Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iljinych dar sykį išklausė moralą dėl rasistinio išpuolio prieš Berneen (atnaujinta 9.55 val.)

Vilniaus apygardos teismas patvirtino, kad savanarorė Violeta Iljinych pavasarį buvo nuteista teisingai.
Teismas nuteisė vilnietę Violetą Iljinych.
Nuteistoji V.Iljinych su advokatu N.Ulčinu. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 Berneen

V.Iljinych patyrė dar vieną nesėkmę teisme. Penktadienį Vilniaus apygardos teismas paskelbė, jog atmetė nuteistosios bei jos gynėjo skundą, kuriame buvo teigiama, kad dėl Berneen užpuolimo vilnietė gegužę buvo nuteista neteisingai.

15min.lt primena, jog pirmosios instancijos teismas už šį išpuolį V.Iljinych buvo skyręs realią 20 parų arešto bausmę.Violetos Iljinych pareikšti žodžiai „niger“, „f...ing niger“ neabejotinai yra žeminantys tamsiaodį asmenį, – pareiškė teisėja R.Pocienė.

Ketvirtadienį V.Iljinych išklausė ir kitą jai itin nemalonų nuosprendį – už studentės Erikos Borovikovaitės egzekuciją jai skirta pusmečio nelaisvės bausmė. Pastarąjį vakarykštį nuosprendį nuteistoji taip pat dar gali per 20 dienų apskųsti Vilniaus apygardos teismui.

Nepadori nuotrauka neįtikino

Nutarimą dėl atmesto V.Iljinych skundo teisėja Regina Pocienė šįryt skaitė 19 minučių. Teisėja pažymėjo, kad jos kolega iš Vilniaus 3-iojo apylinkės teismo teisingai ištyrė V.Iljinych veiksmus bei tinkamai juos įventino. Byla ištirta nepažeidėjus Baudžiamojo proceso kodekso reikalavimų.

R.Pocienė dar sykį pakartojo, jog, bylos duomenimis, V.Iljinych tyčiojosi iš Berneen, „skatino neapykantą jai kaip kitos rasės asmeniui.“

Savanorės gynybos vienas teiginių buvo, jog tamsiaodė žvaigždė pati išprovokavo konfliktą, kai parodė nepadorią vidurinio piršto kombinaciją.

Nuteistosios advokatas netgi buvo pateikęs teismui nuotrauką iš interneto, kur Berneen užfiksuota rodantį tą gestą draugų būryje. Tačiau, anot teisėjos R.Pocienės, ši aplinkybė nepatvirtina, jog tą patį gestą Berneen parodė ir įvykio vietoje. Kitaip tariant, byloje nėra duomenų, jog žvaigždė pati išprovokavo incidentą.

Ilgas teisėjos moralas

R.Pocienė pažymėjo, kad lietuvių tauta nuo seno garsėja sugyvenimu su kitų tautų atstovais, o V.Iljinych poelgis tapo dėme šiai tradicijai.

„Lietuvos respublika yra demokratinė valstybė, kur žmogaus teisės ir laisvės ginamos Konstiticiniu lygiu. Tai rodo bendrą mūsų visuomenės nuostatą į visų žmonių lygybę, nepaisant jų lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų. Juo labiau, kad lietuvių tautos gyvensena nuo seno buvo grindžiama lietuvių tautos ir kitų Lietuvos teritorijoje gyvenančių tautinių bendruomenių taikiu sugyvenimu, įvairių tautų žmonių pakantumu ir tolerancija vieni kitų atžvilgiu. Violetos Iljinych pareikšti žodžiai „niger“, „fucking niger“ neabejotinai yra žeminantys tamsiaodį asmenį“, – dėstė teisėja R.Pocienė.

Teisėja tęsė mintį: „Kad nuteistoji tokiais pareiškimais siekė paniekinti, pažeminti kitos odos spalvos asmenį, rodo ir tai, kad ji šiuos užgaulius paniekinančius žodžius išsakė viešoje vietoje, stebint kitiems asmenims. Viešai išreikšdama savo asmeninį paniekinimą kitos rasės asmeniui, kaltinamoji ne tik žemino ir niekino nukentėjusiąją, bet tuo pačiau skatino aplinkui esančių žmonių neigiamą požiūrį, neapykantą Berneen kaip kitos rasės atstovei. Tam neprieštarauja ir Violetos Iljinych elgesys suduodant smūgį nukentėjusiajai į veidą ne tik kumščiu , bet ir turėtu diržu.“

Teismo požiūriu, atmestinas ir apelianto argumentas, kad V.Iljinych chuliganiški veiksmai turėtų būti vertinami ne kaip nusikaltimas, o kaip administracinės teisės pažeidimai. „Violeta Iljinych viešoje vietoje keikdamasi necenzūriniais žodžiais, užpuldama Berneen, suduodama jai smūgius veikė ypatingai įžūliai, todėl tokie jos veiksmai pagal savo pavojingumo visuomenei laipsnį negali būti vertinami kaip nedidelis chuliganizmas“, – pažymėjo teisėja R.Pocienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius