Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Suomiją nuvykę tauragiškiai išsimiegodavo mašinoje, o tada eidavo vogti viską iš eilės

Už prekybą žmonėmis tauragiškiams teismas skyrė laisvės atėmimo bausmes.
Vagis
Asociatyvi iliustracija / Photos.com nuotr.

Klaipėdos apygardos teismas šiandien paskelbė nuosprendį trims prekyba žmonėmis, vaiko pirkimu bei pardavimu kaltintiems Tauragės m. gyventojams. Kaltinamiesiems 24 metų Modestui Milišauskui ir 26 metų Ernestui Žebeliui skirtos 6 metų, 21 metų Gyčiui Gavėniai – 5 metų laisvės atėmimo bausmės, jas atliekant pataisos namuose.

Teismas, išanalizavęs bylos medžiagą, liudininkų parodymus, pripažino, kad tauragiškiai, pasinaudoję nukentėjusiųjų, tarp jų nepilnamečio, pažeidžiamumu, įkalbėjo juos vykti vagiliauti į Suomiją, organizavo jaunuolių gabenimą ir išnaudojo juos nusikaltimams daryti bei iš to pelnėsi. Nustatyta, kad jie veikė pagal išankstinį susitarimą užsiimti prekyba žmonėmis, kiekvienas atliko sutartus veiksmus.

Teismas taip pat nustatė, kad E.Žebelys ir M.Milišauskas anksčiau Suomijoje vogė prekes iš parduotuvių ir siuntė jas į Lietuvą parduoti. M.Milišauskas ten buvo sulaikytas ir bijojo vogti pats, todėl nusikaltimams buvo ieškoma kitų asmenų.

G.Gavėnia vagiliauti užsienyje pasiūlė savo pažįstamam, su kuriuo kartu mokėsi toje pačioje mokymo įstaigoje. Jaunuoliui už vagystes buvo pažadėtas apie 300 eurų atlygis. Paprašytas surasti dar vieną žmogų, šis pasiūlė septyniolikmetį draugą.

Jaunuoliams buvo nurodyta vogti skutimosi peiliukų galvutes ir kremą.

Abu nukentėję jaunuoliai vagysčių subtilybių – ką ir kaip vogti, kaip nepamatytiems išeiti iš parduotuvių – mokėsi iš M.Milišausko ir G.Gavėnios.

Jiems buvo nurodyta vogti skutimosi peiliukų „Gillette“ galvutes ir kremą „L'oreal“.

M.Milišauskas pagal navigacijos žemėlapius surasdavo parduotuves, į kurias vogti prekių kartu su užverbuotais jaunuoliais ėjo ir juos kontroliavo E.Žebelys. Be to, nustatyta, kad Suomijoje visi laikėsi kartu, miegojo automobilyje, iš parduotuvių vogė maistą ir gėrimus, naktimis vogė degalus. Tai įrodo, kad kaltinamieji M.Milišauskas ir E.Žebelys kontroliavo nukentėjusiuosius, pastarųjų veiksmų laisvė buvo suvaržyta, jie atliko nurodytus veiksmus.

„Kaltinamieji pasinaudojo nukentėjusiųjų pažeidžiamumu, sunkia jų materialine padėtimi. Nusikalstama veika buvo padaryta tiesiogine tyčia: kaltinamieji suvokė, kad nukentėjusieji bus išnaudojami nusikalstamoms veikoms daryti, ir tokių pasekmių norėjo. Tai, kad nukentėjusieji sutiko vykti vogti, nešalina kaltinamųjų baudžiamosios atsakomybės, kadangi nukentėjusiojo sutikimas veikos pripažinimui prekyba žmonėmis reikšmės neturi ir atitinka prekybos žmonėmis požymius“, – sakė Klaipėdos apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėja Dalia Kursevičienė.

Teismas skirdamas bausmes šioje byloje, be kita ko, atsižvelgė į padarytų nusikalstamų veikų pavojingumo laipsnį, jų padarymo motyvus ir tikslus, daromą žalą visuomenei, rašoma Klaipėdos apygardos teismo pirmininko padėjėjos ryšiams su visuomene Laimos Domarkienės trečiadienį paviešintame pranešime.

Kaltinamųjų atsakomybę lengvinančių aplinkybių nenustatyta, atsakomybę sunkinančia aplinkybe pripažintas veikimas bendrininkų grupe.

Nuosprendis per 20 dienų nuo paskelbimo gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius