Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip slepiami milijonai: buvę darbuotojai papasakojo „Taksi 1424“ darbo užkulisius

Praėjusių metų lapkričio pabaigoje Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) iškratė vienos stambiausių šalyje taksi įmonių „Dallis“ patalpas, geriau žinomos kaip „Taksi 1424“. Įtariama, kad įmonė 2016 m. nuslėpė apie 5 mln. eurų lėšų. O trečiadienį Vilniaus miesto apylinkės teisme nagrinėti ankstesni įmonės savininkų ir vadovų darbai, jie kaltinami 2011-2012 metais apgaulingai tvarkę buhalterinę apskaitą ir nuo valstybės nuslėpę apie 200 tūkst. eurų mokesčių.
Gediminas Kukalis ir Vytas Siniavskis
Gediminas Kukalis ir Vytas Siniavskis / Vytenio Miškinio/15min nuotr.

Teisiamieji šioje byloje – įmonėms „Filex auto“ ir „Dallis“ vadovavę Daina Rimkienė ir Daniel Rimko, taip pat savininkas Vytas Siniavskis.

Konvojaus pareigūnų į teismo salę atvesdintas ir generalinis įmonių direktorius Gediminas Kukalis. Teismas jau du kartus leido pratęsti vyro suėmimą, į laisvę jis turėtų išeiti vasario 28 dieną. Jis suimtas nuo praėjusių metų lapkričio 28 dienos, kai FNTT atliko kratas įmonės „Dallis“ patalpose.

Čia buvo rasti ir paimti dokumentai, kompiuterinė technika, apie 400 tūkst. eurų grynųjų pinigų ir brangių juvelyrinių dirbinių, tokių kaip papuošalai ar auksinės monetos.

Be G.Kukalio, įtarimai buvo pareikšti ir dar 15 asmenų, tačiau visiems jiems skirta švelnesnė kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Tyrimas vyksta dėl galimo sukčiavimo, apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo, neteisėto praturtėjimo, dokumentų klastojimo. Tačiau ši byla teismo dar nepasiekė.

VIDEO: FNTT krėtė vieną stambiausių taksi įmonių – rado ir pinigų, ir juvelyrinių vertybių

Pradingę pinigai

Kol teisėsauga tiria pastarąjį atvejį, pagrindiniai istorijos veikėjai teisiamųjų suole atsidūrė dėl gerokai ankstesnės veiklos. Ketveriukė kaltinama ne tik apgaulingai tvarkę įmonės buhalterinę apskaitą, bet tą darę bendrininkų grupėje.

Jie kaltinami tuo, kad nuo „Sodros“ nuslėpė 127 tūkst. Eur mokesčių, o Valstybinei mokesčių inspekcijai nesumokėjo 24 tūkst. Eur.

Trečiadienį teisme liudijo buvę įmonių „Fillex auto“, o vėliau ir „Dallis“ vairuotojai ir dispečerės.

Visi jie sunkiai atsiminė daugiau nei penkių metų senumo įvykius. Vienas vairuotojas pasakojo, kad dirbant įmonėje „Fillex auto“ direktoriai pastoviai keitėsi, tačiau viskam neabejotinai vadovavo G.Kukalis.

Jis pasirašė darbo sutartį ir buvo įdarbintas puse etato, tačiau važinėjo savo automobiliu ir atlyginimo negaudavo. Vairuotojas pasilikdavo visus uždirbtus pinigus, bet iš jų pats pylėsi degalus, tvarkė automobilį, taip pat kas savaitę turėdavo sumokėti 100 litų už dispečerinės paslaugas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Įmonė „Estransport“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Įmonė „Estransport“

Įtariama, kad būtent šie vairuotojų mokėjimai būdavo neapskaitomi. Kaip pasakoja vairuotojas, pinigus nunešdavo dispečerėms ir pasirašydavo ant lapo.

Dispečerės prisiminė, kad kiekvieną rytą gaudavo lapą, kiek koks vairuotojas turi sumokėti, surinktus pinigus dėdavo į juodą metalinę dėžutę, apie 19 val., pasibaigus pamainai, ją nunešdavo į vadovų kabinetą.

Liudijusios dispečerės taip pat atskleidė, kad visas atlyginimas joms buvo mokamas grynaisiais, o bent dalis – „juodais“ pinigais.

„Kas tvarkė įmonės buhalteriją, nežinau, bet pinigus mokėjo direktorius G.Kukalis, kiekvieną savaitę po 250 litų, pasirašydavau žiniaraščiuose, bet ten buvo nurodytas mažesnis atlyginimas nei gaudavau“, – pasakojo viena dispečerė, tačiau neatsiminė tikslios sumos įrašytos dokumentuose.

Kita dispečerė sakė, kad per mėnesį oficialiai uždirbdavo 600 litų, nors jai buvo išmokama 1000 litų.

V.Miškinio nuotr./Gediminas Kukalis
V.Miškinio nuotr./Gediminas Kukalis

Tuo tarpu G.Kukalis, klausydamas liudytojų parodymų, šypsojosi ir kraipė galvą, o gavęs progą nevengė pats pateikti klausimus.

„O kai manęs nebūdavo, sirgdavau, kas jums mokėjo atlyginimus“, – vienos dispečerės paklausė jis.

„Neprisimenu, prisimenu, tik kaip jūs mokėdavote“, – sulaukė dispečerės atsakymo G.Kukalis ir į tai ironiškai replikavo: „Prisiminėt, kaip FNTT tyrėja surašė jums gražiai.“

Iš G.Kukalio klausimų liudininkams galima suprasti, kad kaltinamieji meta įtarimus ant FNTT, neva tarnyba fabrikuoja bylą.

„Ar uždavinėjo jums FNTT tiesioginius klausimus? Ar klausė, kad ar Gediminas darė taip, ar Gediminas priėmė į darbą, ar Gediminas mokėjo pinigus, ar Gediminas atleido?“ – klausė vienos dispečerės kaltinamasis.

Vyr. dispečere dirbusi moteris taip pat paminėjo mačiusi, kaip G.Kukalis dieną skaičiuodavo ir paimdavo iš vairuotojų surinktus pinigus.

„Yra tekę matyti, kaip G.Kukalis išnešdavo su sūnumis iš buhalterijos įmonės dokumentus, prieš tai gavę įspėjimus apie planuojamus patikrinimus“, – užsiminė liudytoja.

Beje, G.Kukalis teisme teigė, kad minimu laikotarpiu jis net nedirbdavo, tą patvirtino ir liudininkai, sakę, kad 2011 viskam vadovavo Danielis Jurgo, o G.Kukalis darbe pasirodydavo retkarčiais.

„Pas mane name buvo gaisras, turbūt žinojote, visas Vilnius žinojo. Apie 8-9 mėnesius nedalyvavau darbe, tik užeidavau, pasisveikindavau. Kadangi pas mane buvo gaisras namuose, aš išėjau iš darbo ir nedirbau beveik metus“, – aiškino G.Kukalis.

Tiesa, kai vienai dispečerei jis užsiminė apie gaisrą, moteris kiek nusistebėjo ir pasitikslino, ar ne dėl sveikatos problemų G.Kukalio nebuvo darbe.

„A, su sveikata, taip“, – sakė G.Kukalis, o dispečerė atsakė, kad būtent jis buvo pagrindinis direktorius.

Dar viena detalė – įmonių pasikeitimas, iš pradžių veiklą „Taksi 1424“ vykdė kaip „Fillex auto“, maždaug 2012 atsirado iki šiol gyvuojantis „Dallis“.

„Apie 3-4 mėnesius veikė dvi įmonės, abi jos veikė tuo pačiu telefono numeriu. G.Kukalis paaiškino, kad darbo pobūdis nesikeičia, keičiasi tik įmonės pavadinimas ir direktorius“, – minėjo dispečerė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius