-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Iš „oro“ pralobusiems verslininkams jų turtai atsirūgsta (atnaujinta 14.52val.)

Aukštesnės instancijos teismas patvirtino pridėtinės vertės mokesčio (PVM) grobstytojui Mindaugui Žalimui ir jo pagalbininkams skirtas bausmes.
Pinigai
Pinigai / LŽ nuotr.

Vilniaus apygardos teismo teisėjai pirmadienį iš esmės patvirtino pernai skirtas bausmes PVM grobstytojų grupuotei.

Vilniaus 1-asis apylinkės teismas pernai jau nuteisė PVM grobstymo pradininku Lietuvoje vadinamą, ne kartą teistą klaipėdietį M.Žalimą ir vienu turtingiausių uostamiesčio gyventojų laikomą Gediminą Gustį.

Nuteistieji aukštesnės instancijos teismo kolegijai pateikė skundą, tačiau apygardos teismas patvirtino, jog M.Žalimui skirta 7 metų 6 mėnesių bausmė pelnyta.

G.Gusčiui labiau pasisekė: jam teks kalėti tik 2 metus, nors anksčiau vyras buvo pasmerktas 4 metų nelaisvei. Teisėjai atsižvelgė, kad šis veikėjas augina 3 nepilnamečius vaikus.

Bylos duomenimis, grupė buvo įsteigusi keletą bendrovių, kurios buvo tik priedanga, kaip nuslėpti neteisėtą veiklą. Pradiniais duomenimis, dėl to į valstybės biudžetą buvo nesumokėta daugiau kaip 5 mln. litų PVM.

Šioje byloje iki ketverių metų nelaisvės nuteisti ir kiti veikėjai: Andrejus Poplavskis, Alvydas Mančius, Darius Šliauteris, Ernestas Žutautas, taip pat bendrovė „Resota“.

Šiai bendrovei vadovavusio ir su nusikalstama „Fantomo“ grupuote sieto G.Gusčio nuo įkalinimo neišgelbėjo net dešimt advokatų, kuriuos jis buvo pasisamdęs bylą nagrinėjant pirmosios instancijos teisme, primena Delfi.lt.

„Šis sprendimas yra labai svarbus, nes teismas tinkamai įvertino organizuotos grupės asmenų nusikalstamą veiklą, kaip itin didelio masto sukčiavimą mokesčių srityje“, – po teismo posėdžio taip kalbėjusį Vilniaus miesto apylinkės Nusikalstamų veikų tyrimo skyriaus prokurorą Vytautą Kukaitį cituoja Delfi.lt.

Prokuroras minėjo, kad ikiteisminis tyrimas ir teisminis nagrinėjimas vienos didžiausios PVM grobstymo grupuotės byloje užtruko net šešerius metus, tačiau daug laiko nusikalstamoms veikoms išaiškinti skyrusių Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnų darbą atpirko gana griežtas apkaltinamasis nuosprendis.

Teismas nusprendė iš nuteistųjų konfiskuoti turto už 1,9 mln. litų, jis buvo areštuotas dar per ikiteisminį tyrimą. Minėtai „Resotos“ įmonei skirta 200 tūkst. litų bauda.

Pernai vasarą 15min.lt spausdino išsamų „Lietuvos žinių“ pasakojimą, kaip ši grupuotė „iš oro“ susikrovė milijonus.

Papildyta 14.52 val. Popietę pranešimą žiniasklaidai apie šią bylą išplatino ir Vilniaus apygardos prokuratūra.2009 metais Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra kontroliavo 288 mokesčių srities ikiteisminius tyrimus, iš kurių 62 – dėl PVM grobimo. Baigti 44 tokio pobūdžio ikiteisminiai tyrimai, teisminiam nagrinėjimui perduodant 40 baudžiamųjų bylų.

„Po ketverius metus trukusio sudėtingo ikiteisminio tyrimo, kurį kontroliavo sostinės prokuratūra, bei įnirtingo teismų maratono M.Žalimo vadovaujamos organizuotos grupuotės baudžiamojoje byloje priimtas apkaltinamasis nuosprendis. Vilniaus apygardos teismas šios grupuotės narius pripažino kaltais 2002–2004 metais pagrobus beveik 6 mln. litų PVM. Lietuvos Respublikos teismų praktikoje tai vienas didžiausių atskleistų tokio pobūdžio nusikaltimų,“ – teigiama prokuratūros atstovo ryšiams su visuomene Gintauto Stalnionio išplatintame pranešime.

Nusikalstamos veikos organizatorius M.Žalimas bei kiti organizuotos grupės nariai buvo pripažinti kaltais dėl didelės vertės sukčiavimo, apgaulingos buhalterinės apskaitos tvarkymo, neteisingų duomenų apie pajamas ir pelną pateikimo, neteisėtos įmonės veiklos, dokumentų suklastojimo. Kaltinamieji buvo nuteisti už tai, kad panaudodami sudėtingą apgaulės mechanizmą įgijo didelės vertės svetimą turtą – į Lietuvos Respublikos valstybės biudžetą mokėtiną PVM. Teismo nuosprendžiu, iš nuteistųjų priteista beveik 6 mln. litų. Tarp nuteistųjų – ir stambus Klaipėdos verslininkas, metalais prekiaujančios įmonės vadovas G.Gustys, kurio kaltė dalyvaujant PVM grobimo aferoje pripažinta visiškai įrodyta.

Ikiteisminio tyrimo, kurį atliko FNTT Vilniaus apskrities skyriaus pareigūnai, metu buvo nustatytos sudėtingos piniginių srautų judėjimo schemos, atlikti itin didelio kiekio buhalterinių apskaitos, bankinių ir kitų dokumentų tyrimai. Organizuotos grupės nariai veikė Vilniaus ir Klaipėdos apskrityse, Aukštaitijos, Žemaitijos bei kituose regionuose.

„Nuosprendis griežtas, tačiau neabejotinai teisingas, – atliktą darbą įvertino Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros Pirmojo nusikalstamų veikų tyrimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Aidas Dzikaras. – Ikiteisminio tyrimo pareigūnai bei prokurorai sugebėjo surinkti pakankamai duomenų, pagrindžiančių kaltinamųjų kaltę“.

2009 metais Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra kontroliavo 288 mokesčių srities ikiteisminius tyrimus, iš kurių 62 – dėl PVM grobimo. Baigti 44 tokio pobūdžio ikiteisminiai tyrimai, teisminiam nagrinėjimui perduodant 40 baudžiamųjų bylų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius