-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 05 17 /13:59

Iš Klonio gatvės Drąsiaus Kedžio šalininkai atvyko protestuoti prie Prezidentūros

Ketvirtadienį ryte įvykdžius teismo sprendimą perduoti velionio Drąsiaus Kedžio dukrą motinai Laimutei Stankūnaitei, prie Kedžių namų susirinkę žmonės, neslėpdami ašarų, pradėjo organizuotis protesto akcijai Vilniuje prie Prezidentūros.
Prie Prezidentūros – tik negausus žmonių būrys
Prie Prezidentūros – tik negausus žmonių būrys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Jų žiniomis, buvo susisiekta su prezidente Dalia Grybauskaite, kuri esą buvusi nustebusi ir bandžiusi susisiekti su policijos vadovais, tačiau to padaryti nepavyko.

„Neleiskime dulkinti savo vaikų. Važiuokime prie prezidentūros“, – ragino visus įvykius Garliavoje fiksuojantis Viktoras Narvilas. Jam pritarė visi susirinkusieji. Žmonės pradėjo skambinti vieni kitiems ir raginti kartu vykti į Vilnių.

Planuojama, kad protesto akcija prie Prezidentūros vyks 10 valandą.

Atnaujinta 09.56 val. Prie Prezidentūros žmonės renkasi nedidelėmis grupelėmis – planuoto antplūdžio nėra. Kadangi šis mitingas nesankcionuotas, pareigūnai prašo atėjusiųjų parodyti asmens dokumentus. 

Papildyta 10:10 val. Prie Prezidentūros jau būriuojasi apie 50 žmonių. Tarp jų yra Nijolė Sadūnaitė, Rimantė Valiukaitė, Ramūnas Cicėnas, Liudvikas Jakimavičus, Romualdas Ozolas, Darius Kuolys.

D.Kuolys žurnalistams pareiškė, kad šiandien iškilo grėsmė Lietuvos valstybei, nes ji tampa chunta, kurios dalimi tampa ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Į Prezidentūros aikštę atvyko ir parlamentaras Saulius Stoma, nors šiuo metu Seimui teikiami energetinių projektų įstatymai.

Tarp susirinkusiųjų vyrauja skirtingos nuotaikos: vieni siūlo už Respubliką kovoti taikiomis priemonėmis, kiti – benzininiais pjūklais pjauti Prezidentūros duris, nes esą „kitokios kalbos jie nesupranta“.

Skelbiama, kad nesankcionuotas mitingas truks kone visą dieną, nes 12 val. į Vilnių planuoja atvykti kauniečiai.

Papildyta 10.20 val. D.Kuolys, N.Sadūnaitė ir Liudvika Pociūnienė patraukė į Prezidentūrą. Jie reikalauja, kad D.Grybauskaitė 12 val. skirtų laiko susitikimui su piliečiais. Prezidentūroje jiems atsakyta, kad atsakymą dėl sutikimo ar atsisakymo susitikti D.Grybauskaitė priims 11.30 val.  Tai D.Kuolys įvertino, kaip „prezidentės nelaisvę“.

Papildyta 10.35 val.  Susirinkusieji užsipuolė ir apstumdė kelis žiniasklaidos fotografus. Jiems pareikšta esą kai kurie susirinkusieji nenori būti fotografuojami. Aikštėje keli šimtai žmonių, garsiai skanduojama „Gėda“.

Papildyta 10.55 val. Policija draugiškai paprašė D.Kuolio ir S.Stomos paskatinti žmones laikytis įstatymų ir neperžengti nustatytos 75 metrų atstumo iki pastato ribos. Tačiau S.Stoma pareiškė, kad tai yra jo susirinkimas su rinkėjais, kurį jis gali organizuoti kur norįs.

Policija „Stop“ juosta atitvėrė Prezidentūrą. Susirinkusieji įžeidžiamais žodžiais apšaukė pareigūnus, ragino juos pereiti į savo pusę.

Papildyta 11.05 val. Į Prezidentūros aikštę, nepaisydamas policijos užtvaros, įsiveržė aktyvus D.Kedžio istorijos dalyvis Sergejus Lobovas su apsiašarojusia žmona ir metukų vaiku vežimėlyje. Jis šaukė, kad visa žiniasklaida iškrypusi, parsidavusi, klykė nenorįs gyventi tokioje šalyje ir laidė replikas policijos pareigūnams.

D.Kuolys apie S.Lobovo benefisą pasisakė taip: „Čia bus dar ne vienas provokatorius.“

Papildyta 11.49 val. D.Kuolys perdavė susirinkusiems žinią, kad prezidentė neišeis susitikti su protestuotojais, mat išvyksta į labai svarbų Lietuvai NATO vadovų susitikimą. Tačiau prezidentė išreiškė didelį susirūpinimą dėl to, kas įvyko Garliavoje. 

Pats D.Kuolys pareiškė, kad D.Grybauskaitė elgiasi kaip Michailas Gorbačiovas sausio 13-ąją. 

Papildyta 12.52 val. Nors buvo planuota, kad 12 valandą atvyks daugybė žmonių iš Kauno, to neįvyko – atvyko tik keletas automobilių. Protestuotojai svarsto, ką daryti toliau. Vieni siūlo eiti prie Seimo, kadangi prezidentė išvyko. Kiti nori prie Prezidentūros įkurti palapinių miestelį, budėti čia panašiai kaip buvo Klonio gatvėje. 

Papildyta 13.15 val. Prie prezidentūros atvyko Seimo nariai Kazimieras Uoka ir Gintaras Songaila. Jie apgailestavo, kad Seime ketvirtadienį nepavyko suburti tyrimo komisijos, kuri aiškintųsi, kur šiuo metu yra mergaitė. Tokiai komisijai suburti dabar bus renkami parlamentarų parašai. Jei tai pavyks padaryti, klausimas turėtų būti svarstomas antradienio posėdyje Seime. 

„Kviečiu Jus antradienį ryte atvykti prie Seimo“, – mitinguojančius kvietė K.Uoka. Jo teigimu, dalį žmonių bus galima įsivesti ir į parlamento rūmus.

Be to, K.Uoka suskaičiavo, kad Seime yra tik 5-7 parlamentarai palaikantys N.Venckienės pusę, todėl reikia ateiti į Seimą, kad politikai „neatitrūktų nuo realybės“.

Tačiau susirinkusieji sakė, kad antradienį jau bus per vėlu, jie reikalavo, kad Seimo nariai iškart atsakytų,yra mergaitė.

Mitinge pasisakęs G.Songaila pasakojo, kad jis, vos išgirdęs ketinimus paimti mergaitę, ėmė vyriausybiniu ryšiu skambinti generaliniam policijos komisarui Sauliui Skverneliui, vidaus reikalų ministrui Artūrui Melianui, tačiau nė vienas neatsiliepęs. G.Songailai ryte pavyko prisiskambinti pačiai D.Grybauskaitei.

„Ji sakė, kad ji pati mėgino skambinti ir S.Skverneliui, ir A.Melianui ir jai nekėlė telefonų“, – tokius G.Songailos žodžius palydėjo minios šauksmas „melas“.

Pasak jo, žmonės turėtų prašyti prezidentės atstatydinti S.Skvernelį.

Žmonės prie prezidentūros kviečiami būriuotis "tiek, kiek gali", todėl, kada baigsis nesankcionuota akcija, nežinia.

Protestuoti žmonės kviečiami ir šeštadienį 12 val. Kaune.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius