-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įminti mįslę trukdo perukas

Ukrainos pilietis, nešiojantis moterišką peruką, ne vienu nusikaltimu įtariamas apsaugininkas ir juos netiesiogiai suvedęs ginklų pardavėjas - ši trijulė minima Kauno apygardos teismo atverstoje byloje.
Plaktukas
Plaktukas / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.
Temos: 1 Perukas

Kauno organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdyba (ONTV) pateikė šokiruojančius kaltinimus Ukrainos piliečiui Volodymyrui Marchukui. Radiniai, aptikti per kratą šio 49 metų vyriškio sklype Gervėnupio (Kauno r.) sodų bendrijoje, išties įspūdingi. Tačiau V.Marchuko advokatas bando teismui įteigti, kad rekordinį Kauno apylinkėse rastą gyvsidabrio kiekį bei trotilą galėjo pakišti patys kratą atliekantys pareigūnai.

Įkliuvo per reidą.

V.Marchuko vairuojamas "VW Passat" buvo sustabdytas patikrinti per specialų policijos reidą "Ginklai", prieš pusmetį vykdytą Kaune. Automobilio salone aptikto krepšio turinys šokiravo net daug mačiusius pareigūnus. Krepšyje rasti antrankiai, perukas, peilis. Vairuotojo vilkėto švarko kišenėje aptiktas ir pistoletas su šoviniu vamzdyje bei pilna dėtuvė šovinių. V.Marchuko rankinėje buvo apie 6 tūkst. litų.

Plėšikas maniakas ar samdytas žudikas? Tokie įtarimai pirmiausia kilo pareigūnams. Juos stiprino netradicinė sulaikytojo biografija - puikiai lietuviškai kalbantis, dokumentuose savo anketinių duomenų autentiškumą išlaikęs ukrainietis, jau 20 metų gyvenantis Lietuvoje. Nors automobilyje ir rasta nusikalstamo pasaulio atributikos - anksčiau neteistas ir nebaustas administracine tvarka.

Tą patį vakarą atlikus kratą jo namuose Gervėnupyje rastas ir dujinis pistoletas. Pakartotinė krata atlikta tik po 2 savaičių, kai iš sanatorijos grįžo suimto V.Marchuko žmona ir duktė. Per šią kratą į kiemo tvorą atremtoje medinėje baidyklėje aptiktas po drapanomis paslėptas įtartinas paketas. Ekspertai konstatavo, kad tai didelis kiekis (385 g) pramoninės gamybos normalaus galingumo sprogstamosios medžiagos - trotilo.

Kitame sklypo gale, nenaudojamoje šuns būdoje, rasta metalinė kolba. Ekspertų teigimu, šioje kolboje laikytas neskaidrus metalinio blizgesio skystis - nuodingoji medžiaga gyvsidabris, naudojamas kaip cheminis ginklas arba jam gaminti. Jo rasta apie 30 kilogramų.

Uošvio šešėlis

Anot kaltinimą palaikančio prokuroro, V.Marchuko sklype aptiktas trotilas kartu su gyvsidabriu naudojamas cheminiam ginklui gaminti. Pasak Antiteroristinių operacijų rinktinės "Aras" vado Viktoro Grabausko, gyvsidabrį galima naudoti ir kaip tam tikrą sprogmenų komponentą.

Įminti V.Marchuko fenomeną pareigūnams sunkiai sekasi. Nors ikiteisminio tyrimo metu skelbta jo nuotrauka, prašant atsiliepti nukentėjusiuosius, skambučių nesulaukta. Pareigūnai pripažįsta negalėję nufotografuoti V.Marchuko su jo automobilyje rastu moterišku peruku, nes to neleidžia Baudžiamojo proceso kodeksas, draudžiantis atlikti su įtariamaisiais žmogaus garbę ir orumą žeminančius veiksmus. Tačiau nukentėjusieji jo be peruko galėjo neatpažinti.

V.Marchukas teisme dėstė savąją įvykių versiją, turinčią mažai ką bendro su ONTV pareikštais kaltinimais dėl neteisėto didelio kiekio sprogmenų ir nuodingų medžiagų laikymo.

Neva tai gali būti jo uošvio, mirusio prieš porą metų, turtas. Gyvenimo pabaigoje šis rinkęs ir priduodavęs į supirktuves įvairų metalą. Būtent uošvis prieš 7 metus nusipirko sklypą su namu Gervėnupyje ir padovanojo jį anūkui - V.Marchuko sūnui. V.Marchukas teigė su žmona ten atsikėlęs gyventi po pusantrų metų ir gyvenęs sūnaus name laikinai, statydamasis šalia naują namą.

Teisiamasis akcentavo, kad nei ant kolbos su gyvsidabriu, nei ant paketo su trotilu neaptikta nei jo pirštų atspaudų, nei DNR. Be to, ši krata atlikta tuo metu, kai jis jau 2 savaites buvo suimtas.

Jautėsi sekamas

V.Marchuko advokatas savo ruožtu darė spaudimą pakartotinę kratą atlikusiems ONTV pareigūnams. Mosikuota turimais 2 kratų, kurias viena nuo kitos skyrė vos 10 minučių pertrauka, protokolais. Per pirmąją kratą, panaudojus bombų ieškiklį bei metalo detektorių, nieko nerasta. Per antrąją, kaip teigia dokumentas, - rasta trotilo ir kolba su gyvsidabriu. Atsakyti į advokato klausimą, kodėl reikėjo 2 kratų, ONTV pareigūnai nesugebėjo. Kai kurie jų negalėjo paaiškinti, kodėl pasirašė tik ant vieno protokolo.

Istorija su antrankiais ir peruku - dar įdomesnė. V.Marchukas tikino prieš pat sulaikymą jautęs esąs sekamas. Kad išsiaiškintų - kas tai daro, jis įsigijo minėtą moterišką peruką. Tądien jis kaip tik bandė pergudrauti persekiotojus sėdėdamas ne prie naujojo, o prie senojo savo automobilio vairo, bet buvo sulaikytas.

"Esu ne bailys ir ne kvailys!" - toks buvo V.Marchuko atsakymas į klausimą, kam jam reikalingi antrankiai. Neva jų būtų prireikę, jei tektų sulaikyti nusikaltimo vietoje užkluptą nusikaltėlį.

V.Marchukui pateiktas kaltinimas ir dėl neteisėto 9 mm kalibro pusiau automatinio pistoleto "Kevin" bei keliolikos šovinių įsigijimo. Šį pirkinį jis taip pat siejo su galimybe bet kokiu momentu būti užpultam - dirbo ekspeditoriumi žmonai priklausančioje UAB, prekiaujančioje drabužiais. Neva sulaikymo metu jo rankinėje rasti pinigai priklausę žmonos bendrovei.

Pistoletą jis teigė įsigijęs beveik prieš pusmetį iki sulaikymo. Lankantis pačiame Kauno centre esančioje ginklų parduotuvėje, jį pasiūlęs pardavėjas. Ilgai negalvojęs, sumokėjęs už šį į delną telpantį daikčiuką 1700 litų. Pardavėjas sakė, kad ginklą atnešė pažįstamas apsaugininkas. Pareigūnai išsiaiškino, kad šis vienam kauniečiui savigynai išduotas pistoletas atimtas per apiplėšimą.

Nelegalus sandėris

Anot V.Marchuko, nelegaliai įgyto pistoleto jis nesinešiodavęs. Tačiau porą dienų prieš sulaikymą pabudo naktį kieme draskantis šuniui. Prie tvoros stovėjo 2 įtartini tipai. Juos pavyko nuvyti tik iššovus į žemę. Po tos nakties pistoletas ir liko švarko kišenėje. Klausiamas, kur panaudojo dar vieną trūkstamą šovinį, V.Marchukas tikino nušovęs savo nusenusį šunį - norėjo patikrinti, ar pistoletas veikia.

Kartu su V.Marchuku į teisiamųjų suolą sėdo ir neteisėtai ginklą jam pardavęs UAB "Vollit" Kauno filialo vedėjas Laimonas Gudaitis, tebeeinantis šias pareigas. Jis teisinosi ryžęsis tokiai aferai dėl prastos finansinės padėties - turi du mažamečius vaikus. Neva tai buvęs pirmas kartas. Ginklą atnešusiam pažįstamam apsaugininkui jis sumokėjo 1000 litų, o V.Marchukui pistoletą pardavęs už 1700 litų.

Pavyko pasislėpti tik minėtą pistoletą į parduotuvę atnešusiam buvusiam UAB "Falck Security" (dabar - "G4S") apsaugininkui Robertui Gedminui. Pareigūnų duomenimis, šis 25 metų kaunietis išvyko į užsienį. Kauno ekonominės policijos pareigūnų iniciatyva Generalinė prokuratūra išdavė jo Europos arešto orderį. Ekonominės policijos pareigūnai yra iškėlę R.Gedminui bylą dėl sukčiavimo stambiu mastu. Jis įtariamas pasisavinęs lengvatinę buvusios savo darbovietės degalų įpylimo kortelę, su kuria kartu su bendrininkais pavogė beveik 30 tūkst. litų vertės degalų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius