Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 27 /13:53

Įtampa Klaipėdos ligoninėje: serga 14 darbuotojų, uždaryta 10 skyrių, mirė koronavirusu sirgęs senolis

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje (KUL) – 14 sergančių darbuotojų. Jų gretos gali dar pagausėti, mat ligoninė tiria visus medikus. Penktadienį ligonėje mirė pirmasis koronavirusu sergantis žmogus – senjoras, sirgęs ir lėtinėmis ligomis. Liga tarp senolių galėjo pasklisti ir plačiau, mat į Akių ligų skyrių, kuriame užfiksuotas židinys tarp medikų, anksčiau buvo atkelti slaugos pacientai – senoliai, kuriems reikalinga priežiūra. Tai itin pažeidžiama visuomenės grupė.

„Kovo 27 dienos rytas atnešė labai nerimastingų žinių. Šiuo metu KUL gydomi 37 pacientai. Tame skaičiuje ir šiąnakt atlikti tyrimai, kurie nustatė dar 13 naujų naujų atvejų.

Dramatiškiausia žinia yra ta, kad šią naktį ligoninėje mirė 94 metų pacientas, sirgęs ne viena lėtine liga, tačiau jam taip pat buvo nustatytas ir COVID-19 virusas. Jis gydėsi Akių ligų skyriuje, nesiimu vertinti, kaip medikas, bet medikų patikintas esu, kad mirties priežastis ne dėl šio viruso... Nuoširdi užuojauta mirusiojo giminėms ir artimiesiems...“, – penktadienio rytą skelbė meras.

KUL vyr. gydytojas Vinsas Janušonis anksčiau yra minėjęs, jog Akių ligų skyriuje koronaviruso židinys atsirado iš sanitarės šeimos. Paaiškėjo, jog šiuo virusu sirgo iš Vokietijos grįžęs sanitarės vyras.

Vis pakosėjančios kolegės, 15min žiniomis, skyriaus medikai klausė, ar ši į skyrių kartais neatnešė ligos. Paaiškėjo, jog iš tiesų tai koronavirusas. Šis išplito ir tarp kelių gydytojų bei slaugytojų.

Į Akių ligų skyrių neseniai buvo atkelti kitų skyrių, tarp jų ir slaugos pacientai. Jie perkelti iš Infekcinių ligų korpuso, kuris atlaisvintas siekiant užtikrinti pakankamą vietų skaičių koronavirusu sergantiems pacientams. Dauguma slaugos pacientų tai senyvo amžiaus žmonės, kuriems reikalinga priežiūra. Senoliams koronavirusas ypač klastingas.

Akių ligų skyriuje užfiksavus koronaviruso židinį, visiems slaugos ligoniams buvo atliktas koronaviruso tyrimas. Sergančiųjų senolių yra ir daugiau, tokių nustatyta trys, dar tiek pat įtariamų, laukiama rezultatų.

Senolis sirgo sunkiomis ligomis

Šiuo metu KUL sergančiųjų koronavirusu yra 39 pacientai. Jų būklė patenkinama. Šiandien išleistas pirmasis susirgęs pacientas gydytis į namus.

„Mirė pacientas vakar. Tyrimą paėmėme profilaktiškai viso skyriaus pacientų. Atsakymus gavome po to, kai jau buvo miręs. Tai 94 metų pacientas. Mirtis tikrai nieko bendra su šita infekcija neturi. Sirgo keliomis sunkiomis ligomis – širdies nepakankamumu, išemine liga, sunkia cukralige ir daugeliu kitų ligų, todėl taip jau išėjo...“, – sakė V.Janušonis.

Jo teigimu, sunkiai sirgusio paciento artimieji buvo susitaikę, kad senolio gyvenimas jau gęsta.

Iš 14 sergančio KUL personalo – 11 medikų, trys kitų sričių darbuotojai. Visų medikų būklė, teigiama, yra gera. Vieni gydosi namuose, kiti – ligoninėje.

Akių ligų skyrius, anot vyr. gydytojo, dirbo įprastu režimu, tačiau liga pasklido, kuomet iš Vokietijos grįžęs sanitarės vyras nesiizoliavo. Moteris kurį laiką dirbo. Tuomet visa eilė darbuotojų susirgo.

Dar du medikai su šiuo skyriumi neturi nieko bendra. Viena gydytoja susirgo grįžusi iš užsienio, įtariama, kad ją virusas užklupo kelionėje. Šalis tuo metu dar nebuvo įtraukta į sąrašą, iš kurių grįžus reikėtų izoliuotis.

V.Janušonio teigimu, kas 6-8 medikas, nepaisant saugos priemonių, visgi suserga gydydami COVID-19 pacientus.

Ligoninėje uždaryta 10 skyrių

V.Janušonis pranešė, kad dėl išplitusios koronaviruso infekcijos Klaipėdos universitetinėje ligoninėje šiuo metu uždaryta dešimt skyrių.

„Kyla klausimas, kodėl ten atsidūrė įvairūs pacientai Akių ligų skyriuje. Kai atlaisvinome Infekcinį korpusą, uždarinėjome kai kuriuos skyrius, perkėlėme iš įvairių skyrių ligonius. Šiuo atžvilgiu pacientas buvo perkeltas iš slaugos. Šis žmogus buvo apie du mėnesius slaugomas. Kuriuos galėjo pasiimti namiškiai, visiems siūlėme pasiimti. Nemažos dalies negalėjo pasiimti. Kai buvo nustatytas pirmas atvejis, buvo įvestas griežtas karantino režimas skyriuje, tebėra ir dabar. Tikrinami ir medikai, ir pacientai. Ne visus rezultatus dar turime. Mes praktiškai baigėme, liko dar trys žmonės, patikrinti medikų, kurie dirba su COVID sergančiais pacientais. Jų yra apie šimtas. Visi medikai sveiki“, – sakė gydytojas.

Saviizoliacijoje šiuo metu yra apie 45 KUL darbuotojai, 15 gydytojų ir apie 30 slaugytojų. Tyrimai dėl koronaviruso atlikti beveik 300 KUL medikų iš įvairių skyrių.

KUL laboratorija dirba pilnu pajėgumu. Kitą savaitę laukiama dar vieno aparato, kuris leis padidinti apsukas.

„Laboratorija dirba pilnu pajėgumu pilną parą. Iki 200 tyrimų galime padaryti per parą, tiek ir darome. Bijome, kad nepavestų technologijos“, – sakė V.Janušonis.

Didina pajėgas

Kaip informavo meras, savaitgalį Klaipėdoje bus sutelktos didelės pajėgos iš įvairių institucijų, kurios užtikrins, kad būtų laikomasi karantino metu nustatytos tvarkos. Klaipėdos apskrities vyriausiajam policijos komisariatui talkins šauliai, pasieniečiai, viešojo saugumo pareigūnai.

Šeštadienį planuojama uždaryti Klaipėdos autobusų stotį. Išvykimas ir atvykimas į uostamiestį bus itin apribotas.

Didelis išbandymas Klaipėdoje išlieka keltų keleivių patikra. Mobiliųjų brigadų medikai turi paimti kiekvieno keleivio mėginį koronaviruso testui atlikti, tad dirbama įtemptu rėžimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius