Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

​Dėl susižalojusios paauglės nuteistas Ukmergės kunigas Petras Avižienis siekia išteisinimo

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) antrą kartą išnagrinėjo dėl nepilnametės sunkaus sveikatos sutrikdymo iš neatsargumo kaltu pripažinto Ukmergės klebono Petro Avižienio skundą.
Bažnyčia
Asociatyvinė iliustracija: bažnyčia / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kasaciniu skundu nuteistas dvasininkas prašo panaikinti Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegijos jam paskelbtą nepalankų nuosprendį ir palikti galioti Ukmergės rajono apylinkės teismo nuosprendį be pakeitimų arba perduoti bylą iš naujo nagrinėti apeliacine tvarka.

LAT verdiktas, kuris bus skelbiamas vasario 17 dieną, jis bus galutinis ir neskundžiamas.

P.Avižienio manymu, kaltu jį pripažinęs Vilniaus apygardos teismas neteisingai aiškino neatsargios kaltės turinį, netinkamai taikė baudžiamąjį įstatymą ir padarė esminių Baudžiamojo proceso kodekso pažeidimų tiek surašant apkaltinamąjį nuosprendį, tiek sprendžiant klausimus dėl nusikalstama veika padarytos žalos atlyginimo. Nuteistasis mano, kad šis teismas nukrypo nuo teismų praktikos.

Klebonas mano, kad savo nepilnamete dukra turėjo rūpintis ir jos motina – sutikdama, kad talkoje dalyvautų bei darbus dirbti padėtų ir jos nepilnametė dukra, taip pat nebuvo apdairi ir rūpestinga dėl galinčių kilti pasekmių.

2014 m. gegužės 28 dieną Vilniaus apygardos teismas nuteisė Ukmergės Želvos miestelio Šv.Ignaco Lojolos parapijos bažnyčios kleboną P.Avižienį. Dvasininkas teisėsaugos kaltinimų sulaukė, kai bažnyčioje nuo pastolių nukrito ir sunkiai susižalojo langus valiusi nepilnametė.

P.Avižieniui nuosprendžiu skirtas laisvės atėmimas šešiems mėnesiams, bausmės vykdymą atidedant vieneriems metams. Per bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpį dvasininkas be bausmės vykdymą prižiūrinčios institucijos žinios negalės išvykti iš gyvenamosios vietos ilgiau nei septynioms paroms.

Iš Želvos miestelio Šv.Ignaco parapijos sužalotai mergaitei priteistas 50 tūkst. litų neturtinės žalos atlyginimas. Valstybinei ligonių kasai parapija turės sumokėti 9,4 tūkst. litų.

2010 metų liepos pabaigoje P.Avižienis sukvietė žmones į talką valyti vidinių bažnyčios langų. Pastoliams ir kopėčioms nuvirtus, 17-metė D.D. nukrito iš maždaug puspenkto metro aukščio ant bažnyčios grindų. Ant jos užgriuvo ir sunkios kopėčios. Merginai smarkiai sužalotas veidas, sukrėstos smegenys, lūžo mentė, nukentėjo dalis vidaus organų.

Nuosprendį paskelbęs Vilniaus apygardos teismo teisėjas Stasys Lemežis yra sakęs, kad aukštai esančius langus valyti buvo atsisakiusios visos suaugusios moterys, tačiau tai sutiko padaryti nepilnametė. Jai sėkmingai pavyko nuvalyti šešis langus.

„Čia elementarių saugumo taisyklių nesilaikymas. Už tai atsakytų ir privatus asmuo, net jeigu tai įvyktų jo namuose. Laimė, kad mergaitė liko gyva“, – yra sakęs teisėjas.

Klebono byla Vilniaus apygardos ir Aukščiausiajam teismuose nagrinėta du kartus. LAT dėl esminių Baudžiamojo proceso kodekso pažeidimų bylą kartą bylą jau buvo grąžinęs Vilniaus apygardos teismui.

Prokurorai tvirtino, kad dvasininkas neįvertino, jog dirbti aukštai yra pavojinga, neaprūpino žmonių apsaugos priemonėmis, nenumatė, kad stovint ant kopėčių, esančių ant pastolių, galima nuvirsti. Šiuos sužalojimus teismo medicinos ekspertas įvertino kaip sunkų sveikatos sutrikdymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje