-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išvengusieji mirties prarado atmintį

Milijono litų už nušautą sūnų reikalaujanti Rimvydė Archipova - šiandien vienintelė nukentėjusioji per žudynes prie Kauno technikos kolegijos. Toks įspūdis susidarė vakar teismui atvertus šią bylą.
Plaktukas
Plaktukas / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Po beveik metus trukusių slėpynių ir gaudynių, nusidriekusių per visą Europą, į teisiamųjų suolą pagaliau sėdo penki 21-24 metų kauniečiai: Tautvydas Valionis, Jurijus Zotikovas, Arnas Karmazinas, Paulius Paškevičius ir Paulius Urbonas. Jaunuoliai kaltinami bendraamžio Deivio Archipovo nužudymu ir jo draugo sužalojimu.

Mėgaujasi gyvenimu.

Rengiant bylą teismui iš kaltinamųjų sąrašo dingo 27 metų Eimantas Masevičius, kurį teisėsaugininkai parvežė iš Norvegijos.

Vyrui buvo pavykę trumpam pabėgti iš Vestfoldo grafystės kalėjimo. Kauno apygardos teismas, nagrinėjantis ir šią bylą, nepratęsė E.Masevičiaus suėmimo, tad teko jį paleisti. Nutrauktas ir prieš šį asmenį pradėtas ikiteisminis tyrimas. Vienas kaltinamųjų - P.Urbonas - į policiją atėjo pats, todėl nuosprendžio laukia nesuimtas. Be to, jis neseniai vedė.

Mūsų įstatymai numato išlygas, kad nuteistiesiems, turintiems vaikų, bausmė gali būti sumažinama. Nušauto D.Archipovo motina įsitikinusi, jog dėl šios priežasties greičiausiai ir skubėta susituokti. Moteriai skaudu, kad kaltinamieji sūnaus nužudymu toliau netrukdomi mėgaujasi gyvenimo malonumais. D.Archipovas žuvo nepraėjus nė mėnesiui po 21-ojo gimtadienio. Ikiteisminio tyrimo duomenimis, tragedija baigęsis konfliktas prasidėjo būtent per pokylį šios šventės proga, kai jos kaltininkas susikvietė draugus į tėvui priklausantį Vilijampolės barą "Unija".

Sužeistasis dingo

Vakar teisme apklausti nukentėjusiaisiais pripažinti paskutinio D.Archipovo gimtadienio dalyviai - Jonas G. ir Tomas F. Bandyta išsiaiškinti, kas ten įvyko. Vaikinų atsakymai kėlė dviprasmiškų minčių - arba ko nors bijoma, arba, nusivylus teisinėmis galimybėmis, bus bandoma suvesti sąskaitas savaip. Dar vieno nukentėjusiojo - prieštaringos reputacijos bokso klubo "Gongas" prezidento sūnaus Antano M. - iš viso nepavyko prisišaukti į teismą, nors jam tą 2007 metų sausio 5-osios vakarą kulkos pataikė į krūtinę, žastus ir juosmenį (sulaužyti 2 stuburo slanksteliai).

Su jaunąja "Daktarų" grupuotės karta sietas ir D.Archipovas. Tuo metu, kai buvo nušautas, jis laukė to paties Kauno apygardos teismo nuosprendžio automobilių vagystės byloje. Kartu su D.Archipovu tada teistas Henriko Daktaro pusbrolis Haroldas Voloskevičius.

Kad per gimtadienį įvyko susistumdymas, gyvi likę D.Archipovo draugai prisiminė tik pagarsinus jų anksčiau duotus parodymus. Tačiau taip ir nepaaiškėjo, ar incidentas kilo tarp šventės dalyvių, ar su kažkokia kompanija, užklydusia tą vakarą į barą.

Kaltės nepripažįsta

Likus parai iki žudynių Jonas G. buvo užpultas. Jį, atvažiavusį į kiemą automobiliu, ėmė supti 10-20 lazdomis ginkluotų jaunuolių. Jonui G. tada pavyko pasprukti - nukentėjo tik mašina. Tą patį vakarą jis, pasitelkęs į pagalbą D.Archipovą, Tomą F. ir Antaną G., važinėjo po Šilainių mikrorajoną ir ieškojo užpuolikų. Teigiama, jog paieškos buvo bevaisės. Tačiau kai kas iš liudytojų yra davęs parodymus, kad tąkart Šilainiuose tarpusavyje apsišaudė 2 automobilių ekipažai.

Kitos dienos vakarą Jonas G. ir Tomas F. tvirtina važiavę su ta pačia kompanija kebabų - į kioską prie Kauno technikos kolegijos. Ten susitikę dar du jiems nepažįstamus D.Archipovo draugus. Tuo metu, kai visi esą kalbėjosi lauke prie automobilių, pasigirdo šūviai. Juos paleido iš tamsaus golfo, netikėtai privažiavusio prie aikštelės, iššokę 5-6 jaunuoliai.

Kaltinamajame akte sakoma, kad T.Valionis tą vakarą iš pistoleto-kulkosvaidžio iššovė mažiausiai 34 kartus, J.Zotikovas iš pistoleto TT - mažiausiai 11 kartų, A.Karmazinas iš lygiavamzdžio medžioklinio šautuvo - mažiausiai 2 sykius, P.Paškevičius ir P.Urbonas iš nenustatytų ginklų - nežinomą skaičių šūvių. Visiems jiems pateikti kaltinimai ir dėl neteisėto ginklų įsigijimo.

Kaltinamieji savo kaltės nepripažįsta. Nuo kulkų išsisukę D.Archipovo draugai tvirtina, kad įvykio vietoje nė vieno iš teisiamųjų nebuvo. R.Archipovos žiniomis, žūties vakarą jos sūnus ketino grąžinti po incidento bare paliktas striukes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius