-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

HBH byla: bendrovę demaskavusi, bet kaltinamąja tapusi Dalia Aušrienė pasimokė visam gyvenimui

Antradienį į garsiosios HBH komplekso bylos teismą Kretingoje iš Šveicarijos atvykusi Dalia Aušrienė teigė, kad po pastarųjų metų istorijos nebetiki teisingumu ir jei laikas atsisuktų atgal, vargu ar belstųsi į teisėsaugos duris. Prieš dvejus metus moteris kreipėsi į pareigūnus su įrodymais, jog Kretingos rajone, Žibininkuose, veikiančiame HBH komplekse apgaulingai tvarkoma buhalterija ir klastojami duomenys, ir pati atsidūrė kaltinamųjų suole.
Dalia Aušrienė prieš kelerius metus į FNTT kreipėsi dėl galimų pažeidimų HBH komplekse. Dabar pati atsidūrė kaltinamųjų suole.
Dalia Aušrienė prieš kelerius metus į FNTT kreipėsi dėl galimų pažeidimų HBH komplekse. Dabar pati atsidūrė kaltinamųjų suole. / A.Jašinskienės/15min.lt nuotr.
Temos: 1 HBH

D.Aušrienė jau kurį laiką gyvena ir dirba Šveicarijoje. Į teismo posėdį atvykusi moteris apgailestavo, kad staiga pakeitus posėdžio datai ji gali netekti darbo užsienyje. „Buvau informuota, kad posėdis vyks lapkričio 4-ąją, tačiau tik grįžusi sužinojau, kad posėdis nukeltas“, – apgailestavo į kaltinamųjų suolą sėdusi moteris.

Už tai, kad neatvykdavo į posėdžius, jai paskirta 10 MGL bauda, siekianti 380 eurų.

Direktorė – ne savo noru

Garsiojo HBH komplekso byloje kaltinimai pareikšti dar trims moterims – savininkei Radai Matulevičienei, vyriausiajai finansininkei Daivai Rudavičienei, buhalterei-kasininkei Kristinai Gedvilienei, taip pat ir kompleksą valdančiai bendrovei „Žibosa“.

Kaltinamųjų susitikimas teismo posėdyje neatrodė malonus, nors R.Matulevičienė su šypsena pasitiko D.Aušrienę: „Labas, Dalyte“.

2013-iaisiais HBH direktore paskirta D.Aušrienė neapsidžiaugė tokiu karjeros posūkiu. Beveik vienuolika metų HBH direktorės R.Matulevičienės pavaduotoja dirbusi moteris „paaukštinta“ buvo netikėtai. „Buvo vykdomas veiklos aptarimas ir tada Rada pranešė, kad nuo šiol direktore būsiu aš. Bandžiau jai sakyti, kad nenoriu, bet buvo leista suprasti, kad antraip neteksiu darbo visai“, – prisiminė ji.

Jau po kelių mėnesių moteris esą suprato, kad ji labiau fiktyvi direktorė, o visus reikalus ir toliau sprendžia savininkė. Pati save ji vadino „direktore be antspaudo“.

Nuslėpta daugiau nei milijonas eurų pajamų

Suvokusi, kad įmonėje galima dviguba buhalterija, tuometinė direktorė kreipėsi į Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą. Pareigūnams buvo pateikti ir dokumentai. 2014-ųjų rugsėjį bendrovėje buvo atliktos kratos.

Išsiaiškinta, kad vien per tiriamąjį laikotarpį – devynis 2014-ųjų mėnesius – buvo nuslėpta beveik 1,2 mln. eurų gautų pajamų, o į biudžetą nesumokėta beveik 574 tūkst. eurų mokesčių.

Iki tol komplekse nebuvo galima atsiskaityti bankų kortelėmis, o gauti grynieji pinigai ne visada atsispindėdavo įmonės buhalterinėje apskaitoje.

Tik po šios istorijos kavinėse atsirado galimybė susimokėti už paslaugas kortele.

Bylai atsidūrus teisme R.Matulevičienė sumokėjo šią sumą valstybei. Pripažino savo „klaidą“ ir patikino, kad pinigų reikėję įmonei: darbuotojų algoms, paslaugoms, produktams pirkti.

Iš liudytojos – kaltinamoji

D.Aušrienė 15min teigė norėjusi iš darbo išeiti savo noru. Tačiau R.Matulevičienė pateikė tokias darbo sutarties nutraukimo sąlygas, jog to padaryti tuometinė direktorė nedrįso. Sutartyje buvo punktas, draudęs per metus be R.Matulevičienės žinios įsidarbinti maitinimo, apgyvendinimo bei pramogų paslaugas teikiančiose įstaigose ar įmonėse Kretingos rajone bei Palangoje.

Netrukus D.Aušrienė kreipėsi į FNTT pareigūnus. Šie patikino, kad duomenis atskleidusi moteris gali būti rami.

Po kilusio skandalo moteris išvyko dirbti į Šveicariją. „Maždaug po metų supratau, kad kažkas pasikeitė. Iš liudytojos staiga tapau kaltinamąja. Man buvo paaiškinta, kad dirbau direktore, todėl turiu atsakyti“, – pasakojo emigrantė.

Po šios savo istorijos ji abejoja, ar Lietuvoje dar kas nors ryšis garsiai kalbėti apie įmones, vedančias apgaulingą buhalteriją, apie tai informuoti tarnybas.

„Jei dabar atsukčiau šią istoriją – nekartočiau jos niekaip“, – teigė D.Aušrienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius