-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Investicijomis susidomėjęs pensininkas iš Šiaulių prarado visas gyvenimo santaupas

70-metis Šiaulių gyventojas, per „Snoro“ banko griūtį praradęs didžiulę pinigų sumą ir pastaruoju metu sumanęs investicijomis kompensuoti praradimus, tapo sukčių auka ir vėl prarado per 13 tūkstančių eurų.
Grynieji eurai
Asociatyvi iliustracija / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Vyrą investicijoms paskatino šių metų pradžioje telefonu paskambinusi ir investicinės kompanijos „UnixBroker“ brokere prisistačiusi moteris. Nuo sausio pabaigos iki kovo pražios šiaulietis atliko 5 pinigų pavedimus į jos nurodytas sąskaitas. Iš viso - 13 187 eurus.

Pagalbą atliekant finansines operacijas, pasiūlė paskambinusi tos pačios kompanijos „analitikė“. Vyras sudarė sąlygas jai su „AnyDesk“ programa prisijungti prie savo kompiuterio. Su šia programa „pagalbininkė“ įgijo prieigą prie visų jo kompiuterio duomenų, galėjo stebėti kompiuteriu vyro atliekamas bankines operacijas ir pati jas atlikti už jį.

Vyras labai apsidžiaugė, kai po pusantro mėnesio sužinojo, jog jo investicija jam uždirbo 20 tūkstančių eurų ir juos per trejetą dienų galės pasiimti. Tačiau po trijų dienų investuotojas sulaukė telefoninio pranešimo, kad pinigų paėmimas bus galimas tik tada, kai bus sumokėti mokesčiai. O jie sudarė 3000 eurų, kuriuos buvo būtina pervesti į nurodytą sąskaitą.

Vyrui jau tada kilo įtarimas, kad bus patekęs ant sukčių kabliuko. O kai vieną dieną pamatė, kad jo banko sąskaitoje likę tik keletas eurų, galutinai suprato pinigus atidavęs sukčiams ir kreipėsi į policiją.

Jeigu šiaulietis, prieš darydamas pinigų pavedimus, būtų panardęs interneto erdvėse, būtų radęs įspėjimų apie „UnixBroker“, kad tai yra nelicencijuotas, nereglamentuotas ir neautentiškas ofšorinis brokeris, kuriuo negalima pasitikėti, ir jei su juo sudarysite sandorius, būsite apgauti, nebus leista atsiimti nė cento.

Tačiau žadama neproporcinga grąža sujaukia žmogui blaivų protą, išnyksta atsargumo saugikliai ir suviliotasis skuba investuoti, svajodamas apie greitą ir didžiulį pelną.

Ciniškiausia tokio pobūdžio istorijose yra tai, kad iš žmogaus santaupas išvilioję sukčiai jo ramybėje nepalieka. Po kurio laiko skambina, manoma, jų bendrininkai, prisistato prarastų investicijų išieškotojais ir nukentėjusiajam siūlo savo paslaugas, atgaunant prarastus pinigus. Aišku, už tai prašydami užmokesčio. Ir jei žmogus sutinka, mokėdamas tariamiems išieškotojams, jis praranda dar daugiau pinigų, o prarastų investicijų taip ir neatgauna.

Šiaulių apskrities policijos Nusikaltimų nuosavybei tyrimo pareigūnų akiratyje minėto šiauliečio istorija – ne pirma. Jiems teko narplioti ne vieną bylą, kai žmonės užkibo ant brokeriais apsimetusių sukčių pasiūlymo investuoti internetinėse platformose, kuriose realiai jokia prekyba nevyksta, o klientai nukreipiami į suklastotas internetines svetaines, skirtas jų lėšoms pasisavinti nusikalstamu būdu.

Tad neturintiems investavimo patirties, tačiau turintiems pinigų žmonėms patarimas būtų vienas: neskubėkite to daryti, pirmiausia pasikonsultuokite gyvai su šios srities specialistais, o ne patikėkite telefoniniais bei internetiniais konsultantais, gundančiais neproporcinga investicijos grąža.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius