Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išminuotojai sėkmingai sunaikino Vilniaus centre rastą bombą: daugiau grėsmės ji nebekels

Ketvirtadienio rytą Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono išminavimo kuopos išminuotojai sėkmingai sunaikino trečiadienio dieną Vilniaus centre rastą 100 kg aviacinę bombą, dėl kurios vėlų vakarą teko evakuoti aplinkinių namų gyventojus.
Dainavos gatvėje rastas aviacinis sprogmuo
Dainavos gatvėje rastas aviacinis sprogmuo / srž. sp. Ievos Budzeikaitės nuotr.

„Vakar tik panaikinome grėsmę Vilniaus miestui, o šiandien mes ją sunaikinome ir daugiau ta bomba grėsmės nebekels niekam“, – 15min ketvirtadienio rytą sakė kuopos vadas kapitonas Nerijus Alekna.

Bomba buvo sunaikinta maždaug 10 val. 30 min.

Kaip pasakojo N.Alekna, situacija vakar buvo neeilinė, nes beveik 100 kg sveriantis sprogmuo rastas sostinės centre. Be to, jis buvo tokioje padėtyje, kad paprasčiausiai įsimesti bombą į priekabą ir ją saugiau išvežti nebuvo įmanoma.

srž. sp. Ievos Budzeikaitės nuotr./Dainavos gatvėje rastas aviacinis sprogmuo
srž. sp. Ievos Budzeikaitės nuotr./Dainavos gatvėje rastas aviacinis sprogmuo

„Paprastai kalbant, sprogdiklis aviacinėje bomboje sukelia papildomų rizikų, o mūsų tikslas yra operaciją atlikti kuo saugiau. Stengiamės eliminuoti bet kokią, net menkiausią riziką. Jei negalime jo išvežti, imamės kitų priemonių, jį neutralizuojame. Jei būtų galimybė, tą bombą naikinčiau vietoje.

Kaip ir su bet kokiu kitu sprogmeniu, yra bendra rekomendacija sprogmenį naikinti vietoje. Tai yra saugiausia visiems. Bet mes suprantame, kad naikinant jį vietoje būtų gana didelė antrinė žala, nes šalia buvo pastatai, naikinant sprogmenį smūginė ir seisminė banga gali padaryti materialinės žalos turtui.

Taigi, jei negalime jos naikinti vietoje ir jos saugiau išvežti, turime ją neutralizuoti vietoje. Tą ir padarėme“, – aiškino išminuotojų vadas.

srž. sp. Ievos Budzeikaitės nuotr./Dainavos gatvėje rastas aviacinis sprogmuo
srž. sp. Ievos Budzeikaitės nuotr./Dainavos gatvėje rastas aviacinis sprogmuo

Paklaustas, kaip tiksliai buvo nukenksmintas sprogmuo, pašnekovas sako, kad išminuotojai savo naudojamais metodais nesidalija, tačiau patikino, kad buvo pasirinktas saugiausias įmanomas kelias. „Kitų žmonių gyvybė mums labai svarbi“, – sako N.Alekna.

Išminuotojas pasakojo, kad kasmet Lietuvoje jo kuopos vyrai gauna maždaug tūkstantį pranešimų apie rastus sprogmenis, kuriuos reikia neutralizuoti. Anot jo, pasitaiko visko, kartais atvykę randa rankinę granatą ar šovinių saują, o kartais tai būna bomba viduryje didelio miesto.

„Tuos sprogmenis reikia priimti kaip tokią pat duotybę kaip ir lietų. Gali tai šiek tiek prognozuoti, bet negali turėti įtakos ir negali būti garantuotas, kad to sprogmens nerasi. Reikia suvokti, kokia mūsų Lietuvos geopolitinė situacija.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainavos gatvėje rastas aviacinis sprogmuo
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainavos gatvėje rastas aviacinis sprogmuo

Vien tik per XX a. kelis kartus svetimos kariuomenės mūsų Lietuvos žemelę trypė, šaudė, sprogdino, bombardavo ir visas tas daugiau nei šimto metų palikimas vis dar čia. Reikia tik „padėkoti“ visoms imperinėms valstybėms, kurios savo santykius aiškinosi ant mūsų žemelės“, – sakė N.Alekna.

Paklaustas, dėl kokių priežasčių dalis bombų nesprogo, išminuotojas sako, kad tą gali lemti ne vienas veiksnys.

„Visi sprogmenys pagaminti tam, kad jie susprogtų ir ką nors sužalotų, ar sudraskytų skeveldromis, ar smūgine galia sugriautų. Reikia pagalvoti, kokie kiekiai amunicijos yra naudojami, tad natūralu, kad dėl transportavimo, netinkamo naudojimo, gamyklinio broko ar žmogiškos klaidos dalis sprogmenų nesuveikia taip, kaip buvo pagaminti. Taigi ir turime tuos vadinamus netyčiukus.

Tikėtina, kad į Vilnių buvo numesta šimtai, o gal tūkstančiai aviacinių bombų, bet tik kelios nesprogo. Ir tos kelios bombos kartais išlenda į paviršių vykdant rekonstrukcijos, žemės kasimo darbus“, – paaiškino N.Alekna.

VIDEO: J.Vitkaus išminavimo kuopos vadas Nerijus Alekna: sprogmenį ketiname neutralizuoti vietoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius