Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš Maldeikių grybauti išėjęs senolis turėjo mobilųjį, bet rasti paklydėlį tapo iššūkiu

Telšių apskrities vyriausiajame policijos komisariate gauta padėka pareigūnams suradus grybauti išėjusį senolį. Savo ruožtu pasieniečiai feisbuke neseniai dalijosi patirtimi ir gyvybiškai naudingais patarimais.Pavyzdžiui, apie ryškiaspalvį kibirą.

Įpusėjusi vasara ir prasidėjęs grybų sezonas džiugina ne vieną miško teikiamų gėrybių ištroškusį gyventoją. Tačiau pačiame grybavimo sezono įkarštyje, išauga ir miške pasiklydusių bei kelio atgal negalinčių rasti žmonių skaičius. Todėl kiekviena sėkmingai pasibaigusi paieškos operacija, išgelbėta gyvybė yra svarbi policijos pareigūno darbo dalis. Ir kiekviena gauta padėka skatina dar atsakingiau ir uoliau atlikti šią pareigą:

„Nuoširdžiai dėkoju Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnams, kurie liepos 16 d. pavakare operatyviai rado į mišką, esantį Telšių r., Maldeikių kaime, išvykusį grybauti ir pasiklydusį garbaus amžiaus tėtį. Laimė, su savimi jis turėjo mobiliojo ryšio telefoną, kuriuo pats kvietėsi artimųjų pagalbos. Deja, mums patiems jo rasti nepavyko, tad paskambinome skubios pagalbos telefonu 112. Vos atvykus dviem pareigūnams, jie suskubo imtis paieškos veiksmų, patys telefonu bendravo su miške buvusiu tėčiu ir netruko jį surasti.

Su šeima esame dėkingi profesionaliems, savo darbą išmanantiems ir kito nelaimei neabejingiems pareigūnams. Jų dėka sveikatos problemų turinčiam tėčiui pavyko saugiai grįžti namo.

Pasiklydusio grybautojo sūnus Zenonas Mockus.“

VIDEO: Įsibėgėjus uogavimo/grybavimo sezonui VSAT prašo apsaugoti savo artimuosius

Policija primena:

Eidami į mišką, būtinai kartu su savimi neškitės mobiliojo ryšio telefoną, o taip pat prisiminkite jį pilnai įkrauti.

Neikite į mišką vieni.

Vaikščiokite tokiu atstumu, kad matytumėte vienas kitą.

Venkite į mišką eiti vakarėjant.

Saugokite savo gyvybę ir vieni kitus.

Neseniai apie grybautojų tykančius pavojus, o tuo pačiu ir pareigūnams tenkančias užduotis pasakojo ir Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT).

„Įsibėgėjus uogavimo/grybavimo sezonui sulaukiame nemažai prašymų pasitelkti orlaivį asmens paieškai. Mūsų visų pareiga apsaugoti savo artimuosius, todėl norime papasakoti, kaip tai galite padaryti“, – VSAT atstovai skelbė feisbuke, pasidaliję naudingais patarimais.

Jei galvojate, kad Jums ar Jūsų artimiesiems niekada taip nenutiks, primename, kad net ir patyręs, gerai pažįstantis vietovę grybautojas/uogautojas gali pasiklysti. Norime paprašyti supažindinti savo artimuosius su keliais patarimais padidinančiais tikimybę paklydėliui būti surastam:

1. Informacija artimiesiems – prieš eidami į mišką, informuokite artimuosius apie planuojamą grybavimo/uogavimo trukmę ir vietovę.

2. Mobiliojo ryšio telefonas – pasiimkite gerai įkrautą mobilųjį telefoną. Jei turėsime ryšį su Jumis – nesunkiai Jus rasime. Taip pat pagal mobiliojo ryšio bokštų fiksuotą signalą Lietuvos policija gali nustatyti preliminarią Jūsų buvimo vietą, taip sumažindami paieškos rajoną ir padidindami tikimybę Jus rasti.

3. Ryškūs drabužiai – ryškios spalvos drabužiai puikiai išsiskiria iš aplinkos ir yra nesunkiai pastebimi žvalgant iš oro. Automobiliuose visi turime ryškias, šviesą atspindinčias liemenes, kurias galite pasiimti eidami į mišką – jos neužima daug vietos, o pasiklydus gali išgelbėti gyvybę.

4. Ryškus kibiras/krepšys – gali skambėti juokingai, tačiau ne kartą asmuo buvo rastas pastebėjus ryškios spalvos krepšį ar kibirą.

5. Atvira vietovė – pasiklydus reikia būti kuo atviresnėje vietovėje. Išgirdę netoliese skrendantį sraigtasparnį, žinokite, kad jis ieško Jūsų!

6. Šilumą skleidžiantys objektai – orlaiviuose sumontuotos termovizorinės kameros, kurių pagalba orlaivio operatorius gali aptikti šilumą skleidžiančius objektus. Tad jei atėjo tamsus paros metas, nereiškia, kad mes Jūsų nematysime. Todėl turite likti atviroje vietovėje, o degtukai ne tik leis išgyventi gamtoje, bet ir pagelbės mums vykdant Jūsų paiešką.

7. Šviesos šaltiniai – skrydžiams nakties metu pilotai naudoja naktinio matymo akinius, su kuriais gali ganėtinai ryškiai matyti net mažiausius šviesos šaltinius. Tad net ir pats mažiausias prožektorius puiki pagalba Jums ir mums.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius