Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Išpuolio Laisvės alėjoje byla stringa dėl nukentėjusiųjų – iš keturių į laiškus atsako tik vienas

Vasario 27-ąją, antrąją dieną iš eilės, vėl surengtas pernai rugpjūtį Laisvės alėjoje Kaune įvykusio kruvino išpuolio bylos nagrinėjimas. Aiškėja, kad narplioti šią bylą nebus taip paprasta. Priežastis – procesą ignoruojantys patys nukentėjusieji.
Laisvės alėjos muštynių dalyvių teismas
Laisvės alėjos muštynių dalyvių teismas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Prasidėjus posėdžiui prokurorė Gabija Večerinskienė informavo, kad trims iš keturių nukentėjusiųjų buvo tinkamai pranešta apie šios dienos posėdį, tačiau tik iš vieno sulaukta atsako. Kiti neatrašė, jog gavo šaukimus į teismą, išsiųstus jų pačių nurodytais el. paštais.

Vienintelis sureagavo su „Agurkinių“ nusikalstamu susivienijimu siejamas Tadas Petrošius. Jis teismą informavo negalintis dalyvauti vasario 27-osios posėdyje dėl iš anksto suplanuoto vizito pas gydytoją.

Su vienu iš nukentėjusiųjų – 7 kartus anksčiau teistu, žmogžudystės bylose figūravusiu Smauglių gaujos vadeiva Egidijumi Smailiu, teisėsaugai iš viso nepavyksta susisiekti. Vykta į jo deklaruotą gyvenamąją vietą, tačiau E.Smailio namuose nerasta. Bandyta susisiekti ir telefonu, tačiau šis išjungtas.

Taigi teisėsaugai niekaip nepavyksta šiam nukentėjusiajam įteikti šaukimo, todėl, prokurorės nuomone, negalima laikyti, kad jis tinkamai informuotas apie bylos nagrinėjimą.

Tikrins registrus

Prokurorė paprašė teisėjos atidėti bylos nagrinėjimą – bus pakartotinai bandoma išsiųsti šaukimus.

Tam pritarė ir kai kurių kaltinamųjų gynėjai. Jų nuomone, šioje byloje be nukentėjusiųjų apklausų niekaip nebus apsieita.

Teisėja nusprendė dėl procesinių kliūčių bylos nagrinėjimą atidėti, nes vienas iš nukentėjusiųjų nėra informuotas apie procesą. Teismas nutarė tikrinti registrus, duomenis ir realiai įteikti šaukimus nukentėjusiesiems.

Paklausta, ar įmanomas ir nukentėjusiųjų priverstinis atvesdinimas į teismo posėdį, bylos prokurorė 15min teigė, jog teoriškai tokia galimybė yra numatyta.

Nors nusikaltimas buvo trumpas, jo aplinkybės, rodos, aiškios, bylos nagrinėjimo metu ant teisėjos stalo – dešimtys tomų medžiagos. Posėdžių sekretorei ją tenka vežioti specialiu vežimėliu.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Laisvės alėjos muštynių dalyvių teismas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Laisvės alėjos muštynių dalyvių teismas

Kitas posėdis šioje byloje numatytas kovo 28 dieną.

Šokiravęs išpuolis

2023 metų rugpjūtį, dienos metu, Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kauno miesto policijos komisariato pareigūnai gavo pranešimą, kad vienoje restorano lauko erdvėje Laisvės alėjoje kaukėtų vyrų grupė užpuolė prie staliuko sėdėjusius keturis vyrus ir moterį.

Kaukėti asmenys kumščiais, metaliniais strypais, kastetais, peiliais ir kitais daiktais panaudojo prieš juos fizinį smurtą ir sutrikdė viešąją tvarką.

15min skaitytojo nuotr./Laisvės alėjoje – kraujo klanai: kaukėtų ir ginkluotų vyrų grupė užpuolė restorano klientus
15min skaitytojo nuotr./Laisvės alėjoje – kraujo klanai: kaukėtų ir ginkluotų vyrų grupė užpuolė restorano klientus

Įvykus susirėmimui, skraidė restorano inventorius, ant grindinio liejosi kraujas. Vienas iš kaukėtųjų, liudininkų teigimu, suriko: „Aš vis tiek tave užmušiu.“

Trys nukentėjusieji – gimę 1973, 1980 ir 1997 m. – galiausiai atsidūrė ligoninėje. Po medikų apžiūros jie paleisti gydytis ambulatoriškai. Kaip patvirtino teisėsauga, vienas iš nukentėjusiųjų – su nusikalstamu pasauliu sietinas 1980 metais gimęs Rytis Sadauskas.

Gydymo įstaigoje tuomet taip pat atsidūrė užpuolikų smūgių neišvengęs 7 kartus anksčiau teistas, žmogžudystės bylose figūravęs Smauglių gaujos vadeiva E.Smailys, Agurkinių gaujos šulo Sauliaus Velečkos-Agurko artimas draugas.

Kaip dar išpuolio dieną teigė Kauno apskrities VPK viršininko pavaduotojas Darius Pliavga, įvykis susijęs su nusikalstamų grupuočių santykių aiškinimusi, pašaliniai asmenys, buvę kavinėje, nenukentėjo.

Pasak policijos generalinio komisaro Renato Požėlos, galimas išpuolio motyvas – tokiu būdu bandyta pagąsdinti, kad „štai, mes į nieką nekreipiame dėmesio: kad tai vieša vieta, centras, tarp žmonių“.

6 suimti greitai, 7 – vėliau

Tyrimo duomenimis, bendrininkų grupėje veikė devyni vyrai, po išpuolio šeši iš jų buvo suimti. Visi jie – kauniečiai.

Du įtariamieji sulaikyti vykstantys automobiliu Alytuje, kiti du aptikti Molėtų rajone, miškingoje vietovėje prie tvenkinio. Jie policijos pareigūnams nesipriešino.

Rasti ir nusikaltimo įrankiai – peilis bei metalinis strypas. Sulaikytas vienas automobilis, dalyvavęs nusikalstamoje veikoje.

Netrukus pats policijai prisistatė ir septintasis įtariamasis – Rokas Sipavičius. Vasario 26-ąją jo byla prijungta prie pagrindinės, dar dviejų įtariamųjų yra ieškoma iki šiol. Dėl jų nusikalstamų veikų ikiteisminiai tyrimai buvo atskirti.

Suimti byloje vis dar laikomi trys dabar jau kaltinamųjų statusą įgiję vyrai – Juozas Minkevičius, Lukas Ščerbinskas ir Rokas Sipavičius. Jie taip pat prašo teismo skirti jiems lengvesnes kardomąsias priemones, į teismo sąskaitą artimieji yra įmokėję sumas, galinčias tapti užstatais.

Keturi kiti kaltinamieji – Tadas Mučinskas, Karolis Kavaliauskas, Edgaras Rezajevas, Vitalijus Zakrževskis, jau džiaugiasi laisve.

Pasak pareigūnų, šie kaltinamieji yra gerai žinomi nusikalstamame pasaulyje, teisti dešimtis kartų, taip pat ir už nužudymus bei plėšimus. Jų amžius svyruoja nuo 30-ties iki 50-ties metų. Su teisėsauga dėl įvykio Laisvės alėjoje jie ikiteisminio tyrimo metu nebendradarbiavo.

Bylai atsidūrus teisme, dalis jų neigė savo kaltę, kiti pozicijos dėl kaltės neišreiškė. Savo parodymus jie tikino duosią po visų kitų dalyvių apklausų.

Pasak prokurorės, iš esmės nė vienas iš kaltinamųjų savo kaltės nepripažįsta, dalis dėl kaltės nepasisako.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius