-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jonavos rajone sprogus kariškam sprogmeniui, žuvo žmogus (nuotraukos, papildyta 18.44 val.)

Vienas žmogus žuvo antradienio popietę Jovanos rajone sprogus kariškam sprogmeniui. Prie nelaimės tyrimo antradienį popiet prisijungė ir karo policijos pareigūnai.
Nelaimės vietoje
Jonavos policija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pirminiais duomenimis, apie 12.39 val. Jonavos rajone, Bazailionių kaime, maždaug pusantro metro nuo privataus namo nugriaudėjo sprogimas, per kurį žuvo 52 m. A.S. Per sprogimą išdužo namo langai.

Šiuo metu policijos turimais duomenimis, pirmadienį vaikščiodamas po mišką vyriškis rado kelis senus kariškus sprogmenis ir juos prasinešė namo. Antradienį bekrapštant radinį, šis sprogo ir vyrą užmušė.

Į įvykio vietą atskubėję policininkai nustatė, kad vyriškio automobilyje guli dar keli sprogmenys. Į įvykio vietą laukiama atvykstant išminuotojų.

Papildyta 14.45 val.: Nelaimė įvyko greta Jonavos esančiuose soduose. Nelaimės vietoje buvę žmonės po sprogimo tvirtino, kad sprogmenis A.S. galėjo rasti Gaižiūnų miške. Pats vyriškis tik grįžęs iš miško buvo prasitaręs, kad parsivežė metalo, kurį ruošėsi parduoti metalo supirktuvei.

Antradienio rytą vyriškio žmona su vaikais išvažiavo į Rugsėjo 1-osios šventę. Maždaug vidurdienį vyriškis pradėjo krapštyti iš miško parsivežtus radinius. Neilgai trukus nugriaudėjo sprogimas.

Vyriškio šeima namo grįžo jau po nelaimės. Juos šiuo metu globoja gretimame name gyvenantys artimieji.

15min.lt fotografas Erikas Ovčarenko iš įvykio vietos praneša, kad per sprogimą vyriškis iš karto žuvo. Sprogimo banga ne tik išdaužė namo langus, bet ir apgadino šiltnamį, per nelaimę deformavosi namo kampas. Pro išdaužytus langus matosi namo viduje išvartyti baldai.

Įvykio vietoje budintys policijos pareigūnai, kurie laukia atvykstančių „Aro“ išminuotojų, teigia, kad vyriškio automobilyje gulintys sprogmenys yra šiuolaikiniai.

„Tai tikrai ne nuo karo likę sprogmenys. Jie naujesni, panašūs į rusų gamybos“, – teigia pareigūnai.

Į įvykio vietą atvyko ne tik policijos pareigūnai, bet ir Valstybės saugumo departamento Kauno skyriaus agentai, kurie irgi domisi įvykio aplinkybėmis.

Papildyta 16.42 val.: Į įvykio vietą atvykę išminuotojai nustatė, kad vyriškio automobilyje yra švediško prieštankinio granatsvaidžio „Karl Gustav“ granatos. Šiuos granatsvaidžius naudoja Lietuvos kariuomenė.

Koks tiksliai sprogmuo užmušė Jonavos r. gyventoją, kol kas nežinoma. Tai turėtų paaiškėti po ekspertizės.

Papildyta 18.44 val.: Lietuvos kariuomenės vado atstovas spaudai kapitonas Tomas Balkus antradienio vakarą 15min.lt žurnalistui sakė, kad pasigirdus kalboms, jog A.S. kieme galėjo sprogti kariuomenės naudojamas sprogmuo, prie oficialaus nelaimės tyrimo prisijungė ir karo policija.

„Nelaimės aplinkybes tiria kriminalinė policija. Karo policija dirba kartu su tyrėjais, kad jiems padėtų nustatyti, ar tai iš tiesų buvo Lietuvos kariuomenės sprogmenys“, - teigia kapitonas T.Balkus.

Pasak kariuomenės vado atstovo, Jonavos rajone esantis Gaižiūnų poligonas užima didžiulę teritoriją. Kariuomenė nuolat nevykdo poligono fizinės apsaugos. Tačiau prie visų įvažiavimų į poligoną kaba informaciniai stendai su taisyklėmis, ką galima daryti ir ko negalima daryti poligone. Stenduose taip pat pateikiamas įspėjimas žmonėms, kad draudžiama liesti įtartinus daiktus, nes tai gali būti pavojinga gyvybei.

Poligono teritorijoje radus įtartiną daiktą, žmonės turėtų apie tai informuoti kariškius. Kontaktinis telefonas irgi nurodomas informaciniuose stenduose.

„Fizinė poligono apsauga vykdoma tik vykstant koviniams šaudymams. Įgalioti kariuomenės atstovai apvažiuoja pavojingą teritoriją ir tik tuomet, kai įsitikinama, kad teritorijoje, kurioje vyks šaudymai, nėra pašalinių žmonių, kai įsitikinama, kad tai bus saugu, duodamas leidimas pratyboms“, - pasakojo T.Balkus.

Po kiekvieno šaudymo, pagal nustatytą tvarką, teritorija yra patikrinama, ar neliko nesprogusių pavojingų šaudmenų ar sprogmenų.

„Šiuo konkrečiu atveju dabar labai sunku pasakyti, ką žmogus rado. Kol kas net nežinoma tiksli vieta, iš kur jis parsinešė tuos daiktus. Visą tai turėtų paaiškėti per tyrimą, prie kurio, pagal nusistovėjusią praktiką, jau prisijungė ir karo policija. Galiu patikinti, kad karo policija irgi suinteresuota nustatyti įvykio aplinkybes", - sakė kariškis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius