Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 19 /10:22

Išskirtinė byla Kaune: ne kartą skatintas ugniagesys teisiamas kaip prostitucijos tinklo kūrėjas

Vasario 19 d. Kauno apygardos teisme pradėta nagrinėti ne kartą tarnyboje skatinto ugniagesio gelbėtojo Algirdo Černiaus byla. Dvigubą gyvenimą gyvenęs vyras Kaune sukūrė prostitucijos tinklą, kurį dvejus metus valdė svetimomis – pažeidžiamo asmens, rankomis. Kartu su A.Černiumi į kaltinamųjų suolą sėdo ir jo brolis Saulius Černius, bandęs gesinti bylą – daryti poveikį liudytojams.
Kaltinamieji broliai Saulius ir Algirdas Černiai
Kaltinamieji broliai Saulius ir Algirdas Černiai / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Broliai A ir S. Černiai kaltinami nesunkiu sveikatos sutrikdymu, prekyba žmonėmis, poveikiu liudytojui, nukentėjusiajam asmeniui, neteisėtu disponavimu šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis, pelnymųsi iš kito asmens prostitucijos.

Remiantis kaltinamuoju aktu, A.Černius kaltinamas tuo, kad laikotarpiu nuo 2015 m. pavasario iki 2017 m. rugsėjo, turėdamas tikslą pelnytis iš kitų asmenų prostitucijos, surado ir išnuomojo butus, įrengė patalpas ir jas įvairiais laikotarpiais suteikė asmenims verstis prostitucija. Ši veikla buvo maskuojama tariamai teisėtų egzotinių masažų paslaugomis.

Tęsdamas savo nusikalstamą veiką minėtose patalpose ir butuose, kaltinamasis sudarė darbo sąlygas teikti seksualines paslaugas, nustatė seksualinių paslaugų įkainius, surado administratores, dirbusias patalpose, nurodė reklamuoti patalpose ir butuose teikiamas paslaugas dedant internete skelbimus apie teikiamus „egzotinius masažus“.

Tokiu būdu iš kitų asmenų prostitucijos jis gavo ne mažiau kaip 52 945 eurų pajamų.

A.Černius dalyvavo asmenis priimant į darbą, suteikdavo jiems informacijos apie darbo pobūdį ir sąlygas, sudarydavo su jais sutartis dėl patalpų subnuomos, kurias nurodydavo pasirašyti kitam asmeniui kaip įmonės direktoriui, mokėjo patalpų nuomos mokestį, pats arba jo nurodymu kitas asmuo iš asmenų surinkdavo pinigus, gautus iš jų teikiamų prostitucijos paslaugų, juos paskirstydavo padalinant dalį – asmenims teikiantiems paslaugas, kitą dalį pasilikdamas sau.

Prostitucijos tinklas mieste veikė po dviejų klasikinių masažo salonų širma. Kad nekiltų įtarimų, tuose masažo salonuose taip pat būdavo priimami klientai – A.Černius pasirūpino specialiais stalais ir kitais reikmenimis, neva liudijančiais apie legalius masažus. Prostitucijos tinklą demaskavo policijos pareigūnai, apsimetę klientais.

Kauno apskr. VPK/Kaune organizuotas prostitucijos verslas
Kauno apskr. VPK/Kaune organizuotas prostitucijos verslas

Tokiu būdu iš kitų asmenų prostitucijos jis gavo ne mažiau kaip 52 945 eurų pajamų.

Pažeidžiamą asmenį paskyrė direktoriumi

Ugniagesių gelbėtojų tarnyboje skatintas ir gerai vertintas A.Černius visa tai oficialiai darė, suprantama, ne savomis rankomis. Suradęs pažeidžiamą asmenį ir pasinaudodamas jo pažeidžiamumu, verbavo jį, turėdamas tikslą išnaudoti nusikalstamai veikai – prostitucijos organizavimui ir vadovavimui. A.Černius įdarbino nukentėjusįjį įmonės direktoriumi, taip siekdamas užmaskuoti save, kaip tikrąjį nusikalstamų veikų vykdytoją. Tokiu būdu ugniagesys gelbėtojas įgijo nukentėjusiojo priklausomumą nuo jo ir, pasinaudodamas pažeidžiamumu bei įgytu priklausomumu, davė jam nurodymus, susijusius su nusikalstamos veikos – prostitucijos organizavimu ir vadovavimu, vykdymu.

Kauno apskr. VPK/Kaune organizuotas prostitucijos verslas
Kauno apskr. VPK/Kaune organizuotas prostitucijos verslas

Nukentėjusiajam už nurodytų užduočių vykdymą duodavo menkavertes pinigų sumas maistui, o už netinkamą nurodymų vykdymą naudojo jo atžvilgiu fizinį smurtą ir psichinę prievartą – šaukdavo necenzūriniais žodžiais, žemino jį, grasino išvaryti iš patalpų, kuriose buvo apgyvendintas, tokiu būdu paliekant jį be gyvenamosios vietos.

Remiantis bylos duomenimis, A.Černius 2016 m. rugsėjį netgi sudavė nukentėjusiajam metaline armatūra vieną smūgį į dešinę koją, po ko jam nukritus ant žemės, užsimojo dar kartą suduoti ta pačia metaline armatūra, tačiau nukentėjusiajam užsidengus ranka, sudavė vieną smūgį armatūra į kairę ranką. Tokiu būdu kaltinamasis padarė nesunkų sveikatos sutrikdymą.

A.Černius kaltinamas padaręs nusikaltimus, numatytus Baudžiamojo kodekso 307 straipsnio 2 dalyje (pelnymasis iš kito asmens prostitucijos – gresia įkalinimas iki šešerių metų), 147 straipsnio 1 dalyje (prekyba žmonėmis – gresia įkalinimas nuo dvejų iki dešimties metų) ir 138 straipsnio 1 dalyje (nesunkus sveikatos sutrikdymas – baudžiama laisvės apribojimu arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų).

Kauno apskr. VPK/Kaune organizuotas prostitucijos verslas
Kauno apskr. VPK/Kaune organizuotas prostitucijos verslas

Brolis bandė paveikti liudytojus

Į kaltinamųjų suolą kartu sėdo ir Algirdo jaunesnysis brolis Saulius Černius, kaltinamas tuo, kad žinodamas, jog ikiteisminiame tyrime dėl prostitucijos organizavimo ir vadovavimo yra įtariamas ir suimtas jo brolis, siekė paveikti šioje baudžiamojoje byloje liudytojas, kad jos duotų neteisingus parodymus.

Be to, 22-ejų metų S.Černius neteisėtai, neturėdamas leidimo, įgijo ir neteisėtai, neturėdamas leidimo, laikė nedidelės sprogstamosios galios sprogstamąsias medžiagas.

S.Černius kaltinamas padaręs nusikaltimus, numatytus Baudžiamojo kodekso 233 straipsnio 1 dalyje (poveikis liudytojui ir nukentėjusiajam – baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų) ir 253 straipsnio 1 dalyje (neteisėtas disponavimas šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis – baudžiama areštu arba laisvės atėmimu iki penkerių metų).

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Saulius Černius
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Saulius Černius

Kauno teisėsauga pripažino šį „verslą“ gerai organizuotu. Tyrimas narpliojant prostitucijos tinklą truko apie pusmetį. Ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys parodė, kad į šią veiklą įtrauktos merginos paslaugas suteikdavo įvairiuose Kauno miesto nuomojamuose butuose, kurių vieta buvo nuolatos keičiama. Skelbimai apie seksualinio pobūdžio paslaugas, prisidengiant egzotiniu masažu, būdavo dedami populiariame interneto skelbimų portale.

1988 m. gimęs A.Černius buvo sulaikytas 2017 m. rugsėjo 12 d. Kartu sulaikytas ir galimai jo užduotis vykdęs 1990 m. gimęs padėjėjas, kuris vėliau buvo pripažintas nukentėjusiuoju. Dėl jo A.Černius apkaltintas prekybos žmonėmis organizavimu.

Neigią prekybą žmonėmis

Vasario 19-ąją Kauno apygardos teisme surengtas pirmasis teisiamasis posėdis. Byla bus nagrinėjama už uždarų durų.

Prie teismo posėdžių salės abu broliai žengė kartu, nors teisėsauga tol, kol vyksta byla, jiems yra uždraudusi bendrauti. Tad ir didžiąsias metų šventes kaltinamieji, būdami vienos šeimos nariais, buvo priversti leisti atskirai.

15min pakalbintas A.Černius geros nuotaikos nestokojo. Jis tikino kalbėsiąs su žiniasklaidai, tik turės pasitarti dėl pokalbio turinio su advokatu.

Ugniagesys gelbėtojas iš dalies pripažįsta savo kaltę. Labiausiai A.Černius neigia tą faktą, kad išnaudojo šiam verslui vystyti pažeidžiamą „našlaitį“, kuris šioje byloje buvo pripažintas nukentėjusiuoju.

„Koks jis našlaitis! Jam 27-eri metai. Kaip susipažinome? Nuomojosi iš manęs butą“, – apie nukentėjusįjį, kuris, pagal bylos medžiagą, buvo paskirtas fiktyviai vadovauti prostitucijos tinklui, teigė kaltinamasis.

Pirmasis posėdis pirmadienį neįvyko, nes bylos nagrinėjime nepasirodė vieno iš kaltinamųjų advokatas. Iš teismo posėdžių salės broliai išėjo kartu.

Apdovanotas žvaigžde

Vykdant ikiteisminį tyrimą, A.Černius buvo suimtas pusmetį. Išėjęs į laisvę jis tęsė savo darbą Kauno 3-iojoje ugniagesių komandoje, kur tebedirba iki šiol. Žinia apie jo „užklasinę“ veiklą buvo tarsi šaltas dušas kolegoms. Juk A.Černius – aukščiausios kategorijos ugniagesys gelbėtojas.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kaltinamieji broliai Saulius ir Algirdas Černiai
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kaltinamieji broliai Saulius ir Algirdas Černiai

„Kol nepripažintas kaltu, tol nekaltas. Dirbu kaip dirbęs, gerai dirbu. Esu ne kartą skatintas“, – tikino trisdešimtmetis A.Černius.

Kaip 15min informavo Kauno apskrities priešgaisrinė gelbėjimo valdyba, 2010 m. A.Černius gavo Kauno miesto mero padėką už operatyvų darbą likviduojant vėtros padarinius.

2014 m. jam skirta Kauno lopšelio-darželio padėka už dalyvavimą saugais eismo savaitėje, kur A.Černius supažindino vaikus su ugniagesio profesija. Buvo pristatytas jiems kaip vienas geriausių pavyzdžių.

2015 m. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas apdovanojo A.Černių žvaigžde už nuopelnus valstybinei priešgaisrinei gelbėjimo tarnybai.

2015 m. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas apdovanojo A.Černių žvaigžde už nuopelnus valstybinei priešgaisrinei gelbėjimo tarnybai.

Ugniagesiu gelbėtoju dirbti jis pradėjo lygiai prieš 10 metų - 2009-aisiais. Iškilus informacijai apie galimą prostitucijos tinklą, Kauno apskrities priešgaisrinėje gelbėjimo valdyboje buvo pradėtas vidinis tyrimas, kuris buvo sustabdytas, kol nepriimtas teismo sprendimas.

Kol A.Černius buvo suimtas, jam nebuvo mokamas atlyginimas. Atleisti jo nesiruošiama, nebent bus paskelbtas apkaltinamasis nuosprendis.

Kolegos A.Černių apibūdina kaip savo profesijos asą, nes jis ir aukštalipys, ir laivavedys. Itin aktyvus ugniagesys gelbėtojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius