-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš švelnaus nuosprendžio Rokiškio reketininkams: „Spaudė žnyplėmis pirštą, sužalojo žirklėmis“

Turtą prievartavusiems rokiškėnams skirtos laisvės atėmimo bausmės, kurių vykdymas atidėtas.
Dviračio vagis turėjo žnyples.
Asociatyvinė iliustracija: kankintojų arsenale buvo ir žnyplės / Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato nuotr.

Sausio 13 dieną Panevėžio apygardos teismas pripažino kaltais dėl turto prievartavimo du Rokiškio rajono gyventojus – Nerijų Baltakį ir Algirdą Macijauską.

Abiem kaltinamiesiems teismas skyrė po trejus metus nelaisvės, tačiau bausmės vykdymą atidėjo dvejiems metams. Kaltinamieji įpareigoti bausmės vykdymo atidėjimo metu tęsti mokslą, neišvykti už gyvenamosios vietos miesto (rajono) ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo ir vienus metus nuo nuosprendžio vykdymo pradžios neišeiti iš namų nuo 22.00 val. iki 6.00 val., jeigu tai nesusiję su darbu arba mokymusi.

Teismas nustatė, kad N.Baltakys (gim. 1982 m.) ir A.Macijauskas (gim. 1993 m.) 2015 m. kovo 27-osios vakare pasikvietė nukentėjusįjį į degalinę Pandėlyje (Rokiškio r.), ten jį apkaltino cigarečių vagyste, mušė ir spardė. Uždarę vaikiną į automobilio bagažinę reikalavo sumokėti 3 tūkst. eurų už neva dingusias cigaretes.

Kaltinamieji spaudė metalinėmis žnyplėmis nukentėjusiojo pirštą, grasino jį nukirpti, sužalojo žirklėmis nukentėjusiojo plaštaką ir šlaunį. Po to pasisavino nukentėjusiojo piniginę su 450 eurų.

Skirdamas bausmes teismas atsižvelgė į tai, kad N.Baltakys ir A.Macijauskas pripažino kai kuriuos jiems inkriminuotus nusikalstamus veiksmus ir atlygino nukentėjusiajam materialinę ir moralinę žalą.

Teismas atsižvelgė į tai, kad kaltinamieji atlygino nukentėjusiajam materialinę ir moralinę žalą.

Kaltinamųjų atsakomybę sunkina tai, kad nusikalstamą veiką jie padarė veikdami kaip bendrininkai.

Parinkdamas bausmes kaltinamiesiems teismas pažymėjo, kad jų padaryta nusikalstama veika priskiriama sunkiems nusikaltimams, už kuriuos įstatymas numato vienintelę bausmės rūšį – laisvės atėmimą.

Tačiau pagal šiuo metu galiojančias Baudžiamojo kodekso nuostatas, asmeniui, nuteistam laisvės atėmimu ne daugiau kaip ketveriems metams už vieną ar kelis tyčinius nusikaltimus (išskyrus labai sunkius nusikaltimus), teismas gali atidėti paskirtos bausmės vykdymą nuo vienų iki trejų metų. Bausmės vykdymas gali būti atidėtas, jeigu teismas nusprendžia, kad yra pakankamas pagrindas manyti, kad bausmės tikslai bus pasiekti be realaus bausmės atlikimo, rašoma penktadienį Panevėžio apygardos teismo atstovų paviešintame pranešime.

„Atsižvelgęs į kaltinamųjų gana jauną amžių, jų šeiminę padėtį, į tai, jog abu kaltinamieji mokosi, taip pat į realias nusikaltimo pasekmes, į tai, kad po nusikalstamų veikų jie daugiau jokių teisės aktų nepažeidė, gailisi dėl savo veiksmų, atlygino nukentėjusiajam padarytą žalą, nukentėjusysis pretenzijų jiems neturi, prašo neskirti realių laisvės atėmimo bausmių bei kitas pirmiau išdėstytas aplinkybes, teismas padarė išvadą, jog yra pagrindas manyti, kad teisingumo principas įgyvendintas ir bausmės tikslai N.Baltakiui bei A.Macijauskui gali būti pasiekti ir be realaus laisvės atėmimo bausmės atlikimo, atidedant jiems paskirtų laisvės atėmimo bausmių vykdymą ir skiriant jiems įpareigojimus“, – rašoma teismo nuosprendyje.

Apeliaciniai skundai dėl šio nuosprendžio gali būti paduodami per 20 dienų Lietuvos apeliaciniam teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius