-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Įsiteisėjo teismo nuosprendis V. Mitrochinui ir jo organizuotos grupės nariams

Lietuvos apeliaciniam teismui atmetus nuteistųjų skundus, įsiteisėjo Vilniaus apygardos teismo nuosprendis, kuriuo kaltais buvo pripažinti ir ilgalaikėmis (nuo 4 iki 6 metų) laisvės atėmimo bausmėmis nuteisti V. Mitrochinas ir jo suburtos organizuotos grupės nariai D. Čepulis, J. Lokutijevskij, R. Majevski bei A. Budreika.
Lietuvos apeliacinis teismas
Lietuvos apeliacinis teismas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Kaip rašoma Generalinės prokuratūros pranešime, visi asmenys nuteisti dėl sukčiavimo apgaule įgijus nukentėjusiojo vilniečio 2,5 mln. vertės žemės sklypą ir dar dviejų asmenų pinigines lėšas – 800 tūkst. litų, taip pat dėl daugkartinio dokumentų klastojimo, apgaulingos UAB „Liepų kalnas“ apskaitos tvarkymo, piniginių lėšų ir turto legalizavimo veiksmų.

Lietuvos apeliacinis teismas konstatavo, kad minėti asmenys veikė keliems sunkiems nusikaltimams suburta organizuota grupe, kuriai vadovavo V. Mitrochinas, pats atlikęs parengiamuosius nusikaltimo veiksmus – suklastojęs nukentėjusiojo žemės sklypo savininko tariamai išduotą įgaliojimą.

Baudžiamojoje byloje nustatyta ir įrodyta, kad V. Mitrochinas koordinavo visus nusikalstamus grupės veiksmus duodamas nurodymus jos nariams, kuriuos pastarieji besąlygiškai vykdė: D. Čepulis Registrų centre, pasinaudodamas suklastotu įgaliojimu surinko reikiamus turto pardavimui dokumentus, J. Lokutijevskij ir R. Majevski savininkui nežinant užsakė naują jo sklype esančio pastato kadastrinę bylą, D. Čepulis, pateikęs suklastotą įgaliojimą notarei, fiktyviai, neatlygintinai perleido žemės sklypą J. Lokutijevskij.

Fiktyvūs, neatlygintiniai sandoriai tarp organizuotos grupės narių vyko itin greitai: jau po kelių dienų, J. Lokutijevskij sklypą fiktyviai perleido V. Mitrochino neoficialiai kontroliuojamai įmonei „Liepų kalnas“, kuriai vadovavo A. Budreika. Dar po kelių dienų buvo sudaryta preliminari sutartis dėl šio sklypo perleidimo sąžiningiems įgijėjams.

Apie tai, kad neteko sklypo nukentėjusysis sužinojo 2009 metų balandį, peržiūrėjęs duomenis turto ir pajamų deklaravimui Valstybinės mokesčių inspekcijos interneto tinklalapyje ir nedelsdamas kreipėsi į teisėsaugos institucijas.

Tyrimui vadovavusi ir valstybinį kaltinimą šioje baudžiamojoje byloje palaikiusi Vilniaus apygardos prokuratūros Antrojo sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo skyriaus prokurorė Jolita Kančauskienė pažymėjo, kad sėkmingą nusikaltimų išaiškinimą šioje byloje lėmė Vilniaus apskrities VPK Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus tyrėjų ir Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokurorų sutelktas darbas pirminiame tyrimo etape. Nusikaltimus būtų sudėtinga išaiškinti ir be Lietuvos teismo ekspertizės centro specialistų išvadų, kurios padėjo nustatyti nusikaltimo organizatorių – V. Mitrochiną. Prokurorė pasidžiaugė, kad teismo nuosprendžiu atkurtos nukentėjusiojo žemės sklypo savininko turtinės teisės: jam sugrąžintas nekilnojamasis turtas, be to, iš nuteistųjų nukentėjusiojo naudai priteista 30 tūkst. litų neturtinei žalai atlyginti bei patirtos teismo išlaidos.

Vilniaus apygardos prokuratūros Antrojo sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo skyriaus vyriausiojo prokuroro Marijaus Valantiejaus teigimu, svarbu, jog šioje byloje teismas patvirtino ir dar gana retus teisinėje praktikoje kaltinimus – dėl nusikalstamu būdu įgytų piniginių lėšų ir turto legalizavimo. Tokie sprendimai ne tik padės tinkamai formuoti tolimesnę tyrimo ir teismų praktiką šios kategorijos bylose, bet ir pasitarnaus neteisėto praturtėjimo prevencijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius