietuvos apeliacinis teismas pabrėžė, kad jeigu H.Daktaro ir kitų asmenų byla būtų nagrinėjama Vilniaus apygardos teisme, jame būtų sudėtinga sudaryti teisėjų kolegiją, galinčią nagrinėti šią bylą.

Taip pat šios bylos nagrinėjimo derinimas su kitomis dideliais krūviais pasižyminčiame teisme nagrinėjamomis itin sudėtingomis ir didelės apimties bylomis trukdytų siekti, kad byla būtų išnagrinėta per įmanomai trumpiausią laiką. Teismo proceso operatyvumas šioje baudžiamojoje byloje itin reikšmingas ir, atsižvelgiant į bylos apimtį, su tuo susijusį ilgą ikiteisminio tyrimo terminą, kaltinamiesiems inkriminuojamų nusikalstamų veikų padarymo laiką, ir į šios bylos keliamą didžiulį atgarsį visuomenėje. 

H.Daktaras kaltinamas 1993–2001 m. organizavęs ginkluotą susivienijimą sunkiems nusikaltimams daryti. Jis prieš kelerius metus buvo pasislėpęs nuo ikiteisminio tyrimo pareigūnų, buvo ieškomas ir sulaikytas Bulgarijoje, kur gyveno apsimetęs kitu asmeniu.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius