Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juvelyrika tapo kriminalu: mokesčių išvengti norėjusi verslininkė atlygins tūkstantinę žalą

Nusikratyti juvelyriniais dirbiniais prekiavusia bendrove ir išvengti mokesčių sumaniusi šilutiškė Neringa Vytuvienė turės atlyginti tūkstantinę žalą. Už turto iššvaistymą, dokumentų klastojimą, apgaulingą buhalterijos tvarkymą ir kitus nusikaltimus kalta pripažinta moteris nuteista trejų metų laisvės atėmimo bausme, vykdymą atidedant dvejiems metams.
Neringa Vytuvienė
Neringa Vytuvienė / 15min.lt nuotr.

Verslininkė Neringa Vytuvienė per savo bendrovę „Klaipėdos perlas“ dviejuose uostamiesčio prekybos centruose prekiavo juvelyriniais dirbiniais. Pirkėjai galėjo įsigyti tauriųjų metalų juvelyrikos dirbinių, laikrodžių, papuošalų su brangakmeniais.

Į Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos akiratį moteris pateko, kuomet bendrovė „Klaipėdos perlas“ buvo parduota ir įsteigta nauja bendrovė, panašiu pavadinimu „Uostamiesčio perlas“. Paaiškėjo, jog sandoris buvo fiktyvus, o klastojant dokumentus siekta išvengti mokesčių. Taip bendrovė „Klaipėdos perlas“ buvo nusikalstamai privesta prie bankroto. Teigiama, jog iš tiesų už įmonės įsigijimą naujieji savininkai nesumokėjo nė euro.

Visi juvelyriniai dirbiniai, taip pat darbuotojai buvo perkelti į naująją įmonę „Uostamiesčio perlas“. Ši tęsė tokią pačią veiklą ir tose pačiose patalpose, kur prieš tai veikė „Klaipėdos perlas“. Neatlygintinai perdavus kone 300 tūkstančių eurų vertės turtą naujai įmonei, senoji nebegalėjo atsiskaityti su prekių tiekėjais, nemokėjo mokesčių, socialinių įmokų.

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Klaipėdos apygardos teismas
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Klaipėdos apygardos teismas

Klaipėdos apygardos teismas moterį pripažino kalta, nors ši teismo proceso metu teigė nusikalstamos veikos nepadariusi. Netinkamai ji sakėsi užpildžiusi tik vieną dokumentą. Išklausyti teismo sprendimo pirmadienį ji neatvyko.

Maskavo veiklą

Kaip paskelbė teisėjas Dalius Jocys, verslininkė, atsikratydama bendrovės, iššvaistė jos turtą, siekė parodyti, jog sandoris realus ir suklastojo daugybę dokumentų, kuriais maskavo šią veiklą.

Pasak prokurorės Vidos Skalauskienės, sumaniusi nusikratyti bendrove „Klaipėdos perlas“, N.Vytuvienė sukūrė pirkimo-pardavimo sutartį, nors iš tiesų naujoji šeimininkė akcijų nepirko ir pinigų nemokėjo, tad ir akcijos jai neperėjo. Be to, iš vienos įmonės į kitą dokumentiškai perkeliant juvelyrinius gaminius įvykdytas sukčiavimas PVM srityje, nes mokesčiai nebuvo mokami.

Pasak prokurorės, direktore paskirta moteris vadovauti įmonei neplanavo, taip pat ir vykdyti veiklos. Perduodant įmonę suklastotu laikomas ir sukurptas dokumentas, kuriuo naujoji akcininkė T.Truncienė paskirta naująja įmonės vadove, atleidžiama N.Vytuvienė.

„Teismas traktavo, kad tai buvo bendrovės „Klaipėdos perlas“ kaip svetimo turto iššvaistymas. Siekiant parodyti, kad sandoris realus, N.Vytuvienė klastojo daugybę dokumentų, siekdama užmaskuoti šitą veiką, apgaulingai tvarkė buhalterinę apskaitą. Teismas manė, kad ji siekė susigrąžinti sau PVM mokestį, išvengti GPM sumokėjimo į biudžetą“, – skelbdamas sprendimą sakė teisėjas Dalius Jocys.

Parduodama bendrovę „Klaipėdos perlas“ N.Vytuvienė ją paliko be žmogiškųjų ir materialinių išteklių. Tai nulėmė bankrotą, kuris traktuojamas kaip tyčinis ir nusikalstamas, – sakė D.Juocys.

Už dokumentų klastojimą, svetimo turto iššvaistymą, turtinės žalos padarymą siekiant apgauti VMI, apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą, moteris nuteista trejiems metams laisvės atėmimo, nuosprendį atidedant dvejiems metams. Jai dvejus metus uždrausta išvykti iš gyvenamosios vietos be leidimo. Verslininkė taip pat turės sumokėti 20 MGL arba 753 eurus į nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Neišsisuks N.Vytuvienė ir nuo mokesčių, kuriuos vengė sumokėti. VMI jai teks pakloti daugiau kaip 6 400 eurų, o pačios prie bankroto privestai bendrovei „Klaipėdos perlas“ atlyginti kone 9 000 eurų.

„Teismas, skirdamas bausmę manė, kad buvo siekiama vieno tikslo ir vieno rezultato. Parduodama bendrovę „Klaipėdos perlas“ N.Vytuvienė ją paliko be žmogiškųjų ir materialinių išteklių. Tai nulėmė bankrotą, kuris traktuojamas kaip tyčinis ir nusikalstamas“, – sakė D.Jocys. Jis teigė, jog skiriant bausmę atsižvelgta, jog kai kurie nusikaltimai yra sunkūs, tarp jų apgaulė ir turto iššvaistymas, taip pat, kad 52-ejų moteris iki šiol nebuvo teista, ekspertizės metu jai nustatyta daug sveikatos problemų

Prokuratūra teisminio proceso metu teismo buvo prašiusi apriboti moters teises į turtą. Moteris kol kas laisvai negali disponuoti keliais žemės sklypais Šilutės ir Klaipėdos rajonuose, taip pat namu ir kitu turtu. Apribojimas išliks, kol bus atlyginta žala.

Moteriai nebus grąžintas ir kompiuteris, saugotas Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos saugykloje. Pastarasis bus perduotas bankroto administratoriui.

Teigiama, jog kompiuteryje tyrėjams pavyko aptikti reikšmingos medžiagos, kuri padėjo įrodyti, jog įmonės pardavimas tebuvo fiktyvi apgaulė.

Iškalbinga deklaracija

N.Vytuvienė prieš ketverius metus vykstant rinkimams į Šilutės rajono savivaldybės tarybą oficialiai deklaravo 920 tūkst. litų vertės turtą. Socialdemokratai ją buvo iškėlę kaip savo kandidatę. Tarybos nario kėdę praėjusioje kadencijoje buvo užėmęs jos sutuoktinis S.Vytuvis.

Deklaracijoje nurodyta, jog dar 55 tūkst. litų sudarė vertybiniai popieriai, meno kūriniai, juvelyrikos dirbiniai, piniginės lėšos.

Socialdemokratės N.Vytuvienės suteiktos paskolos tuomet siekė 650 tūkstančių, o gautos – 710 tūkst. litų. Gyvenamąją vietą deklaravusi Šilutės rajone, N.Vytuvienė šiuo metu uostamiestyje užsiima maisto papildų prekyba, vadovauja masažo, sporto ir teisingos mitybos studijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius