Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į pasimatymą su Lukiškėse kalinčiu vyru neįleista Ramutė Daktarienė gaus 500 eurų

Teismas: Lukiškių tardymo izoliatorius-kalėjimas nepagrįstai nesuteikė teisės į ilgalaikį pasimatymą.
Ramutė Daktarienė
Ramutė Daktarienė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT), išnagrinėjęs administracinę bylą pagal Ramutės Daktarienės skundą Kalėjimų departamentui prie Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos bei Lukiškių tardymo izoliatoriui-kalėjimui, nusprendė patenkinti pareiškėjos skundą – įpareigoti Lukiškių tardymo izoliatorių-kalėjimą suteikti jai ilgalaikius pasimatymus su sutuoktiniu Henriku Daktaru ir priteisti 500 eurų neturtinei žalai atlyginti.

R.Daktarienė prašė teismo panaikinti Kalėjimų departamento prie Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos bei Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo raštus, kuriais buvo atsisakyta suteikti ilgalaikius pasimatymus su sutuoktiniu Henriku Daktaru, įpareigoti tai padaryti ir priteisti iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo 10 000 Eur neturtinei žalai atlyginti.

Vilniaus apygardos administracinis teismas, išnagrinėjęs šį administracinį ginčą, priėjo išvadą, kad Lukiškių tardymo izoliatorius-kalėjimas (Lukiškių TI-K) neproporcingai apribojo pareiškėjos teisę į jos šeimos gyvenimo gerbimą, todėl nepagrįstai nesuteikė jai teisės į ilgalaikį pasimatymą su savo sutuoktiniu, taip pažeisdamas Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos 8 str. nuostatas.

Lukiškių tardymo izoliatorius-kalėjimas neproporcingai apribojo pareiškėjos teisę į jos šeimos gyvenimo gerbimą.

Teismo sprendime pažymima, kad Lukiškių TI-K, užtikrindamas įstatymų ir kitų teisės aktų nustatytas laikymo sąlygas, turėjo imtis pozityvių veiksmų, garantuojančių tinkamą teisės į šeimos gyvenimo gerbimą, įgyvendinimą, kad asmuo galėtų palaikyti ryšius su savo artimaisiais ir taip saugoti ir puoselėti šeimą. Tai, kad įstaigoje nėra įrengta ilgalaikiams pasimatymams skirtų patalpų, nėra reikšminga aplinkybė sprendžiant civilinės atsakomybės klausimą, nes kaliniams garantuojamų teisių užtikrinimas įkalinimo įstaigose laikantis Konvencijos nustatyto reguliavimo yra pozityvi valstybės pareiga.

Atsižvelgdamas į byloje nustatytas aplinkybes, tai, kad Lukiškių TI-K sąmoningai nesistengė sukelti nepatogumų pareiškėjai, jai kilusias pasekmes, pažeidimo trukmę, taip pat į bendrą šalies ekonominę situaciją, teismas įvertino, kad pareiškėjos patirtai neturtinei žalai atlyginti adekvati priteistina suma yra 500 Eur.

Priimdamas sprendimą teismas taip pat atsižvelgė į Europos Žmogaus Teisių Teismo bei Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo praktiką analogiškose bylose, pažymima Vilniaus apygardos administracinio teismo pirmininko padėjėjos ryšiams su visuomene Sigitos Jacinevičienės-Baltaduonės pirmadienį paviešintame pranešime.

Sprendimas per vieną mėnesį nuo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas apeliacine tvarka Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui, skundą paduodant šiam teismui arba per Vilniaus apygardos administracinį teismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius