-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išgirdusi nuosprendį žmogžudystės ir kvaišalų byloje, buvusi narkomanė apsipylė džiaugsmo ašaromis

Vilniaus apygardos teismas antradienį paskelbė nuosprendį Dainiui Šatavičiui daugiau nei prieš vienuolika metų Elektrėnuose įvykdyto nužudymo byloje. Šioje byloje taip pat buvo tiriami su narkotikais susiję nusikaltimai.
Ašaros
Ašaros / Fotolia nuotr.

Teismas kaltu dėl Ilgoro Askerovo, gimusio 1964 metais, nužudymo 2002 metų birželio 21 dieną, pripažino Elektrėnų gyventoją 36 metų Dainių Šatavičių. Jam skirta aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmė. Vyras taip pat pripažintas kaltu ir dėl su narkotikais susijusių nusikaltimų. D.Šatavičius taip pat turės sumokėti 6,9 tūkst. litų Policijos departamentui jo ekstradicijos iš Ispanijos išlaidas.

Vyras jau buvo parašęs prisipažinimą, byla jau buvo baigta tirti ir perduota nagrinėti teismui.

Tačiau elektrėniškis netikėtai pabėgo į Ispaniją. Dingus kaltinamajam, jo byla buvo išskirta į atskirą. Ispanijoje nuo teisingumo pabėgęs lietuvis greitai buvo surastas ir suimtas. Šiemet kovą jis pargabentas į Lietuvą.

Nuosprendis skelbęs teisėjas Stasys Lemežis sulaukė kitos bylos kaltinamosios Oksanos Kizik padėkos.

„Ačiū jums labai, ačiū, kad davėte šansą“, – teismo salėje pilnomis akimis ašarų dėkojo jauna moteris, išgirdusi, kad jai skirta septynių mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Įskaičius laikino sulaikymo ir suėmimo laiką tyrimo metu, moteris laikoma atlikusia bausmę. Likus keliems mėnesiams iki nuosprendžio paskelbimo ji pagimdė kūdikį.

Anksčiau mergina vartojo narkotikus. Kol tėvai buvo darbe, ji nusipirkdavo cukraus pudros ir ja atskiesdavo narkotikus. Geresnius sau pasilikdavo, o mišinį su cukraus pudra parduodavo kitiems. Narkomanai ėmė priekaištauti, kad pas ją „blogi“ narkotikai. Bylos duomenimis, 0,008 gramo heroino mergina yra pardavusi už 40 litų.

31 metų Andžejus Aleksiukas taip pat pripažintas kaltu dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis, nuteistas septynių mėnesių laisvės atėmimo bausme. Pripažinta,. kad jis jau atliko bausmę. Vyras buvo narkomanas, įkliuvo pardavęs narkotikus įslaptintam liudytojui, tačiau, kaip pažymėjo teismas, pardavė mažas dozes. A.Aleksiukas prisipažino, nuoširdžiai gailėjosi bei nustojo vartoti narkotikus.

„Teismas padarė išvadą, kad jam galima taikyti mažesnę, nei nustato įstatymas, bausmę“, – sakė nuosprendį paskelbęs teisėjas.

Arvydas Lesčiauskas už neteisėtą disponavimą narkotinėmis medžiagomis nuteistas kalėti dvejus metus ir du mėnesius. Tačiau Vilniaus apygardos teismas šią bausmę iš dalies subendrino su Trakų rajono apylinkės teismo nuosprendžiu, paskelbtu už kitus nusikaltimus. Galutinė jam paskirta bausmė – laisvės atėmimas šešeriems metams. Vyras į nuosprendžio paskelbimą neatvyko, nes laikomas Pravieniškių pataisos namuose, kur atlieka bausmę.

Teismas tokią bausmę skyrė atsižvelgdamas, kad vyras nepadarė išvadų po ankstesnių teistumų.

Elektrėnų gyventojas Denisas Čiževskis nusikalto būdamas nepilnamečiu. Teismas dėl kai kurių kaltinimų, susijusių su disponavimo narkotinėmis medžiagomis, išteisino. Teisėjas atsižvelgė, kad nusikalto būdamas labai jauno amžiaus, dabar mokosi Elektrėnų jaunimo mokykloje, yra pažangus mokinys. Jam skirta devynių parų arešto bausmė ir pripažinta, kad jis jau ją atliko.

„Užmiršta byla buvo, bet dėl D.Šatavičiaus nors pavėluoto prisipažinimo, pavyko išaiškinti nusikaltimą“, – sakė nuosprendį paskelbęs teisėjas S.Lemežis.

Bylos duomenimis, ginčo metu, kad I.Askerovas nepagrįstai D.Šatavičių apkaltino, kad šis pragėrė svetimus pinigus, tarp vyrų kilo konfliktas. D.Šatavičius dūrė peiliu ir pataikė arteriją. Žmogus nukraujavo ir po keliolikos minučių mirė.

„Teismas sutinka, kad neturėjo tiesioginės tyčios nužudyti, tačiau teismų praktika yra pasikeitusi. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas mano, kad psichiškai sveikas žmogus turi suvokti, kad nuo dūrio ar į sėdmenis, ar koją, ar suduodamas smūgius gali būti sunkios pasekėms. Nusikaltimas išaiškėjo po devynerių metų, kai D.Šatavičius dėl narkotikų platinimo buvo sulaikytas. Jį graužė sąžinė dėl žmogaus mirties“, – sakė teisėjas.

D.Šatavičius nužudymu buvo įtartas netrukus po nusikaltimo. Įtarimai krito ir dar ant vieno konflikte dalyvavusio asmens. Pastarasis buvo ilgai laikomas suimtas, o pritrūkus įrodymų, paleistas.

„Tyrimo organai, matyt, užmiršo apie tai, nors visas miestelis kalbėjo, kad, būdamas girtas, D.Šatavičius kalba apie nužudytą žmogų. Byla gulėjo gal dešimt metų, kol D.Šatavaičius įkliuvo su narkotikais ir nutrūko senatis“, – sakė S.Lemežis.

Pasak teisėjo, vyrą, kuris buvo laikomas suimtas ir nepagrįstai apkaltintas žmogžudyste, D.Šatavičiaus artimieji bandė įkalbėti ir prisiimti atsakomybę. Už buvo siūlomas trijų kambarių butas. Tačiau planas nepavyko, nes su tuo nesutiko vyriškio sugyventinė, auginusi jo vaiką.

Ši baudžiamoji byla teismą pasiekė 2012 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius