-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nufilmuota, kaip dramatiškai gelbėtos Mažeikiuose į tvenkinį įlūžusios mergaitės

Pirmadienį šalies ugniagesiams gelbėtojams teko ne tik traukti įlūžusią moterį Vilniuje, bet ir gelbėti tvenkinyje Mažeikiuose įlūžusias dvi 8 ir 9 metų mergaites.

14.22 val. buvo gautas pranešimas, kad Sedos gatvėje esančiame Juodpelkio tvenkinyje įlūžo ir plūduriuoja du vaikai. Po kelių minučių atvykę Mažeikių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ugniagesiai valtimi nuplaukė iki mergaičių, kurios buvo už 15 m nuo kranto, pargabeno jas į krantą ir perdavė medikams.

„Džiaugiuosi, kad padėjom, kad pavyko išgelbėti. Šįkart pasisekė toms mergaitėms, tačiau pamoka joms bus visam gyvenimui. Kai atvažiavome, prie tvenkinio buvo daug žmonių, o vidury tvenkinio mergaitės buvo įsikabinusios į ledą ir šaukė. Šaunuolės, kad išsilaikė. Kai ugniagesiai jas nešė ant rankų, jos jau nieko nebesakė, tik verkė...“ – pasakojo Mažeikių PGT pamainos vadas Giedrius Janušaitis.

Pamainos vadas teigė, jog prie šio tvenkinio dažnai ateina moksleiviai, nes jis netoli mokyklos, čia plaukioja gulbės.

„Kol kas nei to šalčio didelio nebuvo, per tvenkinį teka upelis, tad tvenkinys ne visas užšalęs. Nežinia, ar mergaitės įlūžo, ar įslydo į vandenį. Esant tokiai temperatūrai geriau iš viso ant ledo nelipti. Matyt, pačios nepagalvojo, kad pavojinga“, – sakė G.Janušaitis.

Dramatišką pasakojimą, pavadintą „Ledas paviliojo į mirties gniaužtus“, antradienį paviešino ir Šiaulių apskrities policija. Lapkričio 28-oji buvo diena, kai nekantriausieji, pavilioti ant vandens telkinių užsitraukusio apgaulingo pirmojo leduko, ant jo žengė ir pateko į šalto vandens, o kai kas net į mirties gniaužtus.

Kadras iš policijos filmuotos medžiagos/Gelbėjimo operacijos akimirka
Kadras iš policijos filmuotos medžiagos/Gelbėjimo operacijos akimirka

Tragedija įvyko Raseinių rajone, netoli Daugėliškių kaimo esančiame Plikių tvenkinyje. Apie 18 val. iš jo buvo ištrauktas nuskendęs 61-nerių metų Ariogalos gyventojas. Tragedijos vietą surado jo draugas, kuris visą dieną niekaip negalėjo susisiekti telefonu su nuskendusiuoju.

Paskambinęs ariogališkio moteriai, jis sužinojo, kad ir ji nieko nežino apie savo vyrą. Jis turėjęs ją parvežti namo, tačiau to nepadaręs. Tada draugui sukirbėjo bloga nuojauta, nes dingusysis buvo žadėjęs eiti žvejoti. Nuvykęs į įprastą jo žvejybos vietą, Plikių tvenkinį, vyras išvydo stovintį apsnigtą draugo automobilį, ant ledo – žvejo dėžę, o už 50 metrų nuo kranto – eketę. Žmogaus nebuvo.

Bloga nuojauta vyrą visai užvaldė. Ir ji pasitvirtino - iškviesti ugniagesiai gelbėtojai iš eketės ištraukė dingusį ariogališkį. Vyro rankose buvo tvirtai sugniaužti smaigai, tačiau jie žvejo neišgelbėjo, nes ledas buvo labai plonas ir smaigai, smigdami į ledą, jį tik skaldė. Tad žvejų skubėjimas ant tvenkinio ledo, kuris dar buvo net su properšomis, tiesiog nesuprantamas. Tokiu ledu tegalima eiti į mirtį, o ne į žvejybą. Suaugusieji turėtų tą puikiai suprasti ir nerizikuoti.

Sudėtingiau yra su vaikais, kurie pasiduoda emocijoms ir ledo tvirtumui įvertinti neturi pakankamai įgūdžių. Noras palesinti antytes, ant vandens telkinio ledo Mažeikiuose, ties Sedos gatve, atviliojo dvi mažametes mergaites. Ledas neatlaikė net jų.

Laimė, praeivis laiku pastebėjo įsikibusias į ledo lytį ir tvenkinyje plūduriuojančias mergaites.

Kadras iš policijos filmuotos medžiagos/Gelbėjimo operacijos akimirka
Kadras iš policijos filmuotos medžiagos/Gelbėjimo operacijos akimirka

Pirmieji į įvykio vietą atlėkę Mažeikių rajono policijos komisariato pareigūnai čiupo automobilyje buvusią virvę ir bandė pasiekti mergaites, tačiau tuoj pat įvykio vietoje atsiradę ugniagesiai prie jų nuskubėjo valtimi. Gelbėtojų ištrauktos iš šalčio drebančios mergaitės iš karto buvo perduotos medikams, kurie jas išgabeno į ligoninę.

Medikai konstatavo, kad aštuonmetės ir devynmetės kūno temperatūra tesiekė 35 laipsnius. Tačiau nušalimų ar kitokių sužalojimų nepatyrė.

Mergaičių mamas policijos pareigūnų telefoninis skambutis vienu metu ir išgąsdino, ir nuramino. Mažamečių nuotykiai baigėsi sėkmingai. Ir mergaitės vakar atšventė savo antrąjį gimtadienį. Tačiau sėkmė ne visada ir ne visus lydi. Tad nuolat kalbėkite savo vaikams, kad ledas ant ant įvairių vandens telkinių visada labai apgaulingas ir pavojingas, o ypač dabar, kai šaltuko tik vienas kitas laipsnis.

Šiemet 335 kartus ugniagesiai gelbėtojai dirbo vandenyje ir ant ledo.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) duomenimis, šiemet 335 kartus ugniagesiai gelbėtojai dirbo vandenyje ir ant ledo.

Šių darbų metu jie ištraukė 112 skenduolių, iš jų 3 vaikus (pernai per tą patį laikotarpį – 105, iš jų 3 vaikus) bei išgelbėjo 37 gyventojus (36). Iš jų 23 darbai buvo atlikti ant ledo, jų metu ištraukta 11 skenduolių, iš jų 1 vaikas bei 7 gyventojai buvo išgelbėti. Darbų ant ledo metu sausio mėnesį ištraukti 5 skenduoliai, kovo mėnesį – 4, iš jų 1 vaikas, lapkričio mėnesį – 2.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius