Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 08 /10:02

Itin žiauriu 1 metų sūnaus nužudymu kaltinama kaunietė siekia nušalinti prokurorę

Antradienį Kauno apygardos teisme spręstas Ilmai Bogovičienei skirtos kardomosios priemonės – suėmimo – pratęsimo klausimas. Kaunietė kaltinama itin žiauriu bejėgiškos būklės savo vienerių metų sūnaus nužudymu. Paaiškėjo, jog moteris atžalai į poodį galėjo leisti cheminę medžiagą formaliną.
Ilma Bogovičienė teisme
Ilma Bogovičienė teisme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Antradienį, tik prasidėjus teismo posėdžiui, kaltinamosios I.Bogovičienės advokatas teisėjui pateikė prašymą nušalinti prokurorę Auksę Lipkevičienę, nes ikiteisminio tyrimo metu ji atsisakė suteikti dokumentų kopijas, buvo galimai šališka, ir taip pažeidė jo ginamosios teises, apribojo gynybos galimybes.

Be to, advokatas prašė paskirti pakartotinę teismo psichiatrinę ekspertizę, nes galimai buvo pažeista nekaltumo prezumpciją. Ekspertai, neva, prisiėmė teismo funkcijas ir išvadoje nurodė, jog I.Bogovičienė yra kalta, nužudė savo kūdikį dėl Miunhauzeno sindromo.

Taip, buvau teista. Bet pastaruoju metu gyvenau normalų gyvenimą, jokios nusikalstamos veikos nevykdžiau, – drąsiai teisėjui rėžė I.Bogovičienė.

„Kiekvienoje nužudymo byloje būtinas motyvas. Prokurorė tikina, jog mano ginamoji nužudė vaiką, nes serga Miunhauzeno-Deleguotojo sindromu. Uždaras ydingas ratas: ji serga sindromu, todėl nužudė, ar nužudė, nes serga? Ekspertai neturėtų priimti sprendimo, nužudė tiriamoji kūdikį, ar ne. Kalta ji, ar ne“, – tikino advokatas.

Prokurorė nesutiko su advokato pateiktame prašyme nurodytais argumentais.

Teismas priėmė nutartį, nenušalinti prokurorės šiame teismo posėdyje, kuriame sprendžiamas tik kardomosios priemonės pratęsimas ar nepratęsimas. Dėl prokurorės nušalinimo nuo bylos nagrinėjimo vėliau spręs visa teisėjų kolegija.

Už kaltinamąją laiduoja sugyventinis

Gruodžio 29 d. trisdešimtmetį minėsianti I.Bogovičienė anksčiau teista tris kartus. Iki suėmimo ji niekur nedirbo, buvo registruota darbo biržoje, gyveno iš sugyventinio R.T. uždirbamų pajamų. Jos išsilavinimas – vidurinis.

„Taip, buvau teista. Bet pastaruoju metu gyvenau normalų gyvenimą, jokios nusikalstamos veikos nevykdžiau“, – drąsiai teisėjui rėžė I.Bogovičienė.

Imtas spręsti kardomosios priemonės pratęsimo ar nepratęsimo klausimas. Kaltinamosios advokatas pateikė teisėjui prašymą dėl kardomosios priemonės sušvelninimo. Kaltinamosios sugyventinis pasiūlė iki 5000 eurų užstatą, kad tik moteriai nebūtų pratęstas suėmimas – ji būtų paleista į laisvę.

Dviejų mėnesių suėmimo terminas I.Bogovičienei buvo paskirtas rugsėjo 9 d. Tuomet ji skundė šią nutartį, tačiau paskirta kardomoji priemonė nebuvo pakeista.

Prokurorė prašė teismo pratęsti suėmimą, nes I.Bogovičienė kaltinama itin sunkaus nusikaltimo padarymu, buvo įtraukta į nuolatinės gyvenamosios vietos neturinčių asmenų sąrašą, neturi nuolatinių pajamų, socialiniai ryšiai jos nėra stiprūs, tad paleista į laisvę, gali imti slapstytis. Pasak A.Lipkevičienės, nepasikeitė nė vienas pagrindas, dėl ko anksčiau buvo paskirtas suėmimas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ilma Bogovičienė teisme
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ilma Bogovičienė teisme

Pasak prokurorės, anksčiau ji teista dėl vagystės, dokumento suklastojimo ar suklastojo dokumento panaudojimo. 2012 m., mirus sūnui, atlikti šeši epizodai. Nusikalstamas veikas ji atliko ir 2014 bei 2015 m. Subendrinus bausmę, galutinė – 50 arešto parų – jai skirta pernai birželio mėnesį.

„Prašau skirti švelnesnę bausmę. Nes noriu, kad byla būtų tiriama sklandžiai. Nesislapstant. Neturiu jokių ryšių užsienyje. Nebėgsiu, nesislėpsiu“, – tikino I.Bogovičienė.

Jos advokatas patikino, jog jo ginamoji, be to, dar yra ir silpnos sveikatos.

Sprendimą dėl kardomosios priemonės pratęsimo, nepratęsimo ar pakeitimo teismas priims lapkričio 9 d. 12.55 val.

Įtarimai kilo gydytojams

2012 m. birželio 4 d. ligoninėje užgeso vienerių metų berniuko gyvybė. Visą savo trumpą gyvenimą jis praleido ligoninėse – gydytojams nepavyko nustatyti sunkios ligos priežasties. 29-erių metų pastovios gyvenamosios vietos neturėjusi mažylio mama I.Bogovičienė netgi buvo kreipusis į visuomenę – prašė suteikti paramą jo gydymui. Aukota daug.

hotornot nuotr./Ilma Bogovičienė
hotornot nuotr./Ilma Bogovičienė

Prabėgus metams istorija pakrypo kita linkme. Paaiškėjo, kad pati motina tyčia susargdino savo vaiką ir pasmerkė jį baisioms kančioms. Į poodį nuo pat gimimo mažyliui leista cheminė medžiaga formalinas, nuo kurio atsiverdavo atviros žaizdos, prasidėjo audinių nekrozė.

Yla iš maišo išlindo pastabių gydytojų dėka. 2014 m. pačiai I.Bogovičienei kreipusis į gydytojus, prieita išvados, kad tiek mirusio jos sūnelio, tiek jos ligos požymiai bei tyrimų rezultatai – itin panašūs. Moteris formaliną į poodį leido ir sau. Staiga vargšė ligos nepakėlusį kūdikį palaidojusi ir aukas susirinkusi mama virto įtariamąja žmogžude.

Atlikus išsamius tyrimus paaiškėjo sensacingi rezultatai: kūdikis mirė smurtine mirtimi, motinai leidžiant į poodį cheminę dezinfekcinę priemonę formaliną.

I.Bogovičienė buvo sulaikyta šių metų kovo 15 d. Jai paskirta kardomoji priemonė – suėmimas. Kreiptasis ir į psichiatrus, kurie atliko ekspertizę. Išvada – moteris suvokia savo veiksmus. Tiesa, savo kaltės ji nepripažįsta, iš esmės neigia ją, esą nežino, dėl ko sirgo jos berniukas. Tad tokio šiurpaus nusikaltimo motyvai lieka neaiškūs.

Šiuo metu kaltinimai I.Bogovičienei pareikšti tik dėl bejėgiškos būklės vaiko žiauraus nužudymo. Byla netrukus pasieks teismą. Tačiau ateityje, pripažinus moterį kalta, gali būti kreiptasi į teismą ir dėl sukčiavimo. Juk daugybė žmonių aukojo pinigus, o juos, manoma, apie 10 000 eurų, kaltinamoji, kaip rodo banko išrašai, išleido menkniekiams.

I.Bogovičienė turi dar du mažamečius vaikus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius