-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš Latvijos cigaretes neteisėtai gabenusį zarasiškį įklampino kvaišalai

Zarasų rajono apylinkės prokuratūra Vilniaus apygardos teismui perdavė baudžiamąją bylą dėl narkotinių medžiagų kontrabandos bei neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti.
Byla
Byla / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Kaip informuoja Vilniaus apygardos prokuratūra, šiais nusikaltimais prokuratūra kaltina zarasiškį 26 metų A.J. Policijos pareigūnai jį sulaikė šių metų gegužės 7-osios vakare, ką tik per Stelmužės supaprastintą pasienio perėjimo postą iš Latvijos įvažiavusį į Lietuvą.

Operatyvinės informacijos turėję pareigūnai A.J. laukė pasaloje. Tikėtasi, kad iš kaimyninės šalies zarasiškis gali neteisėtai vežtis cigarečių. Sustabdžius A.J. vairuojamą Volvo, buvo apžiūrėtas automobilio salonas ir bagažinė. Pastarojoje pareigūnai rado penkias dėžes su 2,5 tūkst. cigarečių „LM“ pakelių, pažymėtų Rusijos Federacijos banderolėmis. O tarnybinis šuo automobilio salone, peleninėje prie valdymo prietaisų skydelio, aptiko folijos lankstinuką. Jame buvo nedidelis kiekis žalios spalvos augalinės kilmės medžiagos.

Ekspertizė patvirtino, jog automobilyje A.J. vežiojosi narkotinės medžiagos – kanapių ir jų dalių. Zarasiškis kvaišalų turėjo kiek daugiau kaip gramą, tačiau baudžiamajai atsakomybei pakanka ir tokio kiekio. A.J. pateikti kaltinimai neteisėtai įgijus, laikius ir gabenus nedidelį kiekį narkotinių medžiagų, neturint tikslo jų parduoti ar kitaip platinti.

Tačiau maža to: tą pačią dieną vyriškis dukart kirto Lietuvos valstybės sieną – išvažiuodamas į Latviją ir su cigaretėmis grįždamas iš jos. (Beje, tai jis padarė pasirinkęs skirtingus pasienio perėjimo punktus.) Ir abiem atvejais gabeno kvaišalų. O tai jau – kontrabanda. Narkotinių ar psichotropinių medžiagų arba jų pirmtakų (prekursorių), kaip ir šaunamųjų ginklų, šaudmenų, sprogmenų, radioaktyviųjų medžiagų gabenimas per Lietuvos Respublikos valstybės sieną nepateikiant muitinės kontrolei ar kitaip jos išvengiant arba neturint leidimo – sunkus nusikaltimas.

Ilgą laiką A.J. atsisakė duoti bet kokius parodymus, o panoro tiktai prieš paskelbiant jam apie ikiteisminio tyrimo pabaigimą. Zarasiškis prisipažino kanapių įsigijęs šių metų sausio ar vasario mėnesį Vilniuje. Tačiau jis kategoriškai neigė narkotinių medžiagų kontrabandą – tvirtino neturėjęs tikslo „žolės“ išvežti iš Lietuvos ir įvežti atgal. Tikino, neva pamiršęs, jog automobilyje laiko kanapių lankstinuką.

Zarasų rajono apylinkės vyriausiojo prokuroro Genadijaus Jefimovo nutarimu, ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas dalyje, susijusioje su cigarečių iš Latvijos įvežimu. Tačiau dėl akcizais apmokestinamų prekių laikymo ir gabenimo pažeidžiant nustatytą tvarką A.J. buvo pradėta administracinio teisės pažeidimo byla. Už šį pažeidimą, kadangi cigarečių vertė viršijo 50 MGL, gresia bauda nuo 10 tūkst. iki 20 tūkst. litų su šių prekių konfiskavimu ir automobilio, kuriuo cigaretės buvo neteisėtai gabenamos, konfiskavimu arba be jo. Zarasiškio aiškinimą, neva 2,5 tūkst. pakelių cigarečių jis pirkęs sau asmeniškai, pareigūnai vertino skeptiškai.

Prieš penkerius metus A.J. buvo teisiamas už tai, kad vairuodamas pažeidė kelių eismo taisykles ir padarė avariją, per kurią nesunkiai buvo sužalotos dvi moterys. Šalims susitaikius, nuo baudžiamosios atsakomybės buvo atleistas. 2008 metais už viešosios tvarkos pažeidimą teismas jam skyrė penkių mėnesių trukmės viešuosius darbus, tačiau aukštesnysis teismas šią bausmę pakeitė į areštą. O administracine tvarka A.J. baustas daugiau nei 20 kartų.

A.J. dukart buvo taikyta prevencinė poveikio priemonė – oficialus perspėjimas; antrasis galioja iki 2011-ųjų gegužės. Pasak prokuroro G. Jefimovo, A.J. priskiriamas vietinei organizuotai nusikaltėlių grupuotei. Tad ar gabenant nedidelį kvaišalų kiekį per valstybės sieną nebuvo siekiama patikrinti, kaip ji kontroliuojama, ir išsiaiškinti galimybę „nutiesti“ kvaišalų (nebūtinai kanapių) kelią?

Už narkotinių medžiagų kontrabandą įstatyme numatyta laisvės atėmimo nuo trejų iki dešimties metų bausmė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius