Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kalinių skundas „Facebook“: Alytuje vyko ne krata, o nuteistųjų žalojimo seansas

Alytaus pataisos namuose esančiųjų nuteistųjų vardu socialiniame tinkle paviešintas skundas, kuriame kalbama apie 23 esą sąmoningai sužalotus kalinius. Tuo metu nuteistųjų prižiūrėtojai teigia, kad nepasitenkinimas kyla kaskart, kuomet vyksta planinės kratos ir randama uždraustų daiktų.
Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai treniruojasi malšinti riaušes
Asociatyvinė iliustracija / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Feisbuko profilyje „Asociacija „Kalinys“ neseniai buvo paviešintas pranešimas, pavadintas „Eilinis pareigūnų smurto protrūkis Alytaus pataisos namuose.“

Visą viešo skundo tekstą 15min publikuoja beveik neredaguotą (žr. žemiau), tačiau prieš tai pateikiame oficialią informaciją iš pataisos įstaigas valdančio Kalėjimų departamento (KD). Skunde minima Viešojo saugumo tarnyba jokiame reide pastaruoju metu nedalyvavo, tuo metu Kalėjimų departamentas turi savo vadinamąją Prevencinę grupę, kurios pareigūnai iš tiesų liepos 5 d. Alytaus pataisos namuose atliko planinę kratą.

„Pareigūnų elgesys būna kareiviškas“

„Po tokių reidų, kuomet yra randami ir atimami draudžiami turėti daiktai, visuomet kyla nepasitenkinimas. Šiuo atveju rasti 4 mobilieji, 7 jų SIM kortelės, kai kurie kiti dalykai – natūralu, kad žmonės liko nepatenkinti. Tačiau dėl kažkokių sužalojimų nebuvo informacijos. Kiek žinau, niekas į sveikatos priežiūras tarnybas nesikreipė“, – 15min penktadienį komentavo Kalėjimų departamento direktoriaus pareigas laikinai einantis Evaldas Gasparavičius.

Dėl kažkokių sužalojimų nebuvo informacijos. Kiek žinau, niekas į sveikatos priežiūras tarnybas nesikreipė.

Jis pripažino, kad tokių patikrinimų metu „gal to mandagumo ir nėra, kad būtų labą dieną ir viso gero“.

„Pareigūnų elgesys būna labiau kareiviškas“, – neslėpė KD vadovas.

Vis dėl to E.Gasparavičius pabrėžė, kad pareigūnais, vadovaujančiais tokio pobūdžio reidas pataisos namuose, yra pasitikima ir jie kontroliuojami: „Kad sistemingai muštų nuteistuosius, tikrai nėra tokio dalyko.“

„Facebook“ paviešintas skundas

Vakar (liepos 5 d.) Alytaus pataisos namuose, kamerų tipo patalpose, įsiveržė Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai kartu su pataisos namų pareigūnais neva atlikti kratą, ir ėmėsi represijų, stipriai sužalojo nuteistuosius. Kiek yra žinoma, nuteistieji, neapsikęsdami kankinimų, susipjaustė rankas.

Kol kas yra žinoma, kad buvo sumušti 23 nuteistieji, informacija tikslinama.
Keli nuteistieji nutarė atskleisti viską, kas vyko vakar ir prašo mūsų visų pagalbos.

Kaip nurodė vienas nuteistasis, Alytuje buvo tikrai baisiai karšta: pats esu iš KTP (atlieka bausmę kamerų tipo patalpose), žodžiu, po rytinio patikrinimo atsidarė kameros durys, ir kareiviai įsiveržė į gyvenamąją kamerą. Tiesiogine to žodžio prasme, nuteistuosius tiesiog išspyrė iš kameros visus tris į koridorių, ir pastatė prie sienos. Kai stovėjome prie sienos, kareiviai pradėjo mus spardyti, lupti per šonus, bet pradžiai, tai palyginti, galima sakyti, „paglostė“.

Liepė nusiauti kojines ir jas iš versti, supratome, kad nutarta atlikti kratą. Po šios procedūros mus toliau nuvedė į pasivaikščiojimo kiemelį, jau nuo antro aukšto (reikia praeiti nemažą kelią, per laiptinę iki pasivaikščiojimo kiemelio), einame rankas laikydami už nugaros, o tuo metu kareiviai su skydais, su spec. priemonėmis bananais lipa ant kojų, spardo, o per galvas daužo su plastmasinėmis pirštinėmis, ir taip patirdami smurtą, griūdami ant žemės, šliauždami ir kentėdami visus tuos smūgius, galų gale pasiekiame pasivaikščiojimo kiemelį, kur mus uždaro.

Patirdami smurtą, griūdami ant žemės, šliauždami ir kentėdami visus tuos smūgius, galų gale pasiekiame pasivaikščiojimo kiemelį, kur mus uždaro.

Pasivaikščiojimo kiemelyje atsipalaidavome ir jau nebe juokas, bijome sugrįžti atgal į gyvenamąją kamerą. Po gerų 15 minučių, atsidaro durys ir kažkas iš kareivių šaukia (Bl.., kokią kamerą?, prie sienos atsistojate – griežtai nurodė), ir tada pradėjo nevaikiškai mus mušti. Bijojome žodį pasakyti, kojas ir rankas laikėme įtempę kaip kokias stygas, o jie lupo mus su tais bananais per šonus, kojomis spardė į nugarą, rėkė, klykė tiesiog, atrodė, kad visos sausgyslės nutrūks, vos ne ant špagato pastatė, liepė rankas iškelti, o jie per šonkaulius daužė. Tik girdime – tyla už nugaros, o po to vėl serija smūgių. Po tam tikros tylos durys, girdime, užsirakino, tik tada susižvalgėme drebėdami visi su kitais kambariokais.

O baisiausias grįžimas buvo. Šiuo metu tik pagalvoju apie tai ir sau sakau – sunku yra ir moraliai, kai viską skauda, jautiesi taip tiek fiziškai, tiek psichologiškai sugniuždytas. Valstybė kalba apie žmogus teises, apie smurto mažinimą artimojoje aplinkoje, o kas darosi įkalinimo įstaigose, ką jie daro su mumis?

Vakare nuėjome pas gydytoją, jis mus apžiūrėjo ir surašė abdukciją, yra dar teisingų žmonių, gydytojas prasitarė, kad administracija pagrasino, kad atleis iš pareigų, kad nustočiau surašyti visus sumušimus ir lapus kažkokius davė, į kuriuos gydytojas turi surašyti viską, bet gydytojas atsisakė klastoti dokumentus ir viską surašė į registracijos knygą. Tas gydytojas yra teisingas ir drąsus, ir tiesos neslėps.

Taigi, kviečiu visus dalintis šią informacija, kad viešojoje erdvėje visuomenė sužinotų, kas vyksta, ir kaip elgiasi mūsų teisėsauga, ir kokiomis sąlygomis nuteistieji turi resocializuotis į visuomenę, teisinėje valstybėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius