Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Internetiniai sukčiai įsiskverbdavo į verslininkų kompiuterius: kėsinosi pagrobti 40 tūkst. eurų

Šiaulių apygardos teismui perduota baudžiamoji byla, kurioje penki asmenys kaltinami neteisėtu prisijungimu prie bankų klientų sąskaitų ir neteisėtų pavedimų inicijavimu panaudojant kompiuterių virusus, pirmadienį praneša Lietuvos kriminalinės policijos biuras (LKPB).
Elektroninė bankininkystė
Asociatyvi iliustracija / 123rf.com

Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą gavę Lietuvos bankų pareiškimus dėl neteisėtų prisijungimų prie jų vartotojų bankų sąskaitų ir nukentėjusiųjų vardu atliekamų neteisėtų pavedimų.

Glaudžiai bendradarbiaudami su Lietuvos bankais, tyrėjai nustatė grupę nusikalstamas veikas vykdžiusių asmenų. Ikiteisminio tyrimo metu buvo tiriami 23 galimos nusikalstamos veikos epizodai.

Kompiuteriai buvo užkrečiami virusu

Siekdami pasipelnyti, nusikalstamą veiką vykdę asmenys, kompiuteriniu virusu užkrėsdavo nukentėjusiųjų kompiuterius. Prisidengiant tam tikros įmonės vardu į nukentėjusiųjų elektroninius paštus buvo siunčiami laiškai su juose pridėtais užkrėstais failais.

Nukentėjusiajam atidarius tokį laišką ir jame esantį failą, kompiuteris buvo užkrečiamas virusu. Taip nusikalstamą veiką vykdę asmenys galėdavo stebėti asmeniniuose kompiuteriuose atliekamus veiksmus ir laukti, kol iš virusu užkrėsto kompiuterio bus prisijungta prie elektroninės bankininkystės.

Nukentėjusiesiems neįtariant, kad jų kompiuteris gali būti užkrėstas virusu, nusikalstamą veiką vykdę asmenys sulaukdavo momento, kai asmuo prisijungs prie savo banko sąskaitos, o nukentėjusiajam prisijungus prie elektroninės bankininkystės jie įgaudavo galimybę kontroliuoti iš banko sąskaitos vykdomus pavedimus.

Tokiu būdu apgaule pavyko užvaldyti daugiau kaip 8 000 eurų, taip pat, pasikėsinta pasisavinti dar 40 000 eurų.

Taikinys – verslininkai

Pagrindinis šios nusikalstamos veikos tikslas – pelnas. Todėl pirmiausia, buvo nusitaikyta į smulkaus ir vidutinio verslo atstovus, kurie disponuoja didesnėmis pinigų sumomis ir atitinkamai turi galimybę atlikti stambesnius pavedimus.

Kaltinamiesiems gresia laisvės atėmimo bausmė iki 8 metų.

Su panašaus pobūdžio nusikalstama veika pareigūnams teko susidurti ir anksčiau. 2016 m. rugpjūtį Lietuvos kriminalinės policijos biuras baigė ikiteisminį tyrimą ir Panevėžio apygardos teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje asmenys kaltinami Norvegijos bendrovės pinigų pasisavinimu.

Užkrėtus Norvegijos bendrovės kompiuterius ir neteisėtai prisijungus prie banko sąskaitos, kaltinamieji pasisavino apie 1 000 000 Norvegijos kronų (apie 110 000 eurų) bei pasikėsino užvaldyti dar apie 780 000 kronų (apie 85 000 eurų). Asmenys įtariami Lietuvos piliečių bankų sąskaitų „švarinimu“ turi sąsajų ir su Norvegijos bendrovės pinigų pasisavinimo byla.

Šiuo metu Lietuvos kriminalinės policijos biure tiriamos dar dvi panašaus pobūdžio bylos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius