-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

H.Daktaras įtariamas nužudymais, turto prievartavimais, grobimais

Kauno nusikalstamo pasaulio autoritetu vadinamą Henriką Daktarą prokurorai įtaria žiauriais nužudymais, neteisėtu disponavimu ginklais, turto grobimu ir prievartavimu.
Henrikas Daktaras išvedamas iš teismo po nutarties paskelbimo.
Henrikas Daktaras išvedamas iš teismo po nutarties paskelbimo. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šios nusikalstamos veikos įvardytos ketvirtadienį per Vilniaus apygardos teisme, svarstant H.Daktaro skundą dėl suėmimo.

Pagal teismui pateiktą medžiagą, H.Daktaras įtariamas Rimanto Ganusausko, Arvydo Vilčinsko ir Roberto Borcherto nužudymu itin žiauriai kankinant.

Taip pat jis įtariamas kartu su Egidijumi Abariumi 1993–2001 metais vadovavęs nusikalstamai grupuotei, ginklų sprogmenų ir šaudmenų neteisėtu laikymu, kėsinimusi nužudyti Raimundą Petraitį, įvairiais turto pagrobimais, prievartavimais, smurto naudojimu bei grasinimais.

Suimtojo dalia nepatinka

H.Daktaras buvo areštuotas kitą dieną, kai pareigūnai jį parvežė iš Bulgarijos, – spalio 10-ąją. Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas leido jį suimti trims mėnesiams.

Teismo išduotą leidimą jį suimti H.Daktaro advokatas apskundė. Vilniaus apygardos teismas sprendimą dėl šio skundo paskelbs penktadienį.

Daugiau kaip 30 nusikaltimų kaltinamą H.Daktarą prokurorai prašė suimti motyvuodami, kad laisvėje jis gali pabėgti ir pasislėpti ar bandyti paveikti kitus bylos dalyvius.

Suėmimą 52 metų H.Daktarui teismas skyrė dar praėjusių metų gruodžio 24 dieną, tačiau tada Henytė pasislėpė.

Prokuroras neigė advokato žodžius

Pats H.Daktaras jo skundo nagrinėjime šiandien nedalyvavo, rašo „Delfi“.

Griežčiausios kardomosios priemonės skyrimą teismui apskundęs H. Daktaro advokatas Kristupas Ašmys ketvirtadienį pareiškė, kad Henytei galėtų būti skirta švelnesnė nei suėmimas procesinė prievartos priemonė. Gynėjas pažymėjo, kad ikiteisminio tyrimo teisėjas nutartyje nepagrįstai nurodė, kad H.Daktaras buvo pasislėpęs nuo pareigūnų. „Jis nėra gavęs šaukimų atvykti į ikiteisminio tyrimo įstaigas, o iš Lietuvos išvyko, nes jo gyvybei grėsė pavojus“, – pabrėžė K. Ašmys.

Pasak Kauno nusikaltėlių bylą tiriančio prokuroro, H.Daktaro teiginiai, kad jis iš Lietuvos išvyko dėl jam iškilusių tariamų grėsmių, yra niekuo nepagrįsti.

„Manau, kad tai yra vienas iš būdų bandyti paneigti suėmimo pagrįstumą, o ne realias aplinkybes. Tuo metu, kai buvo priimtas sprendimas kviesti H.Daktarą į teisėsaugos institucijas, jo nebuvo namuose, jam buvo bandoma įteikti šaukimus atvykti, tačiau niekas neįsileisdavo į namus. Buvo nustatyta, kad jo nėra namuose“, – ikiteisminiam tyrimui vadovaujantį Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos departamento prokurorą Zdislavą Tuliševskį cituoja „Delfi“

Gyvai aukai nulupo odą

Kaip anksčiau jau pasakojo „Lietuvos rytas“, R.Borchertas, pravarde Karabasas, Henytės nurodymu, kaip įtariama, buvo nužudytas dar 1997 metais.

Šis kaunietis H.Daktaro rūstybę užsitraukė, nes dar 1993 metais išdrįso viešai nusikaltėlių šulą apkaltinti savo draugo nužudymu.

Po beveik ketverių metų įkalinimo į laisvę grįžęs R.Borchertas buvo įsitikinęs, kad visi pykčiai – praeityje. Sykį jis net užsuko papietauti į Daktarų gaujai priklausantį „Vilulos“ restoraną.

Tačiau, pasirodo, H.Daktaras ilgus metus laukė keršto valandos. R.Borchertas pasirodė restorane, aštuoni Henytės smogikai aptalžė jį lazdomis, įgrūdo į mašinos bagažinę ir nuvežė į mišką.

Ten R.Borchertas virve buvo pririštas prie automobilio ir kelis kilometrus velkamas asfaltu. Galiausiai budeliai gyvai aukai peiliu nulupo odą, pasakojo „Lietuvos rytas“.

Priešo žmoną išmetė į gatvę

Dienraštis rašė, kad R.Borchertas buvo svetimas žmogus Henytei, bet kartą H.Daktaras nukankino ir giminaitį: R.Ganusauską, pravarde Mongolas.

Įtariama, jog 1993 metais H.Daktaras kartu su savo gaujos nariais iš pradžių žiauriai sumušė R.Ganusauską, o po to jį nukankino.

Visos kambario, kuriame vyko Mongolo egzekucija, sienos buvo aptaškytos krauju.

Anot dienraščio, kalbama, kad budeliai leisgyvės aukos rankas ir kojas vinimis prikalė prie stalo ir reikalavo pasakyti, kur paslėpti iš privatizavimo gauti pinigai.

H.Daktaras iš jo žmonos atėmė viską – namą, įmonių akcijas, brangų vyro dovanotą automobilį, viešbutį ir net asmeninius daiktus.

„Aš žinojau, kad mafijai įprasta žudyti savus. Tačiau žinojau ir tai, kad pagal nerašytas mafijos taisykles gauja pasirūpina nužudytojo šeima. Tačiau Daktaras su purvais sutrypė net mane ir mano vaiką“, – prieš keletą metų „Lietuvos rytui“ guodėsi dabar Italijoje gyvenanti R.Ganusausko našlė Loreta.

L.Ganusauskienė iki šiol negali atleisti H.Daktarui. Moters ausyse tebeskamba po žmogžudystės Henytės pasakyti žodžiai: „Aš tavo vyrą užkasiau, pasodinau gėlę, o kapą apšlapinau.“

Teistas jau 5 kartus

H.Daktaras sulaikytas Bulgarijoje, netoli Varnos miesto, šių metų rugsėjo 4 dieną.

Jam gresia laisvės atėmimo bausmė iki gyvos galvos.

H.Daktaras teistas penkis kartus. Pirmąsyk už grotų jis atsidūrė būdamas 19 metų.

Viena garsiausių Lietuvos nusikalstamų grupuočių Kauno „daktarai“ susikūrė 1978 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius