Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 24 /15:22

Įžūliausios nusikalstamos gaujos organizatoriumi vadinamas Ričardas Simonaitis dar nepradėtas teisti, o jau veržiasi į laisvę

Ričardas Simonaitis teisme paprastai motyvavo, kodėl turėtų būti paleistas: nieko panašaus, kuo yra kaltinamas, jis esą nepadarė. Tuo tarpu didžiulės apimties rezonansinę baudžiamąją bylą teismui perdavę prokurorai tvirtina, jog būtent R.Simonaitis vienas iš tų asmenų, kurie organizavo baisius nusikaltimus dariusį ginkluotą nusikalstamą susivienijimą.
Ričardas Simonaitis
Ričardas Simonaitis / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Vilniaus apygardos teismas trečiadienį surengė tris iš eilės, atrodytų, visiškai nuobodžius posėdžius dėl kardomųjų priemonių kaltinamiesiems Ričardui Simonaičiui, Andžejui Kirkevičiui ir Stanislavui Oleškevičiui pratęsimo.

Tačiau šios beveik niekam negirdėtos pavardės jau netrukus bus plačiai linksniuojamos, nes yra susijusios su visuomenę sukrėtusiais nusikaltimais, pavyzdžiui, galimai planuotu „Belmonto“ pramogų komplekso savininko Anupro Mišeikio pagrobimu ir nužudymu dėl turtų.

Vilniaus apygardos teismui neseniai perduotoje byloje, kurią sudaro 67 tomai, aprašoma net 112 nusikaltimų.

Dėl jų padarymo rudenį prieš teismą stos net 29 asmenys. Būtent R.Simonaitis yra įtariamas šio nusikalstamo susivienijimo subūrimu ir vadovavimu jam.

Baudžiamasis kodeksas numato, jog tas, kas dalyvavo šaunamaisiais ginklais, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis ginkluoto nusikalstamo susivienijimo veikloje, baudžiamas laisvės atėmimu nuo 6 iki 20 metų arba kalėjimu iki gyvos galvos.

Prašo ir toliau laikyti suimtą

Nuo pat sulaikymo 2012 m. R.Simonaitis yra laikomas suimtas.

Šį trečiadienį prokuratūra paprašė teismo pratęsti šiam kaltinamajam suėmimą dar 3 mėnesiams.

Tačiau viename Lentvario seniūnijos kaime oficialiai registruotas vyriškis turėjo kitokią nuomonę: „Aš, gerbiamas teisėjau, nesutinku su prokuroro kaltinimais. Nes nieko tokio, kas yra teigiama, aš nepadariau.“

VIDEO: Ričardas Simonaitis Vilniaus apygardos teisme

Vadina Udavų gaujos atšaka

Šios didžiulės apimties bylos kaltinamųjų sąraše, be R.Simonaičio, A.Kirkevičiaus ir S.Oleškevičiaus, yra dar 26 asmenys: Vitalijus Laptevas, Jevgenijus Fomčenko, Viačeslavas Baranovskis, Viačeslavas Baranovskis, Olegas Podberiozko, Kęstutis Valančius, Andrejus Ovdejenko, Darius Petryla, Martynas Lauraitis, Jaroslavas Verdeckis, Antanas Ambrasas, Silvis Troščenkovas, Viktoras Prodanas, Andrejus Gvozdovičius, Bogdanas Gaidukianiecas, Andrejus Velijevas, Tomas Meidus, Andrėjus Kuznecovas, Aleksandras Uchovas, Andrejus Pataškinas, Tadeušas Mažolis, Tomas Rokis, Jaroslavis Svirskis, Mantas Alekna, Sergejus Semionovas, Romualdas Lukoševičius, Andrejus Sovalkovas.

Pavojingos nusikaltėlių gaujos sulaikymo operaciją pareigūnai nufilmavo, įrašas buvo paviešintas.

VIDEO: Vilniuje sulaikyta pavojinga organizuotų nusikaltėlių gauja

2012 sausio 31 d. dėl šių įvykių surengta speciali spaudos konferencija.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas yra pasakojęs, kad tai yra sostinėje veikiančios nusikaltėlių grupuotės „Smaugliai“ (Udavų) atšaka.

Sulaikytųjų gaujos narių amžius yra 30–40 m. Buvo sulaikytas ir gaujos lyderis, kurio pareigūnai po sulaikymo nebuvo neįvardiję. Gauja buvo sekama maždaug metus.

Nufilmuotos operacijos metu pareigūnai sulaikė devynis asmenis, kurie įtarti tuo, kad ilgą laiką dalyvavo nusikalstamo susivienijimo veikloje, padarė turto prievartavimus, plėšimus iš gyvenamųjų namų, kitus sunkius nusikaltimus, susijusius su fizinio smurto panaudojimu prieš asmenis.

Teigiama, jog darydami nusikalstamas veikas įtariamieji galėjo naudotis šaunamaisiais ginklais, vilkėti policijos uniformas, naudoti policijos specialiąsias priemones.

„Mes juos praminėme „mokesčių inspekcija“, kadangi jie prievartavo turtą iš asmenų, užsiimančių nelegalia veikla. Sulaikyti buvo paskutinėje pasiruošimo stadijoje, kai vyko grobti verslininko“, – yra sakęs K.Lančinskas.

Nors Vilniaus policijos vadovas tvirtina, kad gauja skriaudė asmenis, užsiimančius nelegalia veikla (kontrabanda, neteisėta prekyba akcizinėmis prekėmis ir pan.), policija neturi duomenų, kad įmonės vadovas, kurį bandyta pagrobti, būtų daręs kažką nelegalaus.

„Manome, kad jie norėjo jį pagrobti gavę kažkokios netikslios informacijos. Pats verslininkas nieko nežinojo ir neįtarė, nors buvo gana ilgai sekamas“, – yra sakęs Vilniaus policijos vadovas.

Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai atliko apie 20 kratų įtariamųjų gyvenamosiose vietose ir automobiliuose. Kratų metu rasta radijo ryšio priemonių, šaunamųjų ginklų maketai, narkotinių ar psichotropinių medžiagų, grynųjų pinigų.

Pasiūlė 40 000 litų užstatą

Šį trečiadienį prokuroras Rolandas Jurkevičius teismo posėdžiuose sakė, kad pagrindai, dėl kurių Ričardui Simonaičiui, Andžejui Kirkevičiui ir Stanislavui Oleškevičiui yra skirtos griežčiausios kardomosios priemonės, iki šiol nėra išnykę.

Anot prokuratūros atstovo, jei bus laisvi, kaltinamieji gali bėgti, slėptis nuo teismo, be to, daryti naujus nusikaltimus.

R.Jurkevičius pabrėžė, kad tarp nusikalstamų veikų, kurios inkriminuojamos šiems asmenims, yra ir po vieną itin sunkų nusikaltimą.

Kaltinamuosius gynę trys skirtingi advokatai kalbėjo lyg susitarę. Gynėjai aiškino, kad prokuroras neteisus, nurodymas nepagrįstas priežastis laikyti šiuos kaltinamuosius suimtus.

Kiekvienas iš teisininkų priminė Aukščiausiojo Teismo bei Europos Žmogaus Teisių Teismo rekomendacijas nelaikyti dar nenuteistų žmonių už grotų vien todėl, kad jie kaltinami rimtų nusikaltimų padarymu ir jiems gresia griežtos bausmės.

S.Olečkevičius teismui pasiūlė konkretų sandėrį: jo motina sumokės 40 000 litų užstatą, jeigu jis bus paleistas į laisvę.

Kaltinamasis pateikė teismui teigiamas savo charakteriskas bei duomenis, kad yra vedęs, turi mažą vaiką.

Visus tris prokuratūros prašymus dėl suėmimo termino šiems trims kaltinamiesiems pratęsimo išnagrinėjęs teisėjas Algimantas Valantinas verdiktus žada paskelbti jau šią popietę.

Tuo tarpu pagrindinė šio nusikalstamo susivienijimo baudžiamoji byla teisme turėtų būti atversta tik rudenį.

Papildyta 15.22 val. Teisėjas A.Valantinas tenkino prokuratūros prašymus ir leido Ričardą Simonaitį, Andžejų Kirkevičių ir Stanislavą Oleškevičių laikyti suimtus dar tris mėnesius. Šios Vilniaus apygardos teismo nutartys dar neįsiteisėjo, jos gali būti skundžiamos apeliacine tvarka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius