Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įžūli įmonės su 3 mln. turto užvaldymo afera: teismas paskelbė nuosprendžius

Klaipėdietė Rimutė Pocienė negalėjo nė susapnuoti, kokį košmarą jai teks patirti gelbėjant savo sėkmingai veikusią įmonę, kuri sugalvojus schemą, prilygstančią filmo scenarijams, 2012 metais buvo užgrobta. Sėkmingą sukčiavimo schemą, leidžiančią perimti ir parduoti 3 mln. litų vertės turtą, sumanė buvęs jos draugas, dukters tėvas Vytautas Nemunis kartu su bendrininkais. Įmonė buvo vyrų rankose ir tik operatyvaus pareigūnų reagavimo dėka turtas nebuvo išparceliuotas. Klaipėdos apygardos teismas, išnagrinėjęs apeliacinę bylą, vyrus pripažino kaltais, tačiau tuo vargai nesibaigia. R.Pocienei ir toliau teks kovoti dėl teisybės, mat milijonas litų tebėra įšaldyti.
Įmonės perėmimo schemą sukurpęs Vytautas Nemunis
Įmonės perėmimo schemą sukurpęs Vytautas Nemunis / 15min nuotr.

„Svarbu, kad juos nuteisė, įrodė, kad jie kalti. Svarbu, kad leistų įmonei dirbti ir nuimtų visus areštus, nes įmonėje yra žmonių, už kuriuos mes atsakingi“, – sako jau šešerius metus teismų slenksčius minantys bendrovės „Hoja Electronics“ akcininkai Ramutė Pocienė bei Gintas Venckevičius.

Penktadienį Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka patikrino 2017 metų pabaigoje paskelbto Klaipėdos miesto apylinkės teismo nuosprendžio teisėtumą ir pagrįstumą baudžiamojoje byloje, kurioje už apgaule įgytą didelės vertės svetimą turtą, netikro dokumento gaminimą, antspaudo įgijimą, laikymą ir panaudojimą, neturint tam teisėto pagrindo, nuteisti keturi vyrai ir du juridiniai asmenys.

Byloje nustatyta, kad veikdami bendrininkų grupe nuteistieji apgaule įgijo 3 milijonų litų vertės turtą – bendrovės „Hoja Electronics“ akcijas – bei pagamino netikrą dokumentą, taip padarydami didelę žalą įmonei. Taip pat apgaule įgijo didelės vertės turtines teises, perleidus skolos reikalavimo teisę sutarties, sudarytos atgaline data, pagrindu.

15min nuotr./Įmonės perėmimo schemą sukurpęs Vytautas Nemunis ir bendrai.
15min nuotr./Įmonės perėmimo schemą sukurpęs Vytautas Nemunis ir bendrai.

Tiesa, panašu, kad posakis, jei vogti, tai vogti milijoną, ne iš piršto laužtas. Tai rodo kaltinamiesiems paskirtos bausmės – pagrindiniam sumanytojui skirta 3 metų ir 8 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, kitiems skirtos švelnesnės bausmės, mat jų vykdymas atidėtas arba paskirtos baudos.

Užvaldė įmonę

Kaip anksčiau rašė 15min, broliai Nemuniai dar 1999 metais buvo įsteigę keletą įmonių, kurių pavadinimuose figūravo „Hoja“, tačiau skolų kamuojamas įmones ištikdavo vienodas likimas – bankrotas. V.Nemunis manipuliuodavo informacija su „Hoja“ grupės pavadinimu ir save pateikdavo įtakingu verslininku. Taip vyras manipuliavo ir įmone „Hoja Electronics“, įveldamas jį pažįstančius žmones į jo veiksmų planus, kuriuose jie vėliau dažniausiai tapdavo nukentėjusiaisiais.

R.Pocienės teigimu, įklimpęs į skolas jos dukters tėvas V.Nemunis sumanė jam nebepriklausančios įmonės perėmimo schemą. Toks įmonių perėmimas dar vadinamas reideriavimu. Bylos duomenimis, įmonės užvaldymo metu V.Nemunį slėgė šimtatūkstantinės skolos.

Gerai sumanytai aferai buvo pasirengta iš anksto. Vienoje Kauno advokatų kontoroje buvo pagaminti netikri įmonės „Hoja Electronics“ dokumentai. Po to V.Nemunis, „tapęs“ vieninteliu įmonės savininku, jos akcijas oficialiai pardavė bendrovės „Ronier Developmemt“ įgaliotajam asmeniui R.Nadzeikai. Šis asmuo byloje taip pat tapo kaltinamuoju.

2012 metų birželį padedant teisininkams 25 tūkst. litų vertės sandoris buvo sudarytas vienoje Kauno advokatų kontoroje. Kaip paaiškėjo, pardavus pasisavintas „Hoja Electronics“ akcijas, V.Nemunis nusikratė dalies, apie 880 tūkstančių litų, savo skolos „Ronier Development“, tačiau pinigų negavo.

Panašu, kad V.Nemuniui pinigus skolinusius asmenis sugundė „Hoja Electronics“ priklausę žemės sklypai, pastatai Palangoje, kuriuos bandyta parduoti, tačiau neteisėtus sandorius sustabdė Klaipėdos apygardos prokuratūra.

15min nuotr./Įmonės perėmimo schemą sukurpęs Vytautas Nemunis
15min nuotr./Įmonės perėmimo schemą sukurpęs Vytautas Nemunis

Žinia pasivijo užsienyje

Nusikaltimas buvo įvykdytas moteriai išvykus į verslo parodą užsienyje. R.Pocienę pasivijo žinia, kad nepažįstami asmenys pareikalavo perduoti įmonės turtą ir dokumentus naujajam direktoriui, anksčiau ne kartą už įvairius turtinius nusikaltimus jau teistam klaipėdiečiui V.Nemuniui. R.Pocienei paskambinusi įmonės direktorė informavo, kad pasirodė naujas įmonės vadovas, pareikalavęs perduoti visus raktus ir dokumentus.

„Tai tipiška schema. Tuomet Gintui paskambino iš ryšių įmonės ir pasakė, kad naujas direktorius nori visas korteles pakeisti. Gintas nustebo ir pasakė, kad vytų jį lauk. Vienintelis geras dalykas, kad tas žmogus patikėjo ir išvarė, norėjo atjungti visus telefonus, kad niekas nieko nežinotų. R.Nadzeikai ne viskas išdegė, nors jis patyręs, bet padarė klaidų. Be to, prokuratūra staigiai suveikė“, – pasakoja R.Pocienė.

Užteko popierėlio

Teisme, kitoje byloje, atsidūrė ir Registrų centras, priėmęs, kaip moteris sako, „paprastą popieriuką“, be jokio antspaudo, kuriame surašyta apie vienintelį akcininką V.Nemunį. Netrukus Registrų centre buvo pakeisti duomenys, tai leido sukčiautojams pasiekti banko sąskaitas ir turėti reikiamas prieigas. Parodoje tuomet viešėjusi direktorė staiga nebegalėjo net įsipilti degalų, nes kortelė nebegaliojo.

Šiuo metu R.Pocienė paskendusi teisminiuose procesuose, civilinėse bylose dėl piniginių reikalų.

„Suvaržytai dirbame šiuo metu, nes areštuotos piniginės lėšos dėl vekselio, kuris buvo išrašytas milijono litų sumai. Dirbame badavimo režimu, negalime vystyti jokių naujų projektų. Dirbame, kad galėtume išsilaikyti. Kai kurie žmonės išėjo, dabar turime 30 darbuotojų, o turėjome 85, užsakymų sumažėję, nes klientai žino situaciją, nežino, kaip ji baigsis. Milijonas tebėra įšaldytas.

Dirbame badavimo režimu, negalime vystyti jokių naujų projektų. Dirbame, kad galėtume išsilaikyti. Kai kurie žmonės išėjo, dabar turime 30 darbuotojų, o turėjome 85, užsakymų sumažėję, nes klientai žino situaciją, nežino, kaip ji baigsis. Milijonas tebėra įšaldytas.

Civilinės bylos buvo sustabdytos, kol bus išnagrinėta ši baudžiamoji byla, dabar turėtų pajudėti, nes vyrai pripažinti sukčiavę. Civilinio proceso metu, tikimės, bus atlaisvintos lėšos“, – pasakojo R.Pocienė.

Pasak jos, įvertindami rizikas užsakovai pasirinko kitas įmones. „Hoja Electronics“ teikia elektrotechnikos, laidų surinkimo paslaugas. Kadangi užsakymus teikusios įmonės, pavyzdžiui, susijusios su vėjo jėgainių elektros įranga, saistomos ir su kitais užsakovais, baimintasi, jog neįvykdžius užsakymų, pasipils baudos.

2012 metais įmonės turtas, atėmus tuomet buvusius įsipareigojimus, siekė 3 mln. eurų. Schemos pagalba buvo perimta šimtas procentų akcijų. Įmonė iki šiol negali naudotis įšaldytais maždaug 1,2 mln. litų bei Palangoje įgyta sanatorija, kurioje su mažamečiais vaikais įsikūręs minėtas V.Nemunis. Šiuo vekseliu, moters nuomone, buvo siekta sužlugdyti įmonę finansiškai ir paskelbti jai bankrotą.

Plačiau apie machinaciją galite paskaityti anksčiau 15min skelbtame straipsnyje.

Belangė gresia tik vienam

Klaipėdos apylinkės teismas 2017 metais paskelbė nuosprendį svetimo turto užvaldymu kaltinamiems asmenims bei įmonėms. Visi asmenys buvo pripažinti kaltais ir paskirtos baudos, o reali laisvės atėmimo bausmė – 3 metai ir 8 mėnesiai buvo skirta tik V.Nemuniui, jau sulaukusiam 5 nuosprendžių kitose baudžiamosiose bylose.

„Hoja Electronics“ kartu su broliu kadaise įsteigęs V.Nemunis teisme įrodinėjo, kad būtent iš jo neteisėtai buvo perimtos bendrovės akcijos, esą jis visą laiką vadovavo įmonei, o R.Pocienė tik vykdė jo nurodymus, tačiau teisėja konstatavo, kad tokius parodymus paneigia byloje surinktų įrodymų visuma.

Kaltinimų byloje susilaukė ir dviejų Kauno bendrovių vadovai – bankroto administratorius Gintaras Gelčys ir Antanas Pleškys, teismo sprendimu jiems atitinkamai paskirtos 7 534 eurų ir 9 417,5 eurų baudos. Atsakomybėn patrauktos ir UAB „Ronier Development“ bei bendra Lietuvos ir Kanados įmonė UAB „Besserlita“. Jau bankrutavusiai „Ronier Development“ skirta bausmė – likvidavimas. UAB „Besserlita“ už 1 mln. litų vertės paprastojo neprotestuotinio vekselio suklastojimą skirta 37 660 Eur bauda.

Apeliacinius skundus pareiškė visi nuteistieji, prašę juos išteisinti. Nukentėjusieji V.Nemuniui ir R.Nadzeikai skirtas bausmes prašė griežtinti.

Kolegija, įvertinusi baudžiamojoje byloje nustatytus duomenis, paliko galioti buvusius nuosprendžius ir ištaisė tik keletą smulkių neatitikimų, vienas jų, advokato išlaidų kompensavimas nukentėjusiesiems.

Klaipėdos apygardos teismo nutartis per tris mėnesius kasacine tvarka gali būti skundžiama Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius