2019 09 04 /18:36

Jungtinėse Valstijose žuvo turistas iš Lietuvos: artimieji rinko lėšas Beno šeimai paremti

Benas buvo nuostabus jaunas žmogus su dideliais tikslais ir praeitą savaitę žuvo „pačiomis baisiausiomis aplinkybėmis“ bekeliaudamas po Ameriką, rašoma per „Facebook“ platinamame pagalbos prašyme: šeimai trūksta lėšų. Būdamas moksleiviu, jis garsino Lietuvą ir gimtąjį Kupiškio kraštą tarptautinėse jaunųjų matematikų varžybose, sykį gabus jaunuolis su mama ir mokytoja buvo pagerbtas mero.
Benas Bačanskas
Benas Bačanskas / Nuotrauka iš „Facebook“ profilio

Apie šią nelaimę, kurios metu už Atlanto žuvo 27 metų vaikinas iš Lietuvos, Jungtinių Amerikos Valstijų žiniasklaida pasakoja aptakiai. Iš vietos teisėsaugos institucijų pranešimų aišku, kad negyvas užsienietis dar rugpjūčio 25 dieną buvo rastas Ilinojaus valstijos Inos gyvenvietės pakraštyje, prie ten esančių naftos gavybos įrenginių.

Oficialiai teigiama, kad tiksli Lietuvos piliečio Beno Bačansko mirties priežastis nėra žinoma, kol atsakymo nepateikė vietos teismo medicinos ekspertai.

Teisėsauga tik vadovaujasi pirmine išvada, kad lietuvio mirtis nebuvo smurtinė, turistas prie naftos gręžinio žuvo įvykus nelaimingam atsitikimui. JAV žiniasklaidos duomenimis, vaikinas keliavo iš Našvilio į Čikagą.

„Šis žmogus buvo neeilinių sugebėjimų, be proto nuoširdus ir geras, meniškas, mokėjo išlaikyti ramybę“, – teigiama apie Beną, garsinusį Lietuvą tarptautinėje matematikų olimpiadoje.

Prašė paremti gedinčią šeimą

„Šis žmogus buvo neeilinių sugebėjimų, be proto nuoširdus ir geras, meniškas, mokėjo išlaikyti ramybę, kuri taip žavėjo. Jis tik pildė savo svajonę keliauti po Ameriką, kuri pasiglemžė jį... Dėkoju kiekvienam atskirai iš visos širdies, kuris prisideda. Benas nusipelnė to ir dar daugiau.

Pasidalinkite, kad kuo daugiau žmonių pamatytų ir padėtų... Kas gali prisidėti finansiškai, kad šeima galėtų parvežti kūną ir kad Benas tinkamai atsigultų amžino poilsio“, – viena neabejinga moteris skelbia feisbuke.

„Renkamos lėšos skirtos šeimai, nes norėjome sunkią valandą padėti, o pargabenimu pasirūpina draudimas (Benas buvo apsidraudęs)“, – ketvirtadienio popietę patikslino viena iš paramos rinkimo aktyvisčių.

Tiesa, kiek vėliau pati velionio mama feisbuke informavo, kad finansinė parama nebereikalinga, o jau suplaukusios lėšos bus panaudotos jos sūnaus atminimui įamžinti.

Garsino Skapiškį, Kupiškį ir Lietuvą – pagerbė meras

Benas Bačanskas yra kilęs iš Skapiškio (Kupiškio r.), pastaruoju metu jis gyveno Vilniuje.

2010-ųjų rudenį Beno pavardė yra nuskambėjusi žiniasklaidoje po to, kai jis Lietuvos jaunųjų matematikų komandos penketo gretose užėmė 2-ąją vietą tarptautinėje „Baltijos kelio“ olimpiadoje, vykusioje Reikjavike (Islandijoje).

Tų pačių metų lapkritį B.Bačanskas buvo pakviestas į pagerbimą pas tuometį Kupiškio rajono merą, o vietos savivaldybė platino pranešimą apie jaunojo matematiko pasiekimus ir asmenines savybes.

Nuotrauka iš „Kupiskis.lt“ archyvo /Benas Bačanskas per pagerbimą 2010 m.
Nuotrauka iš „Kupiskis.lt“ archyvo /Benas Bačanskas per pagerbimą 2010 m.

Benas – stropus, aktyvus ir savo gabumais išsiskiriantis iš kitų rajono mokinių. Jo atkaklumas, nuolatinis noras tobulinti žinias bei kryptingas siekimas užsibrėžto tikslo leido jam pasiekti aukštų rezultatų rajoninėse, respublikinėse bei tarptautinėse matematikos ir kitų tiksliųjų mokslų olimpiadose ir konkursuose, rašyta pranešime po mokinio pagerbimo už Kupiškio krašto vardo garsinimą ceremonijos.

Ypač daug akademinių pasiekimų Benas turi matematikos srityje. Nuo 2007 m. kasmet laimi pirmąsias vietas rajono ir Panevėžio krašto jaunųjų matematikų olimpiadose. 2009 m. ir 2010 m. laimėjo pirmąją vietą Vilniaus pedagoginio universiteto matematikos olimpiadoje moksleiviams, taip pat 2010 m. laimėjo pirmą vietą Šiaulių universiteto jaunųjų matematikų varžybose. 2009 m. už sėkmingą dalyvavimą respublikinėje matematikų olimpiadoje apdovanotas pagyrimo raštu, o 2010 m. laimėjo antrąją vietą ir buvo pakviestas dalyvauti atrankoje į Tarptautinę matematikų olimpiadą (IMO) ir Vidurio Europos matematikos olimpiadą (MEMO). 2010 m. liepos 2–14 dienomis Benas Bačanskas dalyvavo 51-oje Tarptautinėje matematikos olimpiadoje Kazachstane. 51-ojoje tarptautinėje matematikos olimpiadoje Benas Bačanskas buvo apdovanotas pagyrimo raštu.

Nuotrauka iš „Kupiskis.lt“ archyvo /Benas Bačanskas per pagerbimą 2010 m.
Nuotrauka iš „Kupiskis.lt“ archyvo /Benas Bačanskas per pagerbimą 2010 m.

Benas 2010 metais baigė Lietuvos jaunųjų matematikų mokyklą, vėliau mokėsi Nacionalinėje moksleivių akademijoje.

2010 m. rugsėjo 25 d. Benas kartu su Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos mokiniais dalyvavo 25-ojoje Lietuvos komandinės moksleivių matematikos olimpiadoje prof. Jono Kubiliaus taurei laimėti. Didžiulio Beno Bačansko matematinių žinių bagažo dėka Kupiškio komanda užėmė 5 vietą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius