Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 23 /16:07

Kalėjimų departamentas: kaliniai masiškai praneša, kad vėl sutinka būti maitinami

Pasikeitus Pataisos įstaigų vidaus tvarkos taisyklėms, nuteistieji skirtingai įvertino pokyčius, todėl vienų adaptacinis laikotarpis buvo lengvesnis, kitų – sudėtingesnis. Tuo įsitikinę kalinių prižiūrėtojai, informuojantys apie blėstančią masinę bado akciją.
Kalinių perkėlimas Pravieniškių pataisos namuose
Asociatyvi iliustracija: Pravieniškėse / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Pataisos įstaigose dialogas su nuteistaisiais buvo efektyvus, penktadienio popietę paviešintame pranešime teigia Kalėjimų departamento atstovai.

Šią savaitę daugelyje pataisos įstaigų maisto buvo atsisakę daugiau kaip 700 nuteistųjų. Vieni jų nevalgė per dieną triskart teikiamo maisto, kiti maisto nevalgė pasirinktu laiku, todėl maisto atsisakiusių nuteistųjų statistika buvo kintanti.

Visose laisvės atėmimo vietose pareigūnai vykdė intensyvų dialogą su nuteistaisiais, analizavo skundus, tarėsi dėl galimybių atsižvelgti į tam tikrus nuteistųjų siūlymus dėl dienotvarkių koregavimo, apsipirkimo sąlygų ir kt.

Šiandien pataisos įstaigose nuteistieji masiškai praneša apie baigtą badavimo akciją.

„Įstaigų darbas grįžta į įprastą režimą. Visose pataisos įstaigose konstruktyviam dialogui, pasiūlymų aptarimui su nuteistaisiais ir ateityje bus skiriamas didesnis dėmesys, tačiau nuteistųjų teisių ir pareigų santykis turi išlikti proporcingas“, – akcentavo Kalėjimų departamento direktorius Robertas Krikštaponis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Robertas Krikštaponis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Robertas Krikštaponis

Kalėjimų departamento vadovas R.Krikštaponis BNS sakė, kad iš maždaug 700 badavusių kalinių penktadienį liko apie 150.

Teigiama, kad iš maždaug 700 badavusių kalinių penktadienį liko apie 150.

„Alytuje badauja 98, tačiau skaičius neatspindi tikrovės, kadangi dalis nuteistųjų pavalgė savo turėto maisto ir nėjo į bendrą valgyklą, nes buvo sotūs. Preliminariai, kiek kalbėjau su direktoriais, Pravieniškėse yra apie 20 nuteistųjų, panašus skaičius Marijampolėje. Vilniaus pataisos namuose ryte buvo apie 10, Panevėžyje, Kybartų, Šiaulių pataisos namuose nėra badaujančių“, – sakė R.Krikštaponis.

Kalėjimų departamento direktorius penktadienį lankėsi Marijampolės pataisos namuose, prieš tai šią savaitę jis bendravo su nuteistaisiais Alytaus, Pravieniškių pataisos namuose.

Išklausyti kalinių pageidavimai, skundai, tartasi dėl galimybių atsižvelgti į tam tikrus nuteistųjų siūlymus dėl dienotvarkių koregavimo, apsipirkimo sąlygų.

R.Krikštaponis tikina, kad ateityje bus skiriamas didesnis dėmesys „pasiūlymų aptarimui su nuteistaisiais“.

„Tačiau nuteistųjų teisių ir pareigų santykis turi išlikti proporcingas“, – pabrėžė departamento direktorius.

Kaliniai piktinasi vidaus tvarkos sugriežtinimais, be kita ko, numatančiais, jog iš nusižengusių nuteistųjų dienai paimama patalynė, taip pat apribotas per savaitę leidžiamas įsigyti daržovių kiekis, kai kurių gėrimų ir kitų produktų pakuočių dydžiai.

Ketvirtadienį teisingumo ministras Elvinas Jankevičius BNS tvirtino su kaliniais neketinąs derėtis ir neplanuojantis švelninti reikalavimų.

„Jokių derybų tikrai nebus. Kalėjimų departamento atstovai važinėja po įstaigas ir kalbasi su kaliniais, aš nematau, dėl ko turėčiau derėtis“, – ketvirtadienį BNS sakė ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius