Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 14 /10:48

Iš Š.Marčiulionio 1,5 mln. eurų „išmelžęs“ J.Tumėnas stojo prieš teismą: pasakojo, kaip investavo krepšinio legendos pinigus

Vilniaus miesto apylinkės teismas atvertė skandalingą baudžiamąją bylą, kurioje sportininkų globėjo ir sėkmingo investuotojo įvaizdį susikūręs Juozas Tumėnas kaltinamas sukčiavimu stambiu mastu. Apgautųjų sąraše – legendinis krepšininkas Šarūnas Marčiulionis ir dar mažiausiai 9 visuomenėje žinomi ir nežinomi asmenys. Bendra, prokuratūros duomenimis, iš dešimties nukentėjusiųjų „išmelžta“ suma siekia per 2 milijonus eurų.
Juozas Tumėnas
Juozas Tumėnas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Garsius krepšininkus, ne vieną žinomą sportininką ir pasiturinčius kitų sričių atstovus į finansinę piramidę įtraukęs Juozas Tumėnas jau mina teismo slenkstį.

Kaip 2016 m. skelbta 15min publikacijoje, vien praeityje garsus krepšininkas Šarūnas Marčiulionis J.Tumėnui yra patikėjęs net 1,4 mln. eurų investiciją.

300 tūkst. eurų J.Tumėnui buvo paskolinęs buvęs krepšininkas, olimpietis Marius Prekevičius.

J.Tumėnas buvusio krepšininko Kęstučio Šeštoko žmonai Dianai skolingas 29 tūkst. eurų. Iš J.Tumėno paskolintų pinigų neatgauna ir buvęs garsus krepšininkas bei Vilniaus „Ryto“ vyriausiasis treneris Tomas Pačėsas bei kiti žinomi sporto pasaulio žmonės.

Teigiama, kad reali bendra skolų suma gali siekti 7–8 milijonus eurų. Tačiau į prokuratūros kaltinimą ir nukentėjusiųjų civilinius ieškinius nugulė tik mažesnė šios sumos dalis: daugelis apgautųjų nebenori ar nebesitiki atgauti lėšų.

VIDEO: Juozo Tumėno baudžiamosios bylos svarstymas teisme

Anksčiau sėkmės lydimo verslininko ir sportininkų globėjo įvaizdį susikūręs vyras iki šiol neneigia iš daugelio žmonių gavęs dideles pinigų sumas, kurių negrąžino. Tačiau J.Tumėnas tikino, kad jokios piktos valios ir išankstinių kriminalinių ketinimų neturėjo: skolindamasis tikėjo verslo sėkme ir pelnu.

„Kartu su kreditoriais darėm verslą, o dabar mane daro atpirkimo ožiu!“ – prieš kelerius metus piktinosi savanoriškai bankrutuoti siekęs veikėjas, įsitikinęs, kad ne tik jis vienas privalo prisiimti atsakomybę už prastus rezultatus ir nepasiteisinusią riziką.

Suprasti akimirksniu

  • J.Tumėnas yra Seimo nario, buvusio (2014–2015 m.) Šiaulių miesto vicemero Stasio Tumėno sūnus.

Prokurorė antradienio posėdyje pagarsino kaltinamąjį aktą. Esminiai dokumento teiginiai: kad sukčiavimą stambiu mastu J.Tumėnas vykdė tiesiogine tyčia, iš anksto žinodamas, kad pinigų grąžinti nesiruošia.

„Pripažįstu, kad likau skolingas, bet tikrai neturėjau paskatų apgauti. Galiu tik atsiprašyti šių žmonių, kad taip susirinkome. Su daugeliu buvome neblogi draugai. Nebuvo taip, kad grynai paėmiau ir sukčiavau, aš nesutinku taip“, – aptakiai savo poziciją apie tai, ar pripažįsta kaltę, išdėstė J.Tumėnas.

Teismas informavo kaltinamąjį apie galimybę vykdyti byloje sutrumpintą įrodymų tyrimą, tačiau tokia lengvata įmanoma tik tuo atveju, kai asmuo kaltę pilnai pripažįsta ir sutinka duoti išsamius parodymus apie savo veikas. Tačiau šiuo atveju toks lengvatinis procesas neįmanomas, nes asmens gynybinė pozicija paremta civilinių-finansinių, o ne kriminalinių problemų pripažinimu.

„Jaunų žaidėjų auginimas ir pardavinėjimas“, – taip savo pagrindinį užsiėmimą teismo posėdyje įvardijo kaltinamasis.

J.Tumėnas pasakojo, esą maždaug prieš 7–9 metus jam priklausė apie 15 krepšinio, futbolo, rankinio klubų. J.Tumėnas esą tuos klubus remdavo, mokėdavo žaidėjams algas. Todėl būtent jis galėdavo patobulėjusius žaidėjus brangiai parduoti užsienio komandoms.

Bylos narpliojimą, kaip jo sportinė-finansinė veikla virto kriminaliniais kaltinimais, pats J.Tumėnas pasiūlė pradėti nuo pasakojimo apie Šarūną Marčiulionį.

„Aš dvejus metus rėmiau jo krepšinio mokyklos komandas. 300 tūkstančių eurų per sezoną įdėjau. Kitą sezoną 500 tūkstančių eurų“, – pasakojo kaltinamasis. Proceso dalyviai sukluso: procesas vyksta dėl pasisavintų lėšų, o šiuo atveju asmuo pasakoja apie savo paties vykdytas investicijas, labdarą.

„Taip, milijonierių rėmiau aš, paprastas žmogus!“ – pareiškė kaltinamasis.

Anot kaltinamojo, su legendiniu krepšininku jį supažindino kiti asmenys. Būtent iš vieno jų jis gavo pirmąją Š.Marčiulionio pinigų sumą. „Davė man 100 tūkstančių ir pasakė – pabandyk painvestuoti keturiems mėnesiams su 40 procentų palūkanomis. Po keturių mėnesių aš jam atidaviau 140 tūkstančių“, – tvirtino kaltinamasis.

Po šio fantastiškai sėkmingo sandorio Š.Marčiulionis, anot kaltinamojo, panoro susitikti su juo asmeniškai. „Tada jau pats Marčiulionis pasakė, imk pinigus. Pamenu, atvažiavo iš banko, visas suprakaitavęs, davė 600 tūkstančių – po keturių mėnesių atidaviau jam 880“, – pasakojo J.Tumėnas.

Prokuratūros duomenimis, galutinė Š.Marčiulioniui kaltinamojo nusikalstamais veiksmais padaryta turtinė žala – 1 521 000 eurų. Krepšininkas patikėdavo investuotojui vis didesnes sumas, kol pinigų grąžinimas, juolab su milžiniškomis palūkanomis, vieną dieną sustojo.

Beje, teismo salėje kaltinamasis viešai apkaltino Š.Marčiulionį nusikalstamų grupuočių samdymu, kurios nariai esą prievarta bandė atsiimti iš J.Tumėno pinigus. „Buvau sumuštas tris kartus“, – tvirtino J.Tumėnas, tikinęs, esą sykį egzekucija netgi vyko Š.Marčiulionio kabinete, tačiau į teisėsaugą dėl smurto nukentėjusysis taip niekuomet ir nesikreipė.

Antradienį teismas apklausė kelis nukentėjusiuosius. Byloje paskelbta pertrauka. Kiti posėdžiai numatomi rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius