-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 18 /17:28

Įtariamojo reketininko advokatas Panevėžyje: „Kam šaudyti į gulintį žmogų?!“

Panevėžyje bręsta skandalas, kuris gali supurtyti policiją. Sulaikymo metu nukentėjusį įtariamąjį ginantis Panevėžio teisininkas Žygimantas Rutkauskas sako, kad sekmadienio vakaro įvykiai jo mieste jam priminė dažnai iš Amerikos atskriejančius vaizdus: pareigūnai šaudo į nesipriešinančius žmones. Tuo tarpu policijos pozicija priešinga: įtariamasis aršiai priešinosi ir buvo pavojingas, esą netgi bandė išplėšti iš pareigūno rankų pistoletą.
Sulaikymo operacija Panevėžyje
Sulaikymo operacija Panevėžyje / 15min.lt skaitytojo Aivaro nuotr.

Į policijos skelbiamas įvykių suvestines nepateko speciali sulaikymo operacija Panevėžyje, susiklosčiusi ne pagal numatytą scenarijų. 

Sulaikydami vieną 38 metų vyrą, įtariamą vagystėmis ir turto prievartavimu, pareigūnai neišvengė ginklo panaudojimo.

„Jis tuo metu jau ramiai gulėjo sulaikytas. O mūsų policija šaudo į gulinčius, nesipriešinančius žmones“, – ketvirtadienio pavakarę kalbėdamas su 15min.lt, stebėjosi peršautą panevėžietį ginantis advokatas Žygimantas Rutkauskas.

Ketvirtadienį 15min.lt iš Policijos departamento sulaukė patvirtinimo, kad šūviu pasibaigusi sulaikymo operacija Panevėžyje savaitgalį iš tiesų vyko. Tačiau pareigūnų pozicija radikaliai priešinga: fizinės jėgos ir ginklo panaudojimas buvo neišvengiamas, nes įtariamasis nenustojo aršiai priešintis.

Teigiama, kad informacija apie ginklo panaudojimą ir sužalotą įtariamąjį nebuvo paskelbta visuomenei ne siekiant ką nors nuslėpti, bet norint iki galo užbaigti teisėsaugos suplanuotų sulaikymų veiksmus.

„Policija į gulinčius žmones nešaudo“, – užtikrino Kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas A.Roginskis. 

Tikslesnių duomenų apie sužaloto panevėžiečio būklę kol kas nėra. Advokatas Ž.Rutkauskas sakė žinantis tik tiek, kad kulka smigo jo klientui į nugaros sritį. Reikėtų patikslinti, kad vyras buvo pašautas į sėdmenis. Po sulaikymo jis buvo nuvežtas į ligoninę ir operuotas.

Neoficialiais duomenimis, pavojus panevėžiečio gyvybei negresia. Teismas Klaipėdoje dėl jam pareikštų įtarimų netgi leido jį laikyti suimtą 10 dienų.

Teigiama, kad pajūryje kelis prabangius automobilius iš užsieniečių pagrobę nusikaltėliai netrukus susisiekė su nukentėjusiaisiais, siūlydami išsipirkti transporto priemones. Panevėžyje du įtariamieji atvyko pasiimti pinigų, tačiau pateko į pasalą. Bendrą operaciją čia surengė Klaipėdos, Panevėžio ir sostinėje veikiančio Lietuvos kriminalinės policijos biuro kriminalistai. Išskirtinės nuotraukos iš slaptos sulaikymo operacijos vietos – 15min.lt fotoreporterio Tomo Markelevičiaus galerijoje. 

Ketvirtadienį 17 val. Policijos departamente dėl savaitgalio įvykių Panevėžyje surengta speciali trumpoji spaudos konferencija.

Jos metu Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Andžejus Roginskis kelis sykius pakartojo, kad, pirminiais duomenimis, ginklą panaudojęs pareigūnas elgėsi adekvačiai ir savo įgaliojimų neviršijo. „Policija į gulinčius žmones nešaudo“, – užtikrino A.Roginskis.

VIDEO: A.Roginskio komentaras apie sulaikymo operaciją Panevėžyje

Kaip rašoma PD pranešime, Palangos mieste 2015 m. gegužės ir birželio mėnesiais buvo įvykdytos kelios, užsienio piliečiams priklausančių automobilių vagystės, dėl kurių ikiteisminius tyrimus atlieka Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato kriminalinės policijos pareigūnai.

Vieno iš atliekamo ikiteisminio tyrimo metu, gavus duomenų apie asmenis, galimai susijusius su 2015 m. birželio mėn. Palangos mieste, Baltarusijos pilietei priklausančio automobilio BMW X5 vagyste, buvo vykdoma nevieša policijos operacija, siekiant sulaikyti vagyste įtariamus asmenis.

Vienas iš įtariamųjų bandė išvengti sulaikymo, dideliu greičiu sprukdamas BMV X5 automobiliu, kirsdamas sankryžą degant raudonam švesoforo signalui ir tuo sukeldamas didelį pavojų aplinkiniams. Policija visureigį blokavo, tačiau įtariamasis bandė susigrumti su ginkluotais pareigūnais.

​2015 m. birželio 14 d. Panevėžio mieste,  operacijos metu, kurioje dalyvavo Lietuvos kriminalinės policijos biuro, Klaipėdos apskrities bei Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai, buvo sulaikyti 1977 m. gimęs panevėžietis ir 1972 m. gimęs vilnietis, kurie įtariami minėto automobilio vagyste.

​Sulaikymo metu, vienas iš įtariamųjų bandė išvengti sulaikymo, dideliu greičiu sprukdamas BMW X5 automobiliu, kirsdamas sankryžą degant raudonam švesoforo signalui ir tuo sukeldamas didelį pavojų aplinkiniams, dėl ko buvo imtasi neatidėliotinų veiksmų, užkertant automobiliais jam kelią ir taip neutralizuojant kylančią riziką.

Sulaikant asmenį, įtariamasis aktyviais fiziniais veiksmais priešinosi sulaikymui, nevykdė teisėtų policijos pareigūnų reikalavimų, todėl buvo panaudotas tarnybinis ginklas, įtariamasis nesunkiai sužeistas. Gyvybiškai svarbūs organai pažeisti nebuvo, todėl, po tą pačią dieną atliktos operacijos, medikai leido sulaikytąjį patalpinti į Klaipėdos apskr. VPK areštinę. 

​Įtariamiesiems pateikti įtarimai dėl nusikalstamų veikų numatytų Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 178 str. 3 d. (didelės vertės svetimo turto pagrobimo) ir 181 str. 1 d. (turto prievartavimo). Abu įtariamieji ankščiau teisti, nedirbantys, darbo biržoje neregistruoti. Jiems paskirtos kardomosios priemonės – suėmimas.

​Klaipėdos apskr. VPK kriminalinės policijos NNTV pareigūnai toliau intensyviai tęsia šį ir kitus ikiteisminius tyrimus siekiant nustatyti visus asmenis, susijusius su šio bei kitų, užsienio piliečiams priklausančių automobilių, vagystėmis. 

​LR BK 178 str. 3 d. už didelės vertės svetimo turto pagrobimą numato laisvės atėmimą iki 8 metų. LR BK 181 str. 1 d. už turto prievartavimą baudžiamas areštu arba laisvės atėmimu iki šešerių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius