Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 04 /14:22

Iki gyvos galvos nuteistas „tulpinis“ Algimantas Vertelka Aukščiausiajame Teisme pareiškė nušalinimą prokurorui: „Jis pasakė, kad man galvą nukirs!“

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) kasacine tvarka pradėjo nagrinėti nusikalstamos „Tulpinių“ gaujos vadeivų skundus baudžiamojoje byloje, kurioje Algimantas Vertelka (gim. 1961 m.), Audrius Andrušaitis (gim. 1968 m.), Virginijus Baltušis (gim. 1966 m.) ir Darius Blinkevičius (gim. 1967 m.) yra nuteisti itin griežtomis laisvės atėmimo bausmėmis. Trys nuteistieji aiškina, kad jų, kaip nekaltų asmenų, pasiuntimas už grotų – baisi teisinė ir žmogiška klaida.
A.Vertelka Aukščiausiajame Teisme
A.Vertelka Aukščiausiajame Teisme / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Antradienį LAT teisėjų kolegija pradėjo kasacine tvarka nagrinėti „Tulpinių“ nusikalstamo susivienijimo baudžiamąją bylą. Griežtas nuosprendis joje jau yra įsiteisėjęs, tačiau trys iš nuteistųjų – Algimantas Vertelka, Audrius Andrušaitis ir Dariaus Blinkevičius, pasinaudojo savo teise kreiptis į Aukščiausiąjį Teismą.

Vos prasidėjus posėdžiui, A.Andrušaitis pareiškė nušalinimą bylą kuruojančiam prokurorui Artūrui Urbeliui.

Savo likimo draugą entuziastingai palaikė ir A.Vertelka: „Prokuroras visą laiką melavo ir dabar meluoja. Jis pasakė, kad man galvą nukirs, ir kad aš sėdėsiu iki gyvos galvos!“

LAT teisėjų kolegija padarė minučių pertrauką, po kurios paskelbė, kad nušalinimas prokurorui nepagrįstas.

Šiuo verdiktu A.Andrušaitis didžiai pasipiktino: „Sveiku protu yra nesuvokiama, kad bylą klastojusio prokuroro nėra pagrindo nušalinti!“

Jis iškart pridūrė, kad tokiu atveju yra priverstas reikalauti šios LAT teisėjų kolegijos nusišalinimo.

Kolegija, kurią sudaro Gintaras Goda (pirmininkas), Alvydas Pikelis (pran.) ir Albinas Sirvydis, vėl padarė trumpą pertrauką, po kurios pranešė, kad nenusišalins. Motyvas – jei kolegija nepatenkino prašymo dėl prokuroro nušalinimo, tai nėra pagrindas reikalauti ir pačių teisėjų nušalinimo.

A.Vertelka posėdžio metu savo argumentus dėstė visą valandą, teisėjai apie pietus net buvo priversti skelbti ir dar vieną pertrauką.

Kiek trumpiau, tačiau irgi gana išsamiai teisme kalbėjo ir kasatorius A.Andruškevičius.

Nušalinimo išvengęs prokuroras A.Urbelis savo ruožtu kalbėjo, kad nuteistųjų skundai nepagrįsti. Anot prokuratūros atstovo, šią rezonansinę bylą ligšiol nagrinėję teismai viską ištyrė tinkamai, priėmė teisėtus sprendimus.

Po posėdžio prokuroras A.Urbelis minėjo, kad nepagrįstų kaltinimų savo atžvilgiu iš nuteistojo A.Vertelkos išgirsta jau ne pirmą kartą. Ir ne tik dėl grasinimų, bet ir dėl nužudymų.

15min.lt primena, kad „Tulpinių“ gaujos vadeivos yra nuteisti kalėti iki gyvos galvos už buvusio „Mažeikių naftos“ vadovo Gedemino Kiesaus, jo sūnaus Valdo ir vairuotojo Alfonso Galmino, taip pat Panevėžio apygardos prokurorės Vidos Kazlauskaitės ir Pasvalio policininko Sergejaus Piskunovo nužudymus.

Lietuvos apeliacinio teismo kolegija praėjusį balandį paskelbė, kad pirmosios instancijos teismo priimtas apkaltinamasis nuosprendis yra teisėtas ir pagrįstas, nuteistųjų kaltė įrodyta, nusikaltimų padarymo aplinkybės nustatytos ir bausmės paskirtos teisingai. Teismas negavo duomenų, kad pirmosios instancijos teisme bylą būtų nagrinėjęs šališkas teismas ar būtų padaryta esminių Baudžiamojo proceso kodekso pažeidimų. Visi įrodymai yra gauti teisėtais būdais, yra patikrinti, sugretinti su kitais įrodymais ir patikimi.

Todėl V.Baltušis, A.Vertelka, A.Andrušaitis, kaip buvo nuspręsta anksčiau, kalėjime kalės iki gyvos galvos, o D.Blinkevičius pataisos namuose praleis 8 metus. Pirminiu nuosprendžiu V.Baltušis, A.Vertelka ir A.Andrušaitis laisvės atėmimu iki gyvos galvos buvo nuteisti jau ne pirmą kartą. Vilniaus apygardos teismo 2009 m. gegužės 29 d. nuosprendžiu buvo nuteistas ir Dainius Skačkauskas, tačiau dėl jo apeliacinių skundų nebuvo paduota.

Aukščiausiasis Teismas savo verdiktą, kuris bus galutinis ir neskundžiamas, žada paskelbti 2013 m. sausio 8 d.

VIDEO: 15min.lt - Tulpinių gaujos byla Aukščiausiajame Teisme

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius