-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išradingai veikusios organizuotos tarptautinės sukčių grupės byla – jau Vilniaus teisme

Vilniaus miesto apylinkės teismą pasiekė baudžiamoji byla, kurioje vienuolika organizuota grupe veikusių asmenų kaltinami sukčiavimu krovinių pervežimo srityje, apgaulingu apskaitos tvarkymu, vadovavimu įmonėms, naudojamoms neteisėtai veiklai nuslėpti, dokumentų klastojimu ir jų panaudojimu.
Sulaikyta kontrabanda
Asociatyvinė iliustracija: sukčiai apgaule išvengė atsiskaitymo su šešiolika Lietuvos ir kitų šalių įmonių už šių suteiktas krovinių pervežimo paslaugas už beveik 145 tūkst. eurų. / MKT nuotr.

Vilniaus apygardos prokuratūros Vilniaus apylinkės prokuratūros Pirmojo skyriaus prokurorė R.Mačiulaitienė, vadovavusi šiam tyrimui, daugiau kaip 250 lapų kaltinamajame akte pažymi, kad organizuotos grupės nariai per dvi kontroliuojamas ir realios ūkinės veiklos nevykdančias įmones gavo užsakymus pervežti krovinius, tačiau pasinaudodami trečios – taip pat fiktyvios įmonės vardu, krovinius užsakė pervežti kitoms Lietuvos, Rusijos, Baltarusijos įmonėms. Pastarosios įmonės direktore buvo įregistruota tuo metu nakvynės namuose gyvenusi asociali moteris. Įmonėms atlikus užsakytus krovinių pervežimus, o krovinių pervežimo užsakovams už tai atsiskaičius su minėtomis dvejomis nusikalstamos grupuotės narių valdomomis įmonėmis, pastarųjų sąskaitose gauti pinigai nedelsiant būdavo išgryninami ir padalinami tarp organizuotos grupės narių.

Pažymėtina tai, kad šioje byloje kaltinami asmenys veikė gerai organizuotoje grupėje, kuriai vadovavo net trys organizatoriai, pasiskirstę atsakomybę už atskiras nusikalstamos veiklos sritis.

Ikiteisminį tyrimą atlikę Vilniaus apskrities VPK Kriminalinės policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai nustatė, kad organizuotos grupuotės nariai, siekdami būti neatpažinti, dėl užsakymų pervežti krovinius sudarymo su nukentėjusių įmonių atstovais, bendravo tik telefonu, elektroniniu paštu, faksu, ar „skype“ programa, prisistatydami svetimais vardais. Važtaraščiams ir kitai korespondencijai gauti įmonės, kurios vardu buvo užsakomos krovinių pervežimo paslaugos, buveinės adresas buvo įregistruotas kitoje vietoje. Siekdami užmaskuoti sukčiavimą bei visiškai išvengti prievolės atsiskaityti už atliktus krovinių pervežimus, organizuotos grupės nariai naudojosi kitų šalių įmonių ir jų vadovų duomenis bei rekvizitais.

Nukentėjusių įmonių civiliniams ieškiniams užtikrinti laikinai apribotos įtariamųjų nuosavybės teisės į jiems priklausantį daugiau kaip 170 tūkst. eurų vertės nekilnojamąjį turtą.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, organizuota grupuotė sukčiavimui ruošėsi daugiau kaip du mėnesius, tačiau veikė vos tris – nuo 2010 metų gegužės iki liepos. Per šį laikotarpį sukčiai apgaule išvengė atsiskaitymo su šešiolika Lietuvos ir kitų šalių įmonių už šių suteiktas krovinių pervežimo paslaugas už beveik 145 tūkst. eurų (500 tūkst. litų) sumą.

Pasak Vilniaus apygardos prokuratūros Vilniaus apylinkės prokuratūros Pirmojo skyriaus vyriausiojo prokuroro A.Dzikaro, šiems organizuotiems nusikaltimams atskleisti prireikė itin didelių tarpusavyje koordinuotų prokurorų bei ekonominės policijos tyrėjų pastangų. Ieškant nusikalstamų veikų įkalčių atlikta daugiau kaip 30 kratų, išanalizuota itin daug telefoninių pokalbių.

Nukentėjusių įmonių civiliniams ieškiniams užtikrinti laikinai apribotos įtariamųjų nuosavybės teisės į jiems priklausantį daugiau kaip 170 tūkst. eurų (600 tūkst. litų) vertės nekilnojamąjį turtą.

Paminėtina, kad du šios organizuotos grupės kaltinamieji kaltinami dar vienu sukčiavimu, įvykdytu 2009 m. pavasarį taip pat krovinių pervežimo srityje, tik paprastesne schema, nuo kurio nukentėjo keturios įmonės, už suteiktas krovinių pervežimo paslaugas negavusios atsiskaitymo už beveik 20 tūkst. eurų (70 tūkst. litų) sumą.

Už didelės vertės sukčiavimą gresia laisvės atėmimas iki aštuonerių metų, pažymima Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus atstovų penktadienį paviešintame pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius