Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kalintis vyras viliojo pinigus iš socialiniuose tinkluose rastų draugų

Socialiniuose tinkluose iš septynių asmenų daugiau kaip 21 tūkstantį eurų išviliojęs laisvės atėmimo bausmę atliekantis vyras bus teisiamas dėl sukčiavimo ir kitų nusikaltimų, trečiadienį pranešė prokuratūra.
Elektroninė prekyba
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Praeityje šešis kartus už sukčiavimą ir kitus nusikaltimus teistas, šiuo metu laisvės atėmimo bausmę atliekantis 29-erių metų vyras kaltinamas sukčiavimu, neteisėtu disponavimu elektroninėmis mokėjimo priemonėmis ir jų duomenimis, neteisėtu elektroninių mokėjimo priemonių ir jų duomenų panaudojimu bei neteisėtu prisijungimu prie informacinių sistemų.

Tyrimo duomenimis, per beveik dvejus metus G. M. iš nukentėjusiųjų bendrai išviliojo daugiau kaip 21 tūkst. eurų, vienas iš jų neteko didesnės nei 10 tūkst. eurų sumos.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, vyras pažinčių portaluose ir feisbuke užmezgė ryšį su kai kuriais asmenimis ir nuo 2020 metų sausio iki pernai lapkričio iš jų apgaule išviliojo pinigus.

Vyras asmenims žadėjo greitas pajamas iš investicijų į kriptovaliutą, premijas už tą pačią dieną paimtus ir grąžintus greituosius kreditus, pelningas investicijas į finansinius instrumentus.

Septyni asmenys patikėjo pažadais, jam perdavė savo prisijungimo prie elektroninės bankininkystės duomenis.

Įtariama, kad turėdamas tikslą apgaule įgyti svetimą turtą, G. M. naudojo neteisėtai įgytus svetimų elektroninių mokėjimo priemonių naudotojų duomenis, neteisėtai jungdavosi prie bankų informacinių sistemų ir iš nukentėjusių asmenų sąskaitų atlikdavo sau reikalingus mokėjus.

Septyni asmenys patikėjo pažadais, jam perdavė savo prisijungimo prie elektroninės bankininkystės duomenis.

Iš anksto žinodamas, kad neketina gautų pinigų investuoti ir juos grąžinti, G. M. kai kuriuos tik iš socialinių tinklų pažįstamus asmenis įkalbėdavo paimti greituosius kreditus, o gautus pinigus pervesti į jo sąskaitą.

„Suprantama, kad žadama pelninga investicija yra viliojantis pasiūlymas, tačiau tuo dažnai naudojasi nusikalstamas veikas darantys asmenys, o jais patikėję žmonės patiria didelius nuostolius“, – sakė ikiteisminiam tyrimui vadovavęs Vilniaus apylinkės prokuratūros prokuroras Darius Šneideris.

Anot jo, žmonės turėtų būti labai apdairūs ir atidūs internetinėje erdvėje, vengti patikėti kitiems, o ypač tik iš socialinių tinklų pažįstamiems asmenims savo prisijungimo prie elektroninės bankininkystės duomenis ar imti greituosius kreditus kitų žmonių prašymu.

Kaltinamojo G. M. atsakomybę sunkina tai, kad šiuos nusikaltimus jis padarė būdamas recidyvistas. Griežčiausia jam gresianti bausmė – laisvės atėmimas iki šešerių metų.

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Vilniaus miesto apylinkės teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius