Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Internete sklinda „vestuves“ Pravieniškėse švenčiančių kalinių įrašas, pareigūnai aiškinasi situaciją

Nors Pravieniškių pataisos namų direktorius Dainius Sušinskas kartoja, kad situacija įkalinimo įstaigoje kontroliuojama, internete pasirodė įrašas, verčiantis suabejoti tokiais pareiškimais. Įraše užfiksuotos kalinių „vestuvės“. Kalėjimų departamentas pradėjo tarnybinį patikrinimą, siekiant išsiaiškinti visas įvykio aplinkybes.
Vestuvės Pravieniškėse
Vestuvės Pravieniškėse / Kadras iš filmuotos medžiagos

„Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos direktorius D.Sušinskas, peržiūrėjęs vaizdo įrašą, kuriame matomi teatralizuotą šou surengę nuteistieji, informuoja, kad Pravieniškių pataisos namai, bendradarbiaudami su Kalėjimų departamentu, pradėjo patikrinimą, siekdami nustatyti įvykio aplinkybes“, – antradienį paskelbė Kalėjimų departamentas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Dainius Sušinskas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Dainius Sušinskas

Įrašu tą pačią dieną pasidalino buvusi Naglio Puteikio padėjėja Seime Laura Radzevičiūtė. Šiame įraše vienas nuteistasis persirengęs nuotaka. Panašu, kad visi nuteistieji linksmai švenčia „vestuves“, gali būti, kad įkalinimo įstaigos kiemelyje vartojami ir alkoholiniai gėrimai.

Pirminiais duomenimis, šie įvykiai užfiksuoti šių metų vasaros pradžioje. Neaišku, kur tuo metu buvo prižiūrėtojai ir kaip ši šventė galėjo įvykti.

Anot Kalėjimų departamento, didžiausia problema – naudojimasis telefonais, kurie įkalinimo įstaigoje uždrausti. Ar alkoholis išties buvo vartotas, ar tai tik vaidyba, bus bandoma išsiaiškinti.

VIDEO: Dėl kalinių vestuvių Pravieniškių pataisos namuose pareigūnai pradėjo patikrinimą

Parašė raštą valdžiai

15min žiniomis, L.Radzevičiūtė praėjusią savaitę lankėsi Pravieniškėse kartu su savo dabartiniu politiniu bendražygiu Mindaugu Puidoku.

Jie aiškinosi situaciją, kai buvo sužalota dešimtys nuteistųjų. 15min jau rašė, kad pareigūnų ir kalinių versijos radikaliai išsiskyrė. Buvo tvirtinta, kad neramumus pradėjo kaliniai, tačiau patys nuteistieji sakė, kad juos daužė be jokios rimtos priežasties.

„Visi jie ten trečiame sektoriuje mėlyni nuo bananų, – tvirtino 15min šaltinis iš Pravieniškių. – Niekas net nesipriešino, bet vis tiek mušė, net už tvoros girdėjosi garsai. Nė vienas kareivis neturėjo filmavimo įrangos.“

Po šių įvykių Pravieniškių nuteistieji perdavė L.Radzevičiūtei įrašą, kurį ji pavadinusi „Vestuvės“ paviešino antradienį. Kartu ji prisegė ir raštą, adresuotą aukščiausiems šalies vadovams.

Stop kadras/Laura Radzevičiūtė
Stop kadras/Laura Radzevičiūtė

„Visuomenėje formuojama nuomonė, kad įkalinimo įstaigose neva tendencingai vyrauja neramumai, kuriuos neva sukelia subkultūrų besilaikantys nuteistieji ir vieninteliais gelbėtojais tampa specialioji Kalėjimų departamento Prevencinė grupė, kurios apsilankymai, kaip tradicinė taisyklė, pasibaigia šimtais žiauriai sumuštų nuteistųjų ir fabrikuojamomis bylomis, tam, kad įteisintų šios, drįsiu pavadinti „smurtą ir žiaurumus toleruojančių smogikų grupės“ darbelius ir žygarbius“, – savo rašte dėsto L.Radzevičiūtė.

Vertina kaip galimybę

Paviešinus įrašą Kalėjimų departamentas jį vertino kaip galimybę identifikuoti veiklos spragas.

„Kreipiamės į visuomenę kviesdami bendradarbiauti ir informuoti apie problemas, neleistiną nuteistųjų elgesį“, – skelbia departamentas.

Priduriama, įkalinimo įstaigose bausmę atlieka įvairūs žmonės: yra pozityvūs, elgesio pažangą rodantys nuteistieji, kurie atsakingai ruošiasi išeiti į laisvę, integruotis bendruomenėse. Tačiau yra ir tų, kurie linkę ignoruoti pataisos įstaigose nustatytą tvarką.

„Užtikriname, kad pataisos įstaigose nebus toleruojamos jokios subkultūros apraiškos, bandymas gyventi pagal savo supratimą. Bus taikomos visos teisėtos priemonės sustabdyti bet kokį psichinį ar fizinį smurtą pataisos namuose“, – akcentuoja Jurga Mickienė, Imuniteto skyriaus viršininkė, atliekanti direktoriaus funkcijas.

Tačiau, pasak pareigūnų, būryje, kur užfiksuota šventė, kaliniai nesilaiko subkultūros taisyklių ir yra vertinami kaip pozityvūs: organizuoja renginius ir šventes.

Vaizdo įraše neužfiksuotas smurtas, visi kaliniai atrodo linksmai nusiteikę. Taip nuteistąjį likimo draugai neva sveikina su tikromis vestuvėmis laisvėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius