Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 19 /13:52

Į Darbo partijos bylą iškviesta apie 20 liudytojų

Vilniaus apygardos teismas penktadienį tęsė Darbo partijos vadinamosios juodosios buhalterijos bylos nagrinėjimą - į bylos posėdį atvyko visi kaltinamieji, tarp jų į Seimą per pirmąjį turą pagal Darbo partijos sąrašą išrinkti Viktoras Uspaskichas, Vytautas Gapšys ir Vitalija Vonžutaitė.
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas / BFL nuotr.

V.Uspaskichas žurnalistams teigė, kad išrinktas į Seimą atsisakysiantis teisinės neliečiamybės, tačiau tokia procedūra Seimo statute nenumatyta. Panaikinti parlamentaro teisinį imunitetą gali tik Seimas generalinio prokuroro prašymu.

Vilniaus apygardos teismas į posėdį penktadienį iškvietė ir ketina apklausti apie 20 liudytojų – buvusios Seimo narių padėjėjos, partijos štabo, skyrių darbuotojos. Jos liudija apie buvusius darbo užmokesčio mokėjimus moterims dirbant Darbo partijoje.

„Geriu vitaminus“, – į prokuroro klausimą ikiteisminio tyrimo metu, kaip sprendžia atminties sutrikimus, atsakė viena liudytojų.

Tiek teismas, tiek prokuratūra aiškinasi, ar buvo neoficialių mokėjimų darbuotojams ir kaip jie buvo atliekami. Paskelbtoje ikiteisminio tyrimo medžiagoje užfiksuota, kaip apklausą atliekantis prokuroras teiraujasi kelių liudytojų, ar jos nesiskundžia atminties sutrikimais. Jis sulaukė atsakymų, kad viena liudytoja dėl atminties sutrikimo persūdo maistą, kita susipyko su pažįstamu, nes jį apkaltino tuo, ko jis nebuvo sakęs ir daręs.

„Geriu vitaminus“, – į prokuroro klausimą ikiteisminio tyrimo metu, kaip sprendžia atminties sutrikimus, atsakė viena liudytojų.

Liudytojų parodymais stebėjosi ir bylos nagrinėjimui pirmininkaujanti teisėja Daiva Pranytė -Zalieckienė.

Viena liudytoja, tuo metu dirbusi Seimo narės padėjėja pareiškė, kad pasirašė ant tuščių kasos išlaidų orderių. Ji teigė pasielgusi taip, kad jai nereiktų vaikščioti į partijos būstinę pasiimti algos. Teisėja stebėjosi aukštąjį išsilavinimą turinčios merginos pasakojimu, primindama, kad tiek Seimas, tiek partijos būstinėje yra centrinėje miesto dalyje.

„Buvau jauna, pasitikinti, tai viena iš klaidų mano“, – paaiškino liudytoja.

Šioje byloje iš 330 liudytojų apklausta maždaug trečdalis, liudytojų apklausos prasidėjo šiemet vasarį.

Generalinė prokuratūra Darbo partijos pirmininką europarlamentarą V.Uspaskichą kaltina, kad jis 2004-ųjų pavasarį pavedė kitai bylos kaltinamajai Vitalijai Vonžutaitei vesti teisės aktus pažeidžiančią buhalteriją. Anot kaltintojo, politikas 2004-2006 metais kontroliavo sistemingai vykdytą neoficialių lėšų apskaitą bei ja užsiėmusius asmenis. Valstybinis kaltintojas taip pat paskelbė, kad nuo 2005-ųjų pradžios V. Vonžutaitė pavedė Nijolei Steponavičiūtei nefiksuoti dokumentuose partijos lėšų formavimo.

Prokuratūros teigimu, DP vadovas per V.Vonžutaitę vadovavo dar vienai kaltinamajai Marinai Liutkevičienei, kuri būdama atskaitinga už buhalterinį išlaidų teisingumą, žinodama, kad yra nefiksuotų lėšų, apgaulingai tvarkė buhalterinę apskaitą, oficialiai nefiksuodavo atlyginimų mokėjimų.

V.Uspaskichas kaltinimus kategoriškai atmeta.

Darbo partijos byla teisme yra puspenktų metų – ji teismui perduota 2008 balandį. Bylos posėdžiai nuolat buvo atidedami dėl kaltinamųjų sveikatos, gynėjų nedalyvavimo, jų keitimosi ir kitų priežasčių.

Kaltinimai taip pat pateikti juridiniam asmeniui – Darbo partijai.

Valstybės kaltintojas, Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas yra užsiminęs, kad jeigu teismas priims apkaltinamąjį nuosprendį, partijai gali grėsti likvidavimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius