Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš globos namų pabėgusi mergaitė ir jos motina dingo kaip į vandenį

Marijampolės policija iki šiol tebeieško iš laikinosios globos įstaigos pabėgusios sunkia genetine liga sergančios 13-metės R.Ž. ir jos motinos D.Ž., kurios teisės į vaiko globą laikinai apribotos.
Mergaitė ir jos motina iš Marijampolės pabėgo į Kauną ir dingo.
Mergaitė ir jos motina iš Marijampolės pabėgo į Kauną ir dingo. / F.Goldanskio nuotr.
Temos: 1 Edita Žiobienė

„15min“ rašė, kad į redakciją praėjusią savaitę atvyko 56 metų marijampolietė  D.Ž su mažamete savo dukra R.

Mergaitė ir jos mama, kurios globos teisės pristabdytos, pasakojo, esą Marijampolės kartų namuose mergaitė patyrė kitų globotinių smurtą, tačiau auklėtojos nekreipė dėmesio, atėmė iš R. mobiliojo ryšio telefoną.

Smurto pėdsakų nerado

Socialinės darbuotojos šį faktą neigė, sakydamos, jog nei policija, nei medikai jokio smurto faktų nenustatė. Jos tvirtino, jog mergaitę prieš globos įstaiga nuteikinėja į aplinką neadekvačiai reaguojanti motina D.Ž.

Nepilnametės R.Ž. Paieška užsiimanti Marijampolės policijos tyrėja Inesa Gylienė vakar sakė, jog mergaitės buvimo vieta iki šiol nenustatyta.

Praėjusį antradienį  į „15min“ redakciją atėjusios bėglės tvirtino jokiu būdu negrįšiančios į Marijampolę. D.Ž. tvirtino apsigyvensianti Kaune, Šilainiuose, Vėtrungės gatvėje.

Serga sunkia liga

Tyrėja I.Gylienė teigė, jog buvo patikrintas butas tuo adresu, tačiau nei mergaitės, nei jos motinos ten nebuvo.

Policija ir socialiniai darbuotojai baiminasi dėl mažametės likimo, nežinia kur klaidžiojančios su motina, kuri šių metų vasarą buvo paguldyta ištirti į Žiegždrių psichiatrijos ligoninę. Jai buvo nustatytos neadekvačios reakcijos į aplinką.

Medikų nuomone, mergaitę būtina skubiai operuoti, nes ji serga siringomielija, reta stuburo smegenų liga. Nesuteikus pagalbos laiku, ligonis gali likusį gyvenimą praleisti invalido vežimėlyje.

Paskyrė laikiną globą

Mažosios R. negalavimas buvo viena priežasčių, dėl kurių šių metų vasarą Marijampolės Vaikų teisų apsaugos tarnyba  (VTAT) ryžosi paimti mergaitę iš motinos ir laikinai apgyvendinti Marijampolės globos namuose.  

Marijampolės VTAT vadovė Nijolė Popierienė sakė, jog motina atsisakė leisti mergaitę operuoti, ilgą laiką neleido jos į mokyklą, laikė uždariusi namuose, gąsdindama išorėje neva tykojančiais pavojais.

Mokyklos, kurią lankė R., direktorė patvirtino, jog tikrai buvo problemų, mergaitė praleisdavo daug pamokų.

Šeima į socialinės rizikos grupę įrašyta jau nuo 2003 m. VTAT nusprendė, jog D.Ž. negali tinkamai pasirūpinti vaiku, nes elgiasi neadekvačiai.

D.Ž. turi net dvi gyvenamąsias vietas: bendrabutį Marijampolėje ir trijų kambarių butą Kazlų Rūdoje. Tačiau vienas jų virtęs šiukšlynu, o bute už skolas atjungta elektra, šildymas. Darbo neturinti Danutė Ž. komunalinėms tarnyboms skolinga per 3 tūkst. Lt.

Policijos pareigūnai patikrino ir šiuos butus, bet mažosios pabėgėlės ir jos motinos ten nebūta nė kvapo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius