-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Vilnių atvykę „agurkiniai“ dangstėsi veidus ir bandė nušalinti teismą

Ketvirtadienio rytą iš Marijampolės pataisos namų į Vilniaus apeliacinio teismo pastatą Gedimino prospekte atvežti „Agurkinių“ grupuotės nariai. Šių metų pradžioje Klaipėdos apygardos teismas jiems skyrė daug metų kalėjime, tačiau grupuotės nariai su nuosprendžiu nesutiko ir jį apskundė.
Agurkinių gaujos byla apeliaciniame teisme
Agurkinių gaujos byla apeliaciniame teisme / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vyrų veidai jau ne kartą puikavosi pirmuosiuose žiniasklaidos puslapiuose, tačiau atvykę į Vilnių grupuotės nariai kuklinosi – veidą prieš objektyvą dangstėsi net Saulius Velečka, pravarde Agurkas. Jis įvardijamas ginkluoto nusikalstamo susivienijimo organizatoriumi ir įkūrėju.

Prabanga laisvėje besimėgavęs, „Olialia“ pupytės glėbyje naują meilę radęs S.Velečka pirmosios instancijos teismo nuosprendžiu kalėjime turės praleisti keturiolika su puse metų dėl narkotinių medžiagų platinimo, tiesa, dalį bausmės jis jau atliko bylos nagrinėjimo metu. Taip pat konfiskuotas visas jo turtas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Velečka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Velečka

Teismas gaujos nariais pripažino penkis asmenis, kiti byloje figūravę vyrai nuteisti dėl pavienių su šia gauja siejamų nusikaltimų. Keturi asmenys išteisinti, mat bendradarbiavo su teisėsauga ir davė bylai svarbių parodymų. Vienas jų atskleidė narkotikų gabenimo kelią.

Kiti pagrindiniai bylos kaltinamieji – Norbertas Tučkus, broliai Audrius ir Darius Petkauskai bei Tadas Petrošius. Visi jie didelę gyvenimo dalį turėtų praleisti kalėjime. D.Petkauskui teismas skyrė 14 su puse metų laisvės atėmimo bausmę, jo broliui Audriui – metais trumpesnę bausmę. T.Petrošius ir N.Tučkus pataisos namuose praleis po 13 metų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agurkinių gaujos byla apeliaciniame teisme
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agurkinių gaujos byla apeliaciniame teisme

Klaipėdos apygardos teisme buvo įrodytas beveik visas gaujai inkriminuotas narkotikų kiekis, tai yra, 175 kg kokaino gabenimas. Nepavyko įrodyti dėl 45 kg kokaino, kuris buvo gabenamas iš Ispanijos.

Tačiau kaltinamieji buvo išteisinti dėl pasikėsinimo nužudyti ir verslininko Vidmanto Sadausko nužudymo.

Tiesa, pirmosios instancijos nuosprendį apskundė tiek prokuratūra, siekianti griežtesnių bausmių, tiek ir kaltinamieji, norintys visiško išteisinimo.

„Viskas šioje byloje pastatyta ant tų melagių Veršulio, Šūdmaišio, Viliaus Šiukštos. Jie patys viską darė, bet kažkodėl ant mūsų viską užvarė“, – kalėjime yra sakęs pats S.Velečka.

Prašė nušalinti teisėjus

Vos prasidėjus teismo procesui Lietuvos apeliaciniame teisme, S.Velečkos advokatas Kristupas Ašmys perskaitė keturių nuteistųjų pareiškimą dėl teisėjų nušalinimo. Ten rašoma, kad kaltinamieji negali tikėtis teisingo teismo.

Kaip viena iš motyvų – Klaipėdos apygardos teismas S.Velečką, N.Tučkų, A.Petkauską ir T.Petrošių buvo paleidęs į laisvę, tačiau apeliacinis teismas liepė grąžinti visus juos už grotų, o sprendimą komentavo teismo pirmininkas Algimantas Valantinas.

„Apeliacinis teismas buvo griežtai pasisakęs dėl kaltinamųjų kaltės, kai dar nebuvo priimtas joks teismo sprendimas, – kalbėjo K.Ašmys. – Teisėjas A.Valantinas pasisakė, cituoju: „tokias bylas reikia nagrinėti labai principingai, to reikalauja visuomenės interesas“.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Velečka su advokatu
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Velečka su advokatu

Jis pridūrė, kad dar nepriėmus jokio nuosprendžio apeliacinis teismas įvertino „Agurkinių“ grupuotę kaip itin pavojingą visuomenei nusikalstamą susivienijimą.

„Teismas jau pripažino, kad egzistavo nusikalstamas susivienijimas su ginklais ir sprogmenimis, itin pavojingas visuomenei“, – sakė advokatas.

Tokiose didelėse bylose advokatų prašymai nušalinti teisėjus gana įprasti. „Agurkiniai“, jei sau palankaus teismo sprendimo neišgirs Lietuvoje, turės pakankamai laiko, noro ir pinigų bylinėtis iki Strasbūro teismo, o ten dabar teikiami prašymai bus naudojami kaip argumentas, neva čia jie buvo pripažinti kaltais šališko teismo.

Prokuroras šypsojosi

„Išklausęs ilgą nuteistųjų pareiškimą, suformuluotą puikia teisine kalba, – šyptelėjęs atsakymą gynėjui pradėjo prokuroras Zdislavas Tuliševskis ir tęsė. – Jei nušalinimas būtų pagrįstas, jis jokiu būdu nebūtų skirtas šiai kolegijai.“

Anot prokuroro, advokatas šališku nurodo ne būtent teisėjų Ernestos Montvidienės, Justo Namavičiaus ir Antano Rudzinsko kolegiją, o visą apeliacinį teismą.

„Nei vienas iš kolegijos narių, pagal šį pareiškimą, nėra šališkas, jokie duomenys nepateikti, – kalbėjo prokuroras. – Kalbama bendra prasme, kad visas Lietuvos apeliacinis teismas yra šališkas, nes šio teismo pirmininkas dalyvavo nagrinėjant skundą dėl suėmimo panaikinimo ir priėmė jiems nepalankų sprendimą.“

Valerijos Guiskajos/15min nuotr./Zdzislavas Tuliševskis
Valerijos Guiskajos/15min nuotr./Zdzislavas Tuliševskis

Anot jo, jei kolegija nusišalintų, Lietuvoje nebeliktų teismo, galinčio nagrinėti „Agurkinių“ bylą.

„Jei formuotume tokią praktiką, kad teismas priėmęs nepalankų sprendimą bet kam tampa šališku, tai tiesioginis kelias į teisinį nihilizmą ir chaosą, – sakė prokuroras. – Tai reiškia, reikėtų visiems išsiskirstyti ir baigti baudžiamąjį procesą šioje byloje. Teismą bandoma įvelti į absurdišką situaciją.“

Teismą bandoma įvelti į absurdišką situaciją.

Akademinę valandą pasitarusi teisėjų kolegija nutarė – jokios realaus pagrindo nusišalinti jiems nėra.

„Nuteistieji nenurodė nei vieno teisėjo nušalinimo pagrindo ir realaus pagrindo, keliančio abejonių dėl teisėjų objektyvumo“, – sakė teisėjų kolegijos pirmininkė.

Ji priminė, kad visos bylos šalys turės galimybę teikti prašymus nušalinti teisėjus, jei nagrinėjimo metu jaus jų šališkumą.

Kitas teismo posėdis suplanuotas rugsėjo 21 dieną, nagrinėjimas turėtų trukti visą dieną. Iš viso apeliaciniame teisme suplanuota 10 posėdžių, jie tęsis beveik iki Kalėdų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius