Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kalinių rankose mobilieji pabrangsta dešimteriopai: dėl ryšio priemonių neriasi iš kailio

Kalėjimo departamento atstovų pirmadienį paviešintame pranešime pataisos pareigūnai įspėja: už draudžiamų daiktų perdavimą nuteistiesiems gresia atsakomybė.
Sulaikyti draudžiami daiktai
Sulaikyti draudžiami daiktai / Kalėjimų departamento nuotr.

Jau pačioje 2 020 metų sausio mėn. pradžioje, kriminalinės žvalgybos pareigūnams organizavus pasalas prie Vilniaus pataisos namų, sėkmingai perimti paketai, kuriuose buvo 9 mobiliojo ryšio telefonai, sulaikyti anksčiau teisti Kauno ir Panevėžio gyventojai.

Praėjusį savaitgalį pareigūnai vėl užfiksavo keturis draudžiamų daiktų permetimus į Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos teritoriją. Paketuose, skirtuose nuteistiesiems, surasta 40 mobiliojo ryšio telefonų, 29 SIM kortelės.

Sausio 12-oji buvo rekordinė – pareigūnai per parą pataisos įstaigose konfiskavo 53 mobiliojo ryšio telefonus.

Nuo šių metų pradžios jau konfiskuota beveik 200 mobiliojo ryšio telefonų, daugiau nei 100 SIM kortelių ir kitokių mobiliojo ryšio įrenginių.

Sausio 12-oji buvo rekordinė – pareigūnai per parą pataisos įstaigose konfiskavo 53 mobiliojo ryšio telefonus.

Mobiliojo ryšio telefonai bei SIM kortelės – vienos populiariausių ir patraukliausių prekių, kurių neteisėtą patekimą į pataisos namus dažniausiai fiksuoja ir užkardo kriminalinės žvalgybos ir pataisos įstaigų darbuotojai. Analizuojant informaciją pagal atliekamus ikiteisminius tyrimus, pastebima, kad telefonai bei SIM kortelės pataisos įstaigoje bausmę atliekantiems nuteistiesiems ar suimtiesiems, patenka pačiais įvairiausiais būdais:

Paketai permetami rankomis per pataisos įstaigų apsaugines tvoras. Aptinkami paketai būna supakuoti pagal vyraujančio sezono spalvą, užmaskuoti žole, kamuoliuose ir pan.;

Naudojant savadarbes ar žvejybines laidynes, kurių pagalba telefonų ryšuliai ar paketai perskraidinami į pataisos įstaigų vidinę teritoriją;
naudojant dronus;

Savadarbiais šaunamaisiais įtaisais, kuriais suspausto oro ar degių dujų pagalba telefonai lyg šaudmenys įskrieja į pataisos įstaigų teritoriją ar net gyvenamąsias nuteistųjų patalpas;

Užmaskuojant siuntiniuose (buitinėje technikoje, drabužiuose ar pan.) ir smulkiuose paketuose;

Ilgalaikių pasimatymų su nuteistaisiais metu;

Nuteistuosius lankančių giminių ar artimųjų kūno ertmėse;

Nuteistųjų pervežimo metu;

Pasitelkiant nuteistuosius, kuriems suteikta teisė vykti be sargybos ar palydos už įstaigos ribų;

Pasitelkiant asmenis, dirbančius laisvės atėmimo įstaigose bei nuteistuosius atstovaujančius asmenis ir pan.;

Įtraukiant nuteistuosius, turinčius teisę į išvykas, darbą.

Pastaruoju metu populiariausi bandomi perduoti nuteistiesiems – mažų matmenų telefonai. Aptinkami ir įvairių modelių išmanieji įrenginiai. Dažniausiai pasitaikantys mobiliojo ryšio telefonų modeliai: „Samsung GT-L9195“, „Samsung GT-E1018“, „Samsung G531F“, M5, „L8Star“.

Kalėjimų departamento nuotr./Sulaikyti draudžiami daiktai
Kalėjimų departamento nuotr./Sulaikyti draudžiami daiktai

Kriminalinės žvalgybos pareigūnai ypač kruopščiai tikrina ir tiria informaciją dėl atvejų, kai įvairios ryšio priemonės į pataisos įstaigas galėjo patekti su pataisos įstaigų buvusių ar esamų pareigūnų pagalba.

Didelį dėmesį tam skiria ir Kalėjimų departamento Imuniteto skyriaus pareigūnai.

Sėkmingą pareigūnų darbą iliustruoja paimtų draudžiamų daiktų kiekiai.

Lietuvos įkalinimo įstaigose pareigūnai 2018 metais surado ar bandant permesti į pataisos įstaigų teritoriją ir patalpas sulaikė, taip pat iš nuteistųjų konfiskavo rekordinius skaičius ryšio priemonių ir jiems reikalingų priedų: 6 661 vnt. mobiliojo ryšio telefonų, 5 385 vnt. SIM kortelių, 160 vnt. modemų.

2019 metai buvo ne mažiau „derlingi“: įkalinimo įstaigose paimta 6 380 vnt. mobiliojo ryšio telefonų; 4 709 vnt. SIM kortelių, 208 vnt. modemų.

Pareigūnų žiniomis, iš Kinijos eksportuoti ar iš kitur įgyjami telefonai, nuteistųjų rankose pabrangsta mažiausiai dešimteriopai.

Pareigūnų žiniomis, iš Kinijos eksportuoti ar iš kitur įgyjami telefonai, nuteistųjų rankose pabrangsta mažiausiai dešimteriopai. Nuteistieji ir jų pagalbininkai laisvėje ir toliau rizikuoja, stengdamiesi įmantriausiais neteisėtais būdais įsigyti ryšio priemonių, kurios naudojamos ne tik bendravimui su artimaisiais ar draugais, tačiau ir turint tikslą paveikti jų atžvilgiu atliekamus ikiteisminius tyrimus ar net vykdyti nusikaltimus – dažniausiai registruojamus telefoninius sukčiavimus.

Pareigūnų profesionalumo ir aktyvių veiksmų dėka iš neteisėtos apyvartos pavyko paimti įspūdingą kiekį telefonų ir kitų ryšio priemonių bei užkardyti ne mažesnį skaičių galimų nusikalstamų veikų, tačiau Kalėjimų departamento kriminalinės žvalgybos ir pataisos įstaigų pareigūnai ragina ir toliau gyventojus išlikti budriais ir saugotis vadinamųjų telefoninių sukčių.

Nusikaltėliai, vykdantys įvairius nusikaltimus, naudodamiesi neteisėtai įgytais telefonais, nestokoja fantazijos, išradingumo ir sugeba iš nukentėjusiųjų išvilioti įspūdingas pinigų sumas, prisijungti prie jų sąskaitų bankuose. Ir nors pareigūnams, atliekamų ikiteisminių tyrimų metu pavyksta nustatyti kaltininkus, tačiau prarastų pinigų susigrąžinimo procedūra būna sudėtinga.

15min iliustracija/Telefoninių sukčių nusikaltimai tapo asmenine drama šimtams Lietuvos gyventojų
15min iliustracija/Telefoninių sukčių nusikaltimai tapo asmenine drama šimtams Lietuvos gyventojų

Kalėjimų departamentui pavaldžių pataisos įstaigų ir kriminalinės žvalgybos pareigūnai intensyviai vykdo nusikalstamų veikų prevenciją, analizuoja, kaip draudžiami daiktai patenka nuteistiesiems ir užkerta kelią neteisėtoms veikoms.

Pataisos pareigūnai primena, kad Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 226 straipsnis „Neteisėtas daiktų ir reikmenų įnešimas, perdavimas ar bandymas juos perduoti laisvės atėmimo vietose, sulaikytųjų sulaikymo vietose laikomiems asmenims arba neteisėtas daiktų ir reikmenų gavimas iš šių asmenų“, numato baudą nuo vieno tūkstančio iki trijų tūkstančių eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius