-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 15

Kai žudikai – vaikai. Jurbarke nužudymą organizavo 14-metė, jos žiaurumas neva dėl meilės

14-metė jauno jurbarkiškio žmogžudystės organizatorė ir šios paauglės sukurstytas 17-metis gyvybę atėmęs smogikas. Taip pat 14 metų mergina ir trys įtariamieji vaikinai (18-21 metų), neseniai sulaikyti dėl 15-metės gyvybės atėmimo Šiauliuose (ši nauja byla teismo dar nepasiekė). Jaunuolis, kuris būdamas vos 17-kos, Panevėžyje su kiek vyresniu bendražygiu gatvėje be jokios priežasties mirtinai uždaužė į tėvus jam tinkantį praeivį.
Vilniuje peiliu sužalotas žmogus
Asociatyvi iliustracija: jaunuoliai kraupių nusikaltimų įkalčius dažniausiai slepia primityviai, bet policijos ir visos visuomenės tai neguodžia. / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Nevaikiškas šaltakraujiškumas, poelgio motyvų absurdiškumas ir pavėluota nuostaba dėl tėvų ar valstybės padarytų auklėjimo spragų. Šie požymiai dažniausiai būdingi kriminalinėms istorijoms, kuomet visuomenę sukrečiančius nusikaltimus padaro dar nepilnamečiai piliečiai. Tokių pavyzdžių esame ir nesenų – kai kurie tyrimai dar net nebaigti.

Atviras 15min pasakojimas – apie 18-mečio nužudymą Jurbarke ir kelias kitas kruvinas istorijas, kurių detalių visuomenė paprastai nesužino, nes ikiteisminiai tyrimai vykdomi jų detalių neviešinant, o baudžiamosios bylos teismuose taip pat nagrinėjamos už uždarų durų, visų pirma pagal įstatymo raidę saugant pačių jaunųjų nusikaltėlių interesus.

Beje, tikėjimu jaunosios kartos galimybėmis pasitaisyti pagrįsta visa Baudžiamojo kodekso filosofija: už padarytus nusikaltimus asmenys iki 14 metų neatsako visiškai, o vyresniems net ir už kraupiausius išpuolius nenumatyta ilgesnė nei 10 metų nelaisvė.

Žiauriais ketinimais puikavosi feisbuke

2022 m. liepos 4-osios, pirmadienio, vakarą Šiauliuose buvo nužudyta 15-metė, o teismas buvo leidęs suimti visus keturis įtariamuosius.
Jauniausiai įtariamajai – 14-metei merginai, buvo skirtas suėmimas maksimaliam (kaip nepilnamečiui asmeniui) 2 mėnesių laikotarpiui. 2001-siais metais gimęs įtariamasis taip pat suimtas dviem mėnesiams.

Tuo metu 1999-aisiais ir 2004-siais (irgi pilnametis) gimę įtariamieji suimti trims mėnesiams.

Paaiškėjo, kad kompanija galbūt net neslėpė savo žiaurių ketinimų – puikavosi nusikalstamais planais socialiniuose tinkluose.

„Facebook“/Įtariamųjų susirašinėjimai
„Facebook“/Įtariamųjų susirašinėjimai

Liepos 6-osios vakarą internete pasklido vaizdai, kuriuose galimai užfiksuotas „pasiruošimas“ žmogžudystei. Žmonės platino medžiagą, kurioje buvo užfiksuotas vaizdo įrašas bei keletas įtariamųjų susirašinėjimų neva prieš pat lemtingą įvykį.

Vaizdo įraše įtariamoji paauglė filmuoja du tik kelnėmis vilkinčius lazdomis besimosikuojančius vaikinus ir aiškina, kad šie treniruojasi būsimam įvykiui.

VIDEO: Šiauliuose nužudyta 15-metė: internete pasklido vaizdai, kuriuose tariamai užfiksuotas „pasiruošimas“ žmogžudystei

Kita feisbuke išplatinta medžiaga – įrašas, kuriame užfiksuotas 14-metės ir kelių vaikinų veidas su prierašu „Chill kmr. Vėliau eisim paną nužudyt“.

Į kilimą susuktas merginos kūnas su žaizda galvoje rastas apie 21.30 val. Gegužių gatvėje. Nužudyta paauglė gyveno globos įstaigoje.

Prieš TV kameras vaidino liudininkus

Dar vienas jauniesiems nusikaltėliams neretai būdingas požymis yra gebėjimas įvykio įkarštyje pasakoti nebūtus dalykus, klaidinti tyrėjus. Netgi tais atvejais, kuomet reikia kalbėti viešai, tarkime, prieš televizijos kameras.

„Ėjom su draugais išnešti šiukšlių. Pamatėm labai įtartiną kilimą – gulėjo labai keistai, keistoje pozicijoje, labai storas“, – „TV3 žinioms“ nė kiek nesudrebėjusiu balsu yra sakiusi nepilnametė, tą akimirką dar nebuvusi įtariamąja.

Šiaulių jaunuoliai įtariami nužudę 15-metę: patys iškvietė policiją, o prieš TV žurnalistus suvaidino svarbius liudininkus.

„Mes su draugais ir drauge ėjom, nešėm šiukšles, pamatėm įtartiną kilimą. Pasicekavindavi pradarėme šiek tiek kilimą ir pamatėm kaldrą, visą kruviną. Patys išsigandom, iškvietėm policijos pareigūnus. Pasiklausėm jų, pareigūnų, ir kaip supratome – lavonas yra, jauno žmogaus. Kai atidengė, kiek spėjome pamatyt – tai mergina“, – televizijai porino netrukus įtariamuoju irgi tapęs vienas iš pilnamečių vaikinų.

„Kai pamačiau tą vaizdą, kad ten guli žuvęs žmogus, labai pradėjau drebėt, nes pirmą kartą tokį dalyką matau savo gyvenime“, – į TV kamerą kalbėjo nepilnametė. „Gaila, kad mieste gyvena tokių žiaurių žmonių, bet ką čia padarysi“, – dar pridūrė pašnekovė.

Suprasti akimirksniu

  • Praėjusios vasaros žmogžudystė Šiauliuose norom nenorom priminė vieną ankstesnį kraupų nužudymą – daugiau nei prieš 10 metų, 2011-ųjų liepą, Šiauliuose taip pat buvo nužudyta nepilnametė. Bute buvo nužudyta 17-metė S.Šalkauskio gimnazijos gimnazistė. Nusikaltimą įvykdė dvi tos pačios gimnazijos moksleivės.
  • 17-metė buvo atviliota į vienos iš nuteistųjų močiutės butą, nužudžiusios merginą, užpuolikės kūną supjaustė dalimis, į maišelius sudėtas aukos kūno dalis išvežė dviračiais ir išmetė atviroje vietovėje prie Aukštabalio gatvės.
  • Vėliau dvi merginos – Viktorija Lietuvninkaitė ir Viktorija Vaitiekaitytė už bendramokslės nužudymą buvo nuteistos kalėti 20 metų.

„Visai nekalta“ 14-metė irgi pripažinta žudžiusi

2022 m. sausį Kauno apygardos teismas buvo paviešinęs itin lakonišką pranešimą: „Kaune paskelbtas nuosprendis neviešoje žmogžudystės byloje.“

„Nusikalstama veika kaltinti asmenys buvo nepilnamečiai, todėl byla buvo nagrinėjama neviešai“, – akcentuota teismo pranešime. Informacija buvo pateikta taip aptakiai, kad nebuvo aišku nieko – nei kas, nei kur, nei kada, nei ką nužudė.

Teismo atstovai pranešė tik tiek, kad teisiami buvo du nepilnamečiai, bet tik vienam iš jų pasitvirtino inkriminuotas kaltinimas. Nuteistasis gavo 9 metų laisvės atėmimo bausmę, o kitas asmuo galėjo pasidžiaugti statusus „išteisintasis“. Tiesa, neilgai. Aukštesnis teismas pirminį Kauno teisėjų verdiktą radikaliai pakeitė, o tuomet tapo aišku, kuri Lietuvą sukrėtusi istorija taip permainingai yra narpliojama teismuose.

Anksčiau Kaune išteisinta nepilnametė pripažinta kalta dėl jaunuolio nužudymo Jurbarke.

Paaiškėjo, kad anksčiau Kaune išteisinta nepilnametė pripažinta kalta dėl jaunuolio nužudymo Jurbarke: ji, būdama vos 14 metų, planavo kraupią egzekuciją ir kurstė vyresnį jos vykdytoją.

15min pažvelgė į neviešos bylos aplinkybes, bylojančias apie minėtus istorijos požymius: poelgio motyvų vaikiškumą, bet nevaikišką šaltakraujiškumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius