Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
02 15

Kalėjimų narkotikų prekeivio liudijimas atima žadą: „Čia saugiau pardavinėti nei laisvėje“

„Galiu gauti visko, kas paklausoje. Jeigu už cukrų man gerai sumokėsi, tai galiu ir jo gauti. Pas mane pagrindas yra telefonai, modemai. Kai dar buvo rinkoje, esu pardavinėjęs heroiną, dabar eina fentanilis, metadonas, chymkė“, – pasakoja vienoje įkalinimo įstaigų bausmę atliekantis nuteistasis. Vyras 15min teigė, kad narkotikų vartojimo mastas kalėjimuose didelis, abstinencijos kamuojami žmonės save žaloja, kad tik gautų narkotinių medžiagų.
15min iliustracija
15min iliustracija

Pirmame dviaukštės lovos aukšte kratosi žmogus, rankos atmestos į šalis, šone guli žiebtuvėlis, švirkštas ir šaukštas – viskas, ko reikia vartoti narkotines medžiagas. Kamera pasisuka ir apžvelgia patalpą – metalinės durys, pro langus matosi grotos, siekiant susikurti privatumą, užklotais uždangstytos dviaukštės lovos.

Šis epizodas – iš vaizdo įrašo, atsiųsto iš vieno Lietuvos kalėjimo. Čia bausmę atliekantis Ignas teigia, kad bene pusė įkalintųjų vartoja narkotines medžiagas – „net nevartojantys kartais iš čia išeina būdami narkomanais“.

Vyro vardas yra pakeistas, tikrasis redakcijai žinomas. Asmens tapatybė neviešinama, nes už interviu pateiktus faktus ir informaciją jam grėstų baudžiamoji atsakomybė. Siekiant išsaugoti šaltinio anonimiškumą, kai kurios pasakojimo detalės sąmoningai neįtrauktos į interviu, kai kurios, šaltinio sutikimu – pakeistos, siekiant neatskleisti, kurioje įstaigoje vyras kali. Interviu tekste yra palikti autentiški, tačiau žargono žodžiai parašyti pasvirai.

Praėjusiais metais 15min parengė tyrimą „Vaikiška ruletė: mokyklose luošinantys kvaišalai, „kieti paaugliai“, pasimetusi valstybė“ . Po šios publikacijos apie plintančius kvaišalus mokyklose su redakcija susisiekė Ignas, kuris prabilo apie nevaržomą narkotikų prekybą ir vartojimą šalies kalėjimuose.

Narkotikų prekeivis atvirai pasakojo apie kiauras Lietuvos kalėjimų sienas ir atvirus kelius narkotinių medžiagų apyvartai.

Šį kalinio pasakojimą komentavęs kriminologas Gintautas Sakalauskas teigė, kad sovietmetį menanti įstaigų infrastruktūra yra pilna užkampių, landų, todėl narkotikus išslapstyti ir platinti čia nėra sudėtinga.

Ekspertas teigė, kad maždaug pusė nuteistųjų vartoja narkotines medžiagas. Kaip ir laisvėje gyvenantys žmonės, jie kvaišalus vartoja dėl prastos psichologinės būsenos, vienišumo.

„Vienintelis būdas yra mažinti vartojimo motyvaciją. Aišku, tai padaryti yra sunku“, – teigė kriminologas. Visą interviu su specialistu galite paskaityti čia.

15min nuteistasis Ignas atskleidė, kaip narkotikai yra atgabenami į kalėjimą, kokios svaiginimosi medžiagos yra populiariausios, papasakojo, kaip narkomanai paveikia nevartojančius nuteistuosius ir kodėl tiek daug kalinių vartoja kvaišalus.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Vilniaus kalėjimas
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Vilniaus kalėjimas

– Kokios nelegalios prekės yra populiariausios pas jus?

– Čia visko galima gaut – švirkštų, alkoholio, tušo tatuiruotėms. Tačiau populiariausios prekės – telefonai ir narkotikai, nes narkotikus kaifuoja, o telefonus mentai suranda, tai reikia vis naujų. Vieni atsakingiau saugo, kiti labai neatsakingai. Žmogus nori bendrauti su laisve, atsiriboti nuo šitos aplinkos. Yra tarp žmonių, pavyzdžiui, kur atsisėda ir atsijungia žaisdamas žaidimus, jį tai gelbėja nuo realybės, tą telefoną išneša, jis vėl perka, vėl išneša, vėl perka. Tai nuolat žmonės naudojasi mano paslaugomis.

– Tu pats prekiauji. Kaip apibūdintum prekiavimą, saugu? Nesaugu? Saugiau nei laisvėje?

– Kelis kartus saugiau nei laisvėje. Aišku, čia irgi būna, kad pagauna, bet vis tiek čia saugiau.

Čia neateis persirengęs mentas pas tave nusipirkti, čia visus pažįsti, jeigu nepažįsti, vis tiek kažką žinai, kas tą žmogų pažįsta. Laisvėje narkotikus gali ateit nusipirkti ne tik pažįstami, bet ir tas pats pagautas narkomanas – ožys (skundikas - red. past.). Mentai jam pasakė – tu eik nusipirkt ir išvengsi bylos. Ir viskas, narkomanas užverbuotas eina ir priduoda.

O čia kitaip. Čia visus žinai. Tikrai, nepaskambins Onutė kažkokia, čia skambina tas arba anas. O jeigu nežinai kas, tai iš kurio būrio tu? Iš ten. Gerai, tai aš iškart paklausiu ten esančių žmonių, kas tu toks. Čia saugu, uždaras ratas.

Laisvėje kitaip – mašinoje randa ir savininkas turi atsakyti, o čia – turiu narkotikų, kažkur įkišiu, kratos metu, jei mentai ir suras – čia nežinia kieno, bendro naudojimo patalpos, daug žmonių.

– Kuo tu pats prekiauji?

– Galiu gauti visko, kas paklausoje. Jeigu už cukrų man gerai sumokėsi, tai galiu ir cukraus gauti. Pas mane pagrindas yra telefonai, modemai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius