Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Istorija kartojasi: bagažinėje pražudytos moksleivės tragedija priminė prieš 12 metų Panevėžyje pagrobtos, kankintos ir sudegintos studentės dramą

Suviliota, pagrobta, kankinta, sudeginta. Kriminalines kronikas sekantiems Panevėžio krašto gyventojams ir patyrusiems teisėsaugininkams toks nusikaltimo scenarijus yra jau girdėtas ir visam gyvenimui įsirėžęs atmintin.
Sudegęs „VW Passat“ ir nužudyta mergina jo bagažinėje
Panevėžio kraštą per dešimtmetį sukrėtė jau antras kraupus merginos nužudymas. / „Sekundės“ (I. Podelio) nuotrauka

Lietuvą krečiant aistroms dėl žiauraus 17-metės nužudymo, naujienų portalas 15min.lt primena kitą panašią didžiulį atgarsį visuomenėje sukėlusią tragediją, kai Panevėžio rajone žudikai sudegino 19-metę studentę Renatą Vareikaitę.

Kita tų pačių žudikų pagrobta mergina liko gyva – dukart numesta nuo tilto į apledėjusią upę mirties išvengė tik per stebuklą.

Abiejų egzekucijų vykdytojai Lorencas Valkauskas ir Rolandas Lenkaitis šiuo metu atlieka jiems skirtą bausmę – kali iki gyvos galvos.

Kraupieji 2001-ųjų įvykiai nuo pat pradžių dvelkė cinizmu – nusikaltėliai su būsimomis aukomis ieškodavo pažinčių per regioninės radijo stoties „Pulsas“ laidą „Amūro strėlė“. Žudikai suvaidindavo susidomėjusius gerbėjus, kviesdavo merginas į pasimatymus ir jas užpuldavo.

Svarbiausias nusikaltėlių kriterijus buvo orientuotas į būsimą grobį – jiems rūpėjo, kad auka turėtų mobilųjį telefoną. Esą šį turtą būdavo lengviausia pelningai parduoti.

Romantiškas pasimatymas virto košmaru

Panevėžio konservatorijos studentė R.Vareikaitė į kauniečio L.Valkausko ir panevėžiečio R.Lenkaičio žabangas pateko 2001 m. vasario 25 d.

Lemtingą sekmadienio vakarą, apie 17 val., Renata išėjo iš bendrabučio į pasimatymą su vaikinu (R.Lenkaičiu), prisistačiusiu Vaido vardu. Romantiškas susitikimas turėjo įvykti prie restorano „Pušynas“.

„Vaidas“ buvo sakęs studentei, neva dirba policijoje, netgi kvietė užsukti ją į nuovadą, tikriausiai todėl mergina nepažįstamuoju pernelyg pasitikėjo.

Susitikusi su „Vaidu“, Renata ryžosi sėsti į automobilį „Opel Ascona“, kuriame, be naujojo „gerbėjo“, sėdėjo ir L.Valkauskas su tuomet dar nepilnamete Rita Lupeikyte.

Nusikaltėliai nuvežė R.Vareikaitę į Paberžio kaimą (Panevėžio r.) prie nebaigto statyti pastato, esančio šalia autostrados Šiauliai–Vilnius.  

Nuvedę studentę į statybvietės vidų, nusikaltėliai puolė ją mušti. Bylos duomenimis, R.Lenkaitis smogė aukai du kartus į galvą ir du kartus į veidą, tris kartus spyrė į šoną, o L.Valkauskas daužė pagaliu, spyrė į šoną, kumščiu smogė į veidą.

Paskui nusikaltėliai čiupo elektros laidą ir studentę pasmaugė. Siekdami sunaikinti įkalčius, žudikai aukos kūną apipylė benzinu ir padegė. 

Kiek vėliau, per laidotuves, R.Vareikaitės senelis Zenonas Čerauskas pasiguos, kad karste teko palaidoti tik nesudegusias vargšelės kojas...

Nusikaltėliai čiupo elektros kabelį ir studentę pasmaugė. Siekdami sunaikinti įkalčius, žudikai aukos kūną apipylė benzinu ir padegė.

Įvykdę žiaurų nusikaltimą, nusikaltėliai džiaugėsi 1 405 litų vertės grobiu: mobiliuoju ir jo įkrovikliu, dviem žiedais, auskarais, rankine, batais ir striuke.

Merginą dukart metė nuo tilto

Netrukus žudikai rengė naujus kraupius žygius.

Pasinaudoję dar viena radijo pažintimi, nusikaltėliai įviliojo į spąstus 21 metų biržietę Juditą Budginaitę.

Vasario 27 d. ta pati trijulė šią merginą nuvežė į Berčiūnų kaimą (Panevėžio r.) prie Sandžylos upės.

Ten R.Lenkaitis ėmė aiškinti, esą jis yra iš Latvijos atvykęs „mafiozas“. Merginai tiesmukai pasakyta, kad ji apiplėšimo auka. J.Budginaitei liepta atiduoti auksinius papuošalus ir mobilųjį. Tada nusikaltėliai merginą dar apieškojo. Aukos auskarus plėšikai iškart atidavė R.Lupeikytei.

Teigiama, kad plėšikai svarstė merginą iki ryto palaikyti rūsyje. Nusikaltėliams knietėjo iššluoti R.Budginaitės banko sąskaitą. Bet R.Lenkaitis nenorėjo, kad įkaitė jo rūsyje sudaužytų uogienių stiklainius.

Bylos duomenimis, L.Valkauskas pareiškė, kad šitą mergą vis tiek reikės nudaigoti.

Nusikaltėliai pamatė, kaip į upę įmesta mergina išsiropščia ant masyvios ledo lyties. Žudikai nutarė užmėtyti ją ledo gabalais, akmenimis.

Pagrobėjai nusitempė auką ant geležinkelio tilto per upę.

Čiupę merginą, ją žemyn galva iš 5 metrų aukščio įmetė į ledinį vandenį (tuo metu spaudė 15 laipsnių šaltis).

Nusikaltėliai pamatė, kaip už savo gyvybę kovojanti mergina išsiropščia ant masyvios ledo lyties. 

Žudikai nutarė užmėtyti ją ledo gabalais, akmenimis.

Vėliau teisme stebuklingai gyvybę išsaugojusi biržietė papasakojo, kad užsidėjo ant galvos suledėjusį striukės gobtuvą – jis tapo skydu nuo krušos.

Tada klastos griebėsi plėšikų bendrininkė. Ji paragino auką išlipti į krantą, esą pasityčiojimas baigtas ir ji bus nuvežta namo.

Tuomet L.Valkauskas su R.Lenkaičiu vėl čiupo merginą ir dar sykį numetė žemyn galva į upę nuo tilto.

R.Budginaitė ir toliau nepasidavė: ji vėl išsikapstė iš vandens ant ledo ir pasislėpė po tiltu. 

Kai egzekucijos dalyviai nuleido rankas, mirtinai vos nesušalusi mergina pasiekė artimiausius gyventojus ir paprašė pagalbos.

Aukščiausiasis Teismas nepasigailėjo

Kalėjimo iki gyvos galvos bausmė Panevėžio apygardos teismo nuosprendžiu 23 metų L.Valkauskui ir 27 metų R.Lenkaičiui buvo skirta 2001 m. spalį.

Ir L.Valkauskui, ir R.Lenkaičiui dar buvo skirtos 12 500 litų baudos, konfiskuojant visą jų turtą. Maža to, tuo pačiu nuosprendžiu R.Lenkaitį norėta pripažinti itin pavojingu recidyvistu, tačiau vėliau Lietuvos apeliacinis teismas šią verdikto dalį panaikino kaip nepagrįstą.

Žudikų padėjėja R.Lupeikytė pasiųsta kalėti tik 5 metus, nors prokurorai siūlė teismui atimti jos laisvę dešimtmečiui.

Galutinį tašką R.Lupeikytės, L.Valkausko ir R.Lenkaičio byloje 2002 m. spalį padėjo Lietuvos Aukščiausiasis Teismas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius