Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš skandalingų kaltinimų liko šnipštas

Penktadienį Kauno apygardos teismas išteisino visus kaltinamuosius galimo milijonų išplovimo per Ūkio banką byloje. Ją rengusi Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) patyrė fiasko.
Pinigų plovimas
Pinigų plovimas / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Bylą, kurią sudarė 45 tomai, FNTT rengė 3 metus. Penki buvę Ūkio banko darbuotojai bei du jų talkininkai buvo kaltinami didelės vertės svetimo turto pasisavinimu. Tai buvo daroma klastojant dokumentus.

Byla pradėta tikrinant vieną paties Ūkio banko pranešimą FNTT Pinigų plovimo prevencijos skyriui. 2000-ųjų pradžioje į banko sąskaitą vieno piliečio vardu iš Estijos atėjo pervedimas – daugiau kaip 1 mln. 44 tūkst. JAV dolerių ir daugiau kaip 2 mln. 268 tūkst. litų. Beveik 6,5 mln (litais) suma buvo išgryninta.

FNTT dokumentuose teigiama, kad tai padaryta suklastojus dokumentus – pateikus svetimo paso kopiją bei padirbant parašus. Aferą esą organizavo banko Iždo departamento direktorius Romualdas Jonas Rutkauskas, subūręs bendrininkų grupę. Ją sudarė: to paties departamento buhalterė-kasininkė Irena Vaitkevičienė, atstovas Aurimas Petraitis, Tarptautinio departamento Operacijų apskaitos skyriaus vyresnioji buhalterė Liolė Baltaduonienė, ekonomistas Audrius Mačiulaitis ir vienos UAB vyr. finansininkas Arvydas Baumila.

Neva R.J.Rutkauskas turėjo asmens, kurio vardu buvo pervesti milijonai, paso kopiją. Pastarasis pasą buvo pametęs ir nebuvo atidaręs šiame banke jokios sąskaitos.

Byla nagrinėta beveik 2 metus. Kaltinimams dėl dokumentų klastojimo spėjo sueiti senatis.

Nuosprendyje konstatuota ir tai, kad visi kaltinamieji išteisinti „neįrodžius jų dalyvavimo padarant šią nusikalstamą veiką“, – „didesnioji dalis įrodymų (...) pagrįsti tik prielaidomis“. Cituotas ir Ūkio banko pareiškimas, kad nei jis, nei klientai nepatyrė šioje byloje jokios materialinės žalos. Vienintelis patvirtintas faktas – dalis kaltinamųjų tiksliai nenustatė klientų tapatybės, nors tai buvo jų pareiga. Tačiau pažeistos tik vidinės banko instrukcijos.

Iškėlus bylą, visi įtariamieji turėjo išeiti iš darbo. R.J.Rutkauskas atleistas 2001-ųjų pabaigoje paties prašymu. Tuo metu jis buvo Ūkio banko valdybos pirmininko pavaduotojas.

Vakar jam, kaip ir kitiems išteisintiesiems, panaikintas ir rašytinis pasižadėjimas neišvykti bei privaloma periodiška registracija policijoje. Nuosprendžiui įsiteisėjus, turėtų būti panaikintas ir laikinas nuosavybės teisių apribojimas į asmeninį turtą bei grąžintas paimtas piniginis užstatas.

„Nugalėjo teisingumas! – sakė R.J.Rutkauskas po nuosprendžio. – Nors moraliai ir jaučiuosi nuskriaustas, bet svarbu galutinis rezultatas.“ Jis teigė dar nežinąs, ar bylinėsis toliau. „Su sistema nepakovosi!“ – toks buvo šio verslininko, turinčio nuosavą įmonę, teikiančią verslo konsultacijas, atsakymas.

Tačiau prokurorė pasiryžusi nuosprendį apskųsti. Senaties terminas dėl didelės vertės svetimo turto pasisavinimo sueina 2010 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius