Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Iš Baltarusijos šeštadienį autobusu gabentas galingas sprogmuo buvo vežiojamas po visą Lietuvą, muitinėje atliekamas vidinis patikrinimas

Policijos ir prokuratūros pareigūnai atsisako bet kokių komentarų dėl šeštadienio incidento Vilniaus autobusų stotyje, kuomet iš Baltarusijos atvažiavusiame autobuse buvo aptiktas galingas sprogmuo. Aiškėja, kad sprogmuo iš tiesų galėjo būti vežiojamas po visą Lietuvą. Tuo tarpu Muitinės departamento atstovai patvirtino, kad atliekamas vidinis patikrinimas, siekiant išsiaiškinti, ar valstybės sieną kirtęs autobusas buvo tinkamai patikrintas.
Įvykio vietoje
Įvykio vietoje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Priminsime, kad šeštadienio rytą gavus pranešimą apie į Vilniaus autobusų stotį atvažiavusiame autobuse aptiktą daiktą, panašų į sprogmenį, ant kojų buvo sukeltos visos sostinės specialiosios tarnybos. Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ išminuotojai patvirtino, kad rastas daiktas panašus į prieštankinę miną. Kadangi ant radinio nebuvo mokomajam sprogmeniui specifinių užrašų, išminuotojai su mina elgėsi taip, tarsi ji būtų tikra.

Vilniaus autobusų stotis buvo evakuota. Išminuotojai išsuko sprogdiklį ir miną atidavė ekspertams, turintiems nustatyti, ar ji kėlė pavojų.

Dar šeštadienį buvo atkreiptas dėmesys į tai, kad autobusas į Lietuvą atvyko iš Minsko. Iš pradžių buvo manyta, kad jis į Vilnių atvažiavo tiesiai iš Minsko. Vėliau pradėjo aiškėti, kad iš Minsko atvažiavęs autobusas pro Vilnių vyko į Palangą, iš ten jis vėl grįžo į Vilnių. Dar šeštadienį 15min.lt gavo duomenų, kad krepšys, kuriame gulėjo sprogmuo, autobuso vairuotojams įtarimų sukėlė Palangoje. Grįžus į Vilnių krepšys buvo patikrintas. Viduje aptikus sprogmenį, autobuso vairuotojas paskambino policijai.

Pareigūnai įvykio nekomentuoja

Pirmadienį Generalinės prokuratūros atstovai 15min.lt žurnalistą informavo, kad dėl įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto disponavimo sprogmenimis ir dėl kontrabandos. Tačiau ką nors daugiau komentuoti pareigūnai nenori.

„Vyksta ikiteisminis tyrimas, todėl nieko negalime pasakoti. Tyrimą kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūra“, - pirmadienį sakė Generalinės prokuratūros Viešųjų ryšių skyriaus vyriausioji specialistė Jurgita Kažukauskaitė-Sarnickienė.

Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai incidento taip pat nekomentuoja. Neskelbiama ir tai, ar pavyko sulaikyti maždaug 25 m. įtariamąjį, kurio paiešką dėl neteisėto disponavimo sprogstamosiomis medžiagomis dar šeštadienį buvo paskelbusi Vilniaus policija.

Apie incidentą šnekėti nenori ir tyrimą vykdantis Lietuvos kriminalinės policijos biuras. Apskritai pareigūnai elgiasi taip, kad apie šį įvykį būtų kuo mažiau informacijos. Apie incidentą Vilniaus policijos suvestinėse iš viso nutylėtą, pranešimo apie įvykį neplatino ir Bendrasis pagalbos centras, pranešimus siunčiantis apie kiekvieną degantį ūkinį pastatą ir daugumą rastų sprogmenų.

Tik žiniasklaidai pateikiamose Policijos departamento įvykių suvestinėse sekmadienį buvo pateikta tokia informacija: „Balandžio 14 d. apie 11 val. 10 min. Vilniuje, autobusų stotyje, autobuso bagažo skyriuje, krepšyje, rastas daiktas, panašus į prieštankinę miną, kurią išsivežė išminuotojai. Aplinkybės tikslinamos.“

Muitinėje pradėtas vidinis patikrinimas

Nepaisant oficialaus pareigūnų nenoro kalbėti, 15min.lt šaltiniai neoficialiai patvirtino, kad autobuso maršrutas iš tiesų buvo Minskas-Vilnius-Palanga-Vilnius. Sprogmuo buvo aptiktas autobusui vėl grįžus į Vilnių. Manoma, kad į prieštankinę miną panašus daiktas į autobusą pateko dar Minske, tad jis buvo vežiojamas po visą Lietuvą.

„Nors maršrutas buvo toks, pagal vieną versiją manoma, kad sprogmuo į autobusą iš tiesų pateko dar Minske ir „keliavo“ jis į Vilnių. Štai todėl ikiteisminis tyrimas vyksta ir dėl kontrabandos“, - teigia šaltinis.

Kaip galėjo atsitikti, kad per vieną iš stambiausių šalies pasienio punktų – Medininkų pasienio punktą - vykusiame autobuse pareigūnai galėjo nepastebėti prieštankinės minos? Tai klausimas, į kurį kol kas atsakyti negali ir patys muitininkai.

„Pradėtas tarnybinis patikrinimas. Siekiama nustatyti, ar tinkamai buvo atliekamas šio konkretaus autobuso patikrinimas“, - 15min.lt žurnalistą informavo Muitinės departamento atstovė spaudai Gintarė Vitkauskaitė.

Pasak G.Vitkauskaitės, keleivinio transporto patikrinimas muitinės poste yra aiškiai reglamentuotas. Autobusui atvykus į pasienio punktą, pasieniečiai patikrina dokumentus. Tada darbo imasi muitininkai. Jie visų keleivių paprašo su daiktais eiti į tarnybines patalpas, kur visi krepšiai skenuojami rentgenu.

Kol tikrinamas keleivių bagažas, muitininkai apžiūri tuščią autobusą.

„Jei autobusu gabenama siunta, siunčiamas siuntinys ar panašiai, vežėjas, šiuo atveju vairuotojas, privalo jį deklaruoti. Siuntinys irgi tikrinamas“, - muitinės procedūras atskleidė G.Vitkauskaitė.

Prieštankinė mina yra gana masyvus daiktas. Tokio į kišenę neįsidėsi. Tad faktas, kad mina, jei ji iš tiesų buvo gabenama autobusu iš Baltarusijos, nepatraukė muitininkų, sugebančių aptikti ir įmantriausiai paslėptą kontrabandą, dėmesio, kelia nuostabą ir patiems pareigūnams.

„Tai iš tiesų nėra malonus įvykis. Kai tik bus baigtas patikrinimas, jei tik bus nustatyta muitinės kaltė, manau, visuomenė tikrai bus informuota“, - sakė G.Vitkauskaitė.

Tuo tarpu pasieniečiai teigia, kad Valstybės sienos apsaugos tarnyboje joks patikrinimas kol kas nėra atliekamas.

„Tai muitinės reikalas. Pasieniečiai tik patikrina dokumentus. Keleivių daiktus, prekes ir vežamus siuntinius tikrina muitinė“, - redakciją informavo VSAT atstovas Giedrius Mišutis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius