Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaunuolio nužudymo istorijoje Vilniuje – narkotikų ir žvaigždės brolio šaudynių pėdsakai

2017-ųjų vasarą Vilniuje, Antakalnyje esančioje picerijoje, aidėjo šūviai. Paklydusi kulka pakirto niekuo dėtą merginą. Konfliktą tokiu būdu sprendusios kompanijos netrukus išsilakstė, o istorijos centre atsidūrė pramogų pasaulio žvaigždės brolis Jonas Baronas. Jis nuo teisėsaugos sėkmingai tebesislapsto iki šiandien. Susišaudymo dieną karštais pėdsakais sekę pareigūnai sučiupo keturis vyrus. Vienas iš tuomet įkliuvusių jaunuolių prieš porą savaičių, vasario 2 dieną, rastas nužudytas bute Pilaitėje.
Narkotikai, padirbti pinigai, ginklai ir Jonas Baronas
Narkotikai, padirbti pinigai, ginklai ir Jonas Baronas / 15min montažas

Kol kas visuomenei teisėsauga nepateikia daug detalių apie 25-erių metų vaikino nužudymo bylą.

Policija iškart po įvykio paskelbė, kad vasario 2 d. apie 21 val. 35 min. Nidos gatvėje esančiame bute rastas vyro kūnas su durtinėmis-pjautinėmis žaizdomis krūtinėje.

Žiniasklaidoje skelbta, kad apie nužudymą pranešė pats įtariamasis ir žadėjo pasiduoti po kelių dienų. Ar taip buvo iš tiesų, prokuratūra nepatvirtina.

„Ikiteisminis tyrimas vyksta, atliekami intensyvūs procesiniai veiksmai. Šiuo metu, siekiant nepakenkti tyrimui, galime pasakyti tik tai, kad asmuo, kuriam praneštas įtarimas dėl galimo nužudymo, yra suimtas 3 mėnesių laikotarpiui“, – tokį lakonišką atsakymą į 15min klausimus pateikė Vilniaus apygardos prokuratūros atstovė Gintarė Vitkauskaitė-Šatkauskienė.

Nužudytojo pėdsakas – šaudynių istorijoje

15min pavyko išsiaiškinti, kad prieš porą savaičių nužudytas vaikinas dalyvavo įžymiosiose šaudynėse sostinėje, kai 2017 m. rugpjūčio 21 d. vakarą nuaidėjo 4 šūviai.

Suprasti akimirksniu

  • 2017 m. rugpjūčio 21 d. vakarą, Vilniuje, per konfliktą viešoje vietoje Antakalnio rajone nuaidėjo 4 šūviai, o atsitiktinai atšokusi kulka sužalojo niekuo dėtą merginą į koją.
  • Netrukus po šaudynių buvo sulaikyti keturi įtariamieji (vienas jų dėvėjo neperšaunamą liemenę), o vienam pavyko pasislėpti.
  • Policija paskelbė, kad dėl neteisėto ginklo ir pasikėsinimo į žmogaus gyvybę ieškomas įtariamasis – garsios atlikėjos brolis J.Baronas, jau anksčiau turėjęs rimtų bėdų su teisėsauga (jis buvo sulaukęs kaltinimų dėl narkotikų, vienu metu vyrui netgi teko nešioti apykoję, o už sistemingą KET pažeidinėjimą teismas yra konfiskavęs jo motinai priklausantį BMW limuziną).
  • Vilniečiui siūlyta pasiduoti, pareigūnai tikėjo, kad sulaikymas – tik laiko klausimas.
  • Eidami įtariamojo J.Barono pėdomis, sekliai jo mamos namuose atliko kratą. Tuo metu prokuratūros atstovai po dviejų parų kreipėsi į teismą, prašydami už akių skirti ieškomam asmeniui griežčiausią kardomąją priemonę. Vilniaus miesto apylinkės teismas suėmimą J.Baronui paskyrė, tačiau vyras iki šiol slapstosi.
  • Sostinės policijos vadovybė yra išplatinusi J.Barono nuotraukas ir paprašiusi visuomenės pagalbos nustatant šio įtariamojo buvimo vietą.

Konfliktas kilo tarp dviejų kompanijų, kurios sėdėjo vienos kavinės Antakalno g. lauko terasoje. Konflikto įkarštyje buvo panaudotas šaunamasis ginklas, po šūvių kompanijos išsiskirstė. Atsitiktinė kulka tuomet sužalojo niekuo dėtos merginos koją.

Karštais pėdsakais sekę pareigūnai sulaikė keturis konflikto dalyvius. Tačiau epicentre atsidūrė ne kartą teistas Jonas Baronas. Jo nuotrauka po susišaudymo buvo išplatinta, tačiau jokių vaisių paieška nedavė iki šiol – vaikinas dingo lyg į vandenį.

Vilniaus aps. VPK nuotr. /Jonas Baronas
Vilniaus aps. VPK nuotr. /Jonas Baronas

J.Barono bylą kuruojantis prokuroras Rolandas Imbrasas patvirtino, kad vaikinas ieškomas visoje Europoje. 15min žiniomis, vaikinas gali mėgautis Ispanijos saule.

Įdomi detalė: J.Baronas buvo pirmasis Lietuvos istorijoje įtariamasis, kuriam ikiteisminio tyrimo metu kaip kardomoji priemonė uždėta apykojė. Bet prieš pat narkotikų bylai patenkant į teismą, apykojė nuimta, nes prastai veikė. Tuomet ir įvyko susišaudymas.

Rado narkotikų ir netikrų pinigų

Atlikus kratas sulaikytų įtariamųjų namuose, rastos 9 padirbtos 500 eurų kupiūros, nemažas kiekis kokaino ir marihuanos. Šie daiktai buvo rasti būtent Pilaitėje nužudyto vaikino namuose.

Iš viso kratų metu pas jį rasta 41 g kokaino, 8 g hašišo ir 28 g kanapių. Šis turtas buvo rastas daugiabučio laiptinės lubose, kur iškart po susišaudymo namo grįžęs kvaišalus paslėpė vaikinas, o po kelių valandų per kratą rado pareigūnai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./500 eurų kupiūros
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./500 eurų kupiūros

Taip pat rastos 8 padirbtos 500 eurų kupiūros, netikra asmens tapatybės kortelė, trys suklastotas mokėjimo korteles ir vienas šovinys.

Dėl visų šių dalykų vaikinui teko stoti prieš teismą. Byloje buvo ir dar du kaltinamieji. Tai pora, pirkusi narkotikus ir juos platinusi toliau.

Nors visi kaip vienas aiškino niekam jokių narkotikų neplatinę, o juos įsigiję tik asmeniniam vartojimui, teismas tokiais argumentais nepatikėjo.

Kalėjimas būtų žalingas

Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Ramūnas Keidūnas tik šiemet baigė nagrinėti bylą ir paskelbė nuosprendį. Tikėtina, kad jį išgirdę jaunuoliai lengviau atsikvėpė.

Visi trys buvo pripažinti kaltais dėl visų jiems inkriminuotų nusikalstamų veikų, du vaikinai nubausti dėl sunkaus nusikaltimo padarymo – narkotikų platinimo, tačiau realios laisvės atėmimo bausmės teisėjas jiems neskyrė.

Pagrindinis kaltinamasis sausio 7-ąją sužinojo, kad yra kaltas tiek dėl narkotikų platinimo, tiek dėl kitų laikytų neteisėtų daiktų ir iš viso nubaustas pagal 5 baudžiamojo kodekso straipsnius. Jam skirtas laisvės atėmimas 4 metams, tačiau bausmės vykdymas atidėtas 3 metams.

Svajūno Stroino / 15min nuotr./Teisėjas Ramūnas Keidūnas
Svajūno Stroino / 15min nuotr./Teisėjas Ramūnas Keidūnas

„Atsižvelgdamas į tai, kad kaltinamasis nusikalstamas veikas padarė būdamas neteistas, šiuo metu teigia nevartojantis psichotropinių medžiagų, dirba, teismas daro išvadą, kad yra pakankamas pagrindas manyti, kad bausmės tikslai bus pasiekti be realaus bausmės atlikimo, yra galimybė suteikti kaltinamajam pasitaisyti“, – tokią išvadą padarė teisėjas.

Vertindamas galimybę sodinti kaltinamąjį į kalėjimą, teisėjas nusprendė, kad laisvės atėmimas vaikinui pridarys daugiau žalos negu naudos.

„Skiriant bausmę būtina atsižvelgti ir į laisvės atėmimo bausmės atlikimo pasekmes – neteistas ir pirmą kartą nuteistas realia laisvės atėmimo bausme žmogus, atlikęs net minimalią sankcijoje numatytą 3 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, gali išeiti negrįžtamai pasikeitęs į blogąją pusę, kas gali nulemti tolesnį jo gyvenimą ir tolesnį nusikalstamų veikų darymą“, – rašoma nuosprendyje.

Bet bausmės vaikinas atlikti taip ir nebegalės, nes nepraėjus nei mėnesiui nuo verdikto paskelbimo jis buvo nužudytas. Dabar teisėsauga intensyviai aiškinasi, kaip ir kodėl tai atsitiko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius