-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įmonės vadovas bandė išsisukti nuo kaltės dėl dviejų žuvusių nelegalių darbuotojų

Kovo 4 d. Kauno apygardos teismas išnagrinėjęs administracinio nusižengimo bylą pagal Kęstučio Aliulio apeliacinį skundą dėl Alytaus apylinkės teismo Prienų rūmų 2018 m. gruodžio 27 d. nutarimo, kuriuo jis pripažintas kaltu padaręs administracinį nusižengimą ir jam paskirta 1000 Eur dydžio bauda, neskundžiama nutartimi K.Aliulio apeliacinio skundo netenkino ir paliko galioti pirmos instancijos teismo nutarimą.
Statybos Kauno Ąžuolyne
Asociatyvi iliustracija / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.
Temos: 1 Nelegalus darbas

Bauda K.Aliuliui skirta už tai, kad jis praėjusių metų birželį, būdamas individualios įmonės vadovu ir vykdydamas darbdavio funkcijas, leido nelegaliai pagalbiniais darbininkais dirbti dviem asmenims, rašoma Kauno apygardos teismo pranešime spaudai.

Teismų praktikoje ne kartą yra konstatuota, kad darbo sutarties nepasirašius abiem darbo santykių subjektams – tiek darbuotojui, tiek darbdaviui – rašytinė darbo sutartis nėra sudaryta, o darbdavys neturi teisės leisti pradėti darbuotojui dirbti, darbuotojų darbas, esant nurodytoms sąlygoms, yra nelegalus.

Tai, kad darbuotojų darbas būtų legalus, turi užtikrinti įmonės vadovas, o nepakankama darbo teisinių santykių kontrolė yra neabejotinas pagrindas administracinei atsakomybei už nelegalų darbą kilti. Tačiau, šio K.Aliulio padaryto administracinio nusižengimo pasekmės itin sunkios - kasant šulinį žuvo du žmonės.

Administracinė nuobauda skiriama siekiant nubausti administracinius nusižengimus padariusius asmenis bei auklėti, kad jie laikytųsi įstatymų, gerbtų bendro gyvenimo taisykles, taip pat, kad tiek pats teisės pažeidėjas, tiek ir kiti asmenys nedarytų naujų teisės pažeidimų.

Ir nors K.Aliulis savo kaltės nepripažino, o apeliaciniu skundu prašė administracinio nusižengimo teiseną jo atžvilgiu nutraukti, apeliacinės instancijos teismo vertinimu apylinkės teismas išsamiai ir objektyviai nustatė nelegalaus darbo požymių egzistavimą šioje situacijoje, o individualios veiklos vykdymas teigiant, jog tarp trijų individualiai dirbančių asmenų buvo susiklostę išimtinai civiliniai jungtinės veiklos santykiai tebuvo darbo santykių maskavimas, siekiant išvengti darbdaviams Lietuvos Respublikos įstatymais numatytų prievolių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius